Toysdaily 玩具日報

查看: 55392|回復: 113

[分享討論] 《Yahoo拍賣》「競價品功能」運作公告

- 平台將不再支援「簡易刊登」、「大量上載」及「多規格刊登」。用戶請使用「一般商品刊登」上載商品。

- 新刊登的商品必須設定「直接購買價」,不再支援「競標拍賣」。

- 已刊登的競標商品在到期日後,必須設定「直接購買價」,以「直購品」形式重新刊登。
第 2 點係可以 set 由底價 bid 起, 但一定要 set 埋直購價?
第 3 點係過o左十日自動重拍, 就自動 set 直購價  (直購價 = 拍賣價)?

btw, 22 號開始又有免拍賣費活動, 版友要拍o野就要選擇返o岩類別
一個時代既終結 .... 唉 ... 1蚊1蚊 bid 有時真係會執到平野 .... :42:
即係好似淘寶咁明買明賣, 唔再係拍賣形式?

CRAZY!那還算拍賣嗎?有時D野真係不知市場是什麼價,D人BIDBID下真係會出乎意料地高,相反有時低價開始真係買到平野
如果全直購真係冇意思:67:
BTW今次免費刊登冇玩具.....
hk yahoo好垃圾
bbdaishogun 發表於 22-8-2017 08:40 PM
CRAZY!那還算拍賣嗎?有時D野真係不知市場是什麼價,D人BIDBID下真係會出乎意料地高,相反有時低價開始真係買 ...

yes...仲叫乜鬼"拍賣"....

有好有唔好 , 咁做絕對可以杜絕果班托價賣家 / 唔到價唔交收賣家 ,
但同時個價就唔會有上落 , 賣家想賺多d就唔得 , 買家手快有手慢無 ,
至於個價會唔會被定高 ? 我個人而言, 起標價就係心目中個價位, 唔會
再set低價 , 因為幫襯我嘅善長{:1_203:}競投一個起兩個止 , 好多時一炆雞上落..{:1_237:}
我都厭左睇d人為一蚊兩蚊:44:慢慢拉鋸成粒鐘 (即賣價只差廿蚊)...

yahoo 係有存在必要 , 而且簡單易用 , 一開始話要收費時d cheap友又話厄錢又話唔公平....
好似service 係免費咁...到依家有改動 , 當然又會有人簡單用"垃圾"去形容 , 但又會keep 住用
無yahoo前 , 放街舖最平都收你15% 佣 , 有d當拆賬仲賺得多過你 !
frankie 發表於 23-8-2017 07:14 AM
有好有唔好 , 咁做絕對可以杜絕果班托價賣家 / 唔到價唔交收賣家 ,
但同時個價就唔會有上落 , 賣家想賺多d ...

果班神一樣的托價專家...唔知點解一結標就可以有同一件野上架....自行聯想
早排bid野,個賣家個起標價 係 2千,我set個最高預設出價,點知yahoo通知我個最高價 晤到 賣家個預設售價,問我會晤會再set高D,我由佢無再set,價仍然我最高,當然最後晤成功,結束價係 3300,不過得標者係 “無 ”。而哩件 玩具 全新,直接買價,我見最低都係 2千5 …,如行新例,大家都晤駛嘥時間

最後變了fb咁,不停有人問價
無奈:(
無特色
yahoo有本事搞個淘寶算{:1_224:}
sniperxp 發表於 23-8-2017 09:25 AM
果班神一樣的托價專家...唔知點解一結標就可以有同一件野上架....自行聯想 ...

呢班人d貨一係成個月or up 一直無人必 , 但當你一落必時唔知點解件野突然变得好受歡迎....
有得標者但又從來無人評分....唔係大路街貨卻無限供應
我有次必野多次見有人出價高過我 , 之後果名出價者被除名 , 無耐又有另一名新出價者出價 ,
奇怪地新出價者永遠只低我少少....好難明 , final 我要佢取消 , 唔使一分鐘....佢果然就係電腦旁
d 人呃人一件事 , 做到好理所當然 , 同埋做到好着跡
frankie 發表於 23-8-2017 12:09 PM
呢班人d貨一係成個月or up 一直無人必 , 但當你一落必時唔知點解件野突然变得好受歡迎....
有得標者但又從 ...

我都唔明佢赽有時幾十蚊貨可以擺幾個月
mushroom 發表於 23-8-2017 05:56 PM
我都唔明佢赽有時幾十蚊貨可以擺幾個月

鬼佯 ! 成班cheap 精賣幾十蚊就連一蚊拍賣都唔L捨得 , 一蚊嫌唔夠 , 十蚊都有 , 120都見過 , ...起標價99.99  為乜大家知 !
眞係賺多左?? 你cheap 你估買家唔識加數 ???想收嘅加埋落去起標價先好好睇睇唔得嘅???男人老9個個大條道理 , 唔怕cheap...
香港d模型佬玩具佬大人大姐果d cheap 法....丫鳥你賣家咁cheap , 我frankie同你計又係cheap ,