Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 《Yahoo拍賣》「競價品功能」運作公告

之前都投訴過轉轉拍賣,佢地都好有心咁回覆我,雖然我都知佢地唔會改善到
其實刊登費都係幾蚊,有D賣家直頭1蚊拍賣費話要收你十幾廿蚊
而轉轉拍賣最大問題係唔叫拍賣,D賣家十問九唔應,出價後一係冇啦啦話冇貨一係忽然變已賣出,我自己出價佢又可以揀接唔接受,有D直頭hold住係度,問極唔覆,拍賣係bid上去而唔係就咁set個價但只有賣家先知實際情況
最勁係D貨post左一年都仲係度,一睇就知係人地冇繼續用呢個apps啦
kamitodemo 發表於 9-9-2017 09:24 PM
yahoo從前我屋企精品店都有用來賣野
我自己都有2個買賣野帳號....每個百分計

咁你心目中有個價就唔好1蚊任BID啦~

去唔到你價位就用自己ACC BID番

正正就係頭幾個POST講果類賤人
takeshi 發表於 9-9-2017 11:27 PM
我玩左十年又吾覺有甘極端問題
今年開始係淡左
但我都keep住賣到....正野照多人搶...

我都用左yahoo十年以上,係覺得佢點解一直都唔開一個成人區,好似日本yahoo都有啦,例如我以前有套Kill billDVD因為係18歲以上所以放上去都被下架,同埋好似台灣奇摩拍賣都係免費刊登,人地日本yahoo台灣奇摩都可以攪好個拍賣唯獨香港呢個又收錢又剩就攪唔掂,我都對佢好失望...近幾年好明顯睇到少左好多人放野上去賣,有D冷清感
炎龍騎士 發表於 26-9-2017 10:42 AM
咁你心目中有個價就唔好1蚊任BID啦~

去唔到你價位就用自己ACC BID番

喂! 日本賣緊最平1200蚊既野,我無理由40蚊比你呀? 有病睇醫生!
你出到一半600我一定比你wo, 我玩具日報都直接開半價直購
全世界賣緊最平個價既1/3價都出唔到就無資格批評人
話人賤之前,唔該照下鏡,死窮鬼買唔到野唔好賴人
你鐘意1蚊1蚊禁足38下38蚊你覺得ok fine你會買到你既事

拎唔出錢又想要人賣比你,去乞多2日啦

kamitodemo 發表於 26-9-2017 09:13 PM
喂! 日本賣緊最平1200蚊既野,我無理由40蚊比你呀? 有病睇醫生!
你出到一半600我一定比你wo, 我玩具日報都 ...

咁你未SET即買價LOR你覺得咁值錢~

你俾得人1蚊BID起~~~人地就有權BID幾多俾多架啦~

你見個價唔岩心水~就賤到用自己ACC BID番起個價~仲唔係賤人~?
我夠膽講~你問呢到D人 十個有十一個都會話你唔岩LOR

炎龍騎士 發表於 26-9-2017 09:34 PM
咁你未SET即買價LOR你覺得咁值錢~

你俾得人1蚊BID起~~~人地就有權BID幾多俾多架啦~

你就有權BID幾多俾多
你有權跟 你有權唔跟 我無拎支鎗迫你買
我亦有權BID返
你而家要迫我無條件放棄自己BID返個權利
你錯曬
一句到尾 死窮鬼就咪學人玩拍賣 無錢BID唔起
無了拍賣, 靜了好多, 好悶,無咩人願放上去!

其實1元吾係好多, 賺吾到太多,不是什麼錢!
yahoo 管理人, 似係吾想做及理,
我估主要係吾想煩多?真係投L其:38:
kamitodemo 發表於 26-9-2017 10:20 PM
你就有權BID幾多俾多
你有權跟 你有權唔跟 我無拎支鎗迫你買
我亦有權BID返

唔怪得YAHOO要轉晒直賣啦:(
D管理人不用再處理這些爭議,收少D錢但工作量大減:34:
bbdaishogun 發表於 30-9-2017 09:30 PM
唔怪得YAHOO要轉晒直賣啦
D管理人不用再處理這些爭議,收少D錢但工作量大減 ...

轉直賣係因為比轉轉拍賣搶曬客
人地免費任登 點擊率一日隨時高過YHAOO一星期
YAHOO收你幾十蚊得個位數點擊率係事實
仲要一堆強國新移民出30蚊想買1200蚊既 BID唔到又發窮惡
kamitodemo 發表於 2-10-2017 02:29 PM
YAHOO收你幾十蚊得個位數點 ...

註册左轉轉拍賣,唔係好識用,有冇大大可以分享下?
Agito 發表於 3-10-2017 08:50 AM
註册左轉轉拍賣,唔係好識用,有冇大大可以分享下?

個人經驗:

1. 記得標題同描述都寫埋英文, 唔少鬼佬有睇。

2. 人地開價後, 記得記得約晒交收, 什至交收左先至接受對方開價, 咁樣萬一買家有問題都負評唔到你, 我就試過俾人一開價就ACCEPT, 結果食左兩個負評。

3. 承上, 因為CAROUSELL處理糾紛最主要係睇APP內/站內嘅對話, 所以唔好俾買家/賣家呃出去用電話/WHATSAPP/嫖信之類嘅地方傾, 咁樣會有被玩危險, 我第一個負評就係有隻鬼佬狂壓價再飛機, 因為係WHATSAPP度同佢傾, CAROUSELL幾乎處理唔到。

諗到我再講。

你遇到咩問題?
一係我係出面開個POST大家傾CAROUSELL, 交流意見。
luciferdark 發表於 3-10-2017 09:44 AM
個人經驗:

1. 記得標題同描述都寫埋英文, 唔少鬼佬有睇。

好,你開個post.

開左了, 謝支持  發表於 3-10-2017 11:33 AM
又有新野, 即係跟 carousell 賣 bump 咁?
https://hk.info.auctions.yahoo.com/announce/view.html?id=138

為了更集中資源於新平台研發,廣告收費項目及拍賣商店將會有所變更,詳細安排如下:

拍賣商店
        由2017年10月16日開始,將會暫停用戶申請拍賣商店(包括一般商店及進階商店),直至另行通知。
        現有商店用戶則不受影響,可繼續使用商店服務。
    廣告收費項目
        由2017年10月16日開始,將會暫停購買拍廣告項目(包括首頁曝光、促銷商品、分類曝光、優先排列及出色標題),直至另行通知。「賣家推介」項目則不受影響,可繼續購買。
        由2017年10月3日起,「賣家推介」項目收費將會調整如下:
        1日 港幣 18 元 → 8元
        3日 港幣 48 元 → 28元
        7日 港幣 78 元 → 48元
        10日 港幣 98 元 → 68元

kamitodemo 發表於 2-10-2017 02:29 PM
YAHOO收你幾十蚊得個位數點 ...

但我鐘意用yahoo多D,始終知名度高好多
轉轉拍賣我之前都講過其實好多問題,同放facebook一樣冇分別
我用yahoo都係揀D直購既多,因為我發覺次次bid野都係實俾人臨幾分鐘之前抬價,結果件貨仲貴過係街買幾十蚊
就算1蚊bid,我都會bid到平市價幾十蚊先(例如200我會bid160,之後實有人抬價,到時先再諗),始終我自己諗住有機會平到幾十蚊,其他人都一樣會咁諗,不過如果件貨唔自己抬價就唔會有人/少人bid既話,正常都會檢討返件貨到底係未真係受歡迎/多人有興趣,講真次次自己抬都麻煩啦
p_lam0730 發表於 6-10-2017 05:55 PM
但我鐘意用yahoo多D,始終知名度高好多
轉轉拍賣我之前都講過其實好多問題,同放facebook一樣冇分別
我用ya ...

其實就算1蚊起bid, 都可以set 底價,唔過底價一樣唔賣。

雖然有點多餘,但好過自己bid