Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 《Yahoo拍賣》「競價品功能」運作公告

最近小弟BID左個99蚊起o既拍賣, 完左bid之後個賣家唔聯絡交收仲無啦啦add左小弟入黑名單, 擺明係覺得個價太低唔想賣...

不過無左yahoo拍賣, 想買舊扭蛋就難左好多, 都唔知有咩代替服務:cool:
Squall 發表於 24-8-2017 02:06 PM
最近小弟BID左個99蚊起o既拍賣, 完左bid之後個賣家唔聯絡交收仲無啦啦add左小弟入黑名單, 擺明係覺得個價太 ...

Carousell, 間唔中都有人放扭蛋(我自己放左一堆了)
玩家無咩要留意, 但做賣家要留意嘅野都幾多, 稍後有時間再開個POST先。
luciferdark 發表於 24-8-2017 02:21 PM
Carousell, 間唔中都有人放扭蛋(我自己放左一堆了)
玩家無咩要留意, 但做賣家要留意嘅野都幾多, 稍後有時 ...

THANKS 大大, 研究下先:)
Squall 發表於 24-8-2017 02:32 PM
THANKS 大大, 研究下先

客氣啦, 仲有FACEBOOK有好多扭蛋谷, 都可以加下。
做買家好開心, 成日有好價野, 但千祈唔好放野...

睇到班煙士店seller不能再玩---1蚊起bid,吾到價就頂價/取消 就心涼

依架佢地迫住set buy now價...見到曬佢地貪得有幾狼....

1張star wars 單set高 一倍 price?真係傻ge先幫你買....
還有將停用網用錢,但又唔知用乜,是用Yahoo 購物券還是什麼?又冇講怎買,我又不太想用信用卡比錢
我唔介意低過市價少少放野, 但不知市價個d就好煩, 最近有件野入手時二三百, 原來已經升上成千銀, 好采有去check日本yh....香港應該改名做雅苦即賣.......
好懷念以前既Yahoo拍賣,
係未收費, 無投訴, 標題點描述都唔會比人下架既時期
當年真係勁多正嘢, 日日睇下有咩好嘢BID
最後Y拍越做越衰, 真係感慨
唔知日本雅虎同其他國家有無同樣既轉變同安排呢?
00_GUNDAM 發表於 25-8-2017 10:08 AM
我唔介意低過市價少少放野, 但不知市價個d就好煩, 最近有件野入手時二三百, 原來已經升上成千銀, 好采有去c ...

同意呀, 尤其係舊產品, 唔知點定價, 因為市面跟本冇得賣!

好似我之前冇位, 放咗好幾盒舊模型車上去 (收藏十幾二十年以上), 幾十蚊起標, 諗住有人鐘意嘅就唔好浪費咗去. 點知原來有啲款都有人競價, 最誇係有幾盒又舊又貼滿價錢牌嘅最後一千蚊成交... 如果唔係有拍賣制度就蝕晒啦.
Maple 發表於 26-8-2017 10:48 PM
同意呀, 尤其係舊產品, 唔知點定價, 因為市面跟本冇得賣!

好似我之前冇位, 放咗好幾盒舊模型車上去 (收 ...

班yahoo IT, 管理 吾得! 管理不善,無心做, 越做越差,
班hk買賣家人,又吾Q自律.

看日本Y拍幾成功...人文明D

hk無拍賣, 浪費晒, 吾知點搞?!:(
lostintv 發表於 26-8-2017 11:13 PM
班yahoo IT, 管理 吾得! 管理不善,無心做, 越做越差,
班hk買賣家人,又吾Q自律.

yahoo it 同管理個班人真係唔知想點, 無啦啦搞咁多無用o野, 又搞到有 bug
Maple 發表於 26-8-2017 10:48 PM

好似我之前冇位, 放咗好幾盒舊模型車上去 (收 ...

yahoo真係太PK, 錢就識收, 但竟然做D咁既膠事, 罔顧賣家需求:blame:
第時肯定大把問價L………放多幾件嘢真係好唔得閒………………
又有新搞作

拍賣費全部 $1, 不過唔知做幾耐
https://yahoo-auctions.myguide.hk/1listingfee/

修改拍賣規則: (但 yahoo 有 message 之類東東?)
由2017年9月4日起,Yahoo 拍賣平台會取消以下規則,賣買雙方可在平台上提供聯絡資料以便溝通:
「提供或索取聯絡及個人資料」
「建議或提供資料以引導私下溝通」
https://hk.help.yahoo.com/kb/auc ... ml?impressions=true