Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 千值練天威勇士

嘩!隻嘢咁贵,变形要拆件,D油揽成咁,幾乎100%膠件,這間廠下個產品真係要攪好D。
馬仔 發表於 25-7-2017 11:10 AM
你唔講, 我以為你響千值做.

係, 之前有裂過金屬紅都不少, 如勇者王風火神, 魔神美雄師傅,

多數係老千打手。
kinis 發表於 25-7-2017 02:19 PM
咁真係唔希望咁快收貨, 希望仲在工廠生產中而千值已知現有問題去改進下先出 ...

我相信都好難, 見到都當見唔到, 拿拿聲推曬出街, 因為唔係斷件, 唔係漏PARTS, 所有件問題都有得攪, 但係上色問題根本無得攪, 成批貨都唔要得, 佢會好大件事, 而家唔知是否個別事件, 但如果是個別事件, 千值應該幫人換左, 而家分分鐘成批都係咁, 睇下佢點攪, 成為亮點定成為黑點, 等睇好戲.

我都有定, 到時唔知拿唔拿好.
馬仔 發表於 25-7-2017 02:45 PM
我相信都好難, 見到都當見唔到, 拿拿聲推曬出街, 因為唔係斷件, 唔係漏PARTS, 所有件問題都有得攪, 但係 ...

必定死撐到底, 睇email回覆就知。 e次買左冇仇報。因認左=全面回收。

如果係...依架D打手質素真係.....{:1_216:}
takeshi 發表於 25-7-2017 04:36 PM
如果係...依架D打手質素真係.....

衆人皆醉佢獨醒@@
Hawk 發表於 24-7-2017 12:20 PM
係孤仔訂咗未叫拎, 但樓主隻嘢咁花都冇得換就真係好大問題, 我又唔會完全唔再玩千值嘢, 因為佢啲設計同可動 ...

發售半年後有得換, 但依家過晒時間, 只可以搵台灣個位修理家換金屬件

星期四取貨玩咗幾晚,其實我都有咁嘅情況出現,好老實講我都有私底下send email反映。我唔係淨係投訴咁簡單而係語重心長同佢哋官方講⋯一件產品做到創新、結構上突圍而出唔係一件容易嘅事如。果生產線工序上有人跟進不足搞到成件產品變成黑歷史,真係枉費一班製作人員、設計人員嘅付出。有一位從事玩具生產嘅朋友話,今次事件應該係嗰啲塑膠與紅色嘅油嘅收縮率問題⋯所以變成咁。其實佢可以避免,就係上色工序上唔可以急。去到某地步就要停一停一段時間等佢完全乾透、收縮夠先至做下一個工序。

又要再次受呢啲刺激, 其實真係冇須要設計到咁覆雜都算了, 基本野又唔好好地做好高騖遠, 今次應該係我最後一次訂千值野, 對呢間廠政策真係冇話可説, 完!
我仲訂咗隻HOM ironman 金屬紅喎,驚驚地
sumsum.com 發表於 25-7-2017 04:54 PM
星期四取貨玩咗幾晚,其實我都有咁嘅情況出現,好老實講我都有私底下send email反映。我唔係淨係投訴咁簡 ...

Nobody will wait , bandai , HT, sentinel all have similar problem with this kind of painting

Just some comments on design too.

Only the thighs are metal and only certain joints are alloy. The joints between upper part and lower part of body are made of plastic, I think they will break sooner or later. They can be replaced with alloy, why making partial metal and partial plastic ??? This line of Sentinel always suffers the same problem of wrong material  !!

Final conclusion

Chokin in theory but model in real life, if u have played, u will understand
Big but light
Smart outlook but stupid design
Expensive but not worthwhile

I am 500% sure that there will be a realistic color version in 2018 with revised alloy joints
sumsum.com 發表於 25-7-2017 04:54 PM
星期四取貨玩咗幾晚,其實我都有咁嘅情況出現,好老實講我都有私底下send email反映。我唔係淨係投訴咁簡 ...

我希望大家定左呢隻野都唔好取貨, 無5舊當跌左, 但呢間野明顯生產有問題, 唔換仲死唔認, 等佢自己回收, 大家唔好買............!!!
我也是千記粉絲,買了不少旗下貨品包括斷手超獸及今次係孤仔訂咗未叫取貨的天威, 但眼見樓主隻嘢咁花都冇得換就真係好大問題, 如果這個情況我會選擇撻訂, 將餘款買其他玩具, 不想買回家篤眼篤鼻
Riobot 系列一向也做得幾好,是否不同生產線的?{:1_206:}
I went to sentinel and changed my one for missing paint on the leg. I checked three new ones, all the red painting has the same crack lines on refraction