Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千值練 機甲創世記 MOSPEADA 1/12 裝甲電單車 + 飛機

revy 發表於 1-3-2017 11:06 AM
邊度有得買番動畫黎睇?

在淘X買到DVD, 不是正版, 是*.avi 檔, 有齊全集; 當然在日本A_mazon可以買到正版DVD, 但係好貴.細個時無機會睇, 大個咗補番!! 細個時在百貨公司見到這款可變形的超合金, 睇到我眼光光, 當然無錢買, 現在就要補償嘞!
反而細個時玩過百獸王, 高達等超合金, 已經滿足過, 現在見到都不會特別興奮, 唯獨就是呢隻電單車....人就係咁:handshake:
hevangel 發表於 1-3-2017 03:08 PM
佢地有架變型飛機坐添啦~
劇中電單車是用來打游擊戰,架大飛機不是每集都有出場。

無錯, 記憶中好似架飛機係有個地方放件盔甲的
講開又講, 大家有冇睇過 Tom Cruise的 Edge of Tomorrow (2014)? 有冇留意到 Tom Cruise件盔甲的手部大炮設計, 好鬼似呢款電單車人!!
bbq1120 發表於 2-3-2017 08:42 PM
真心唔明大家點解要咁認真去睇一個比大家(娛樂)既(故事)...
機動戰士真係適合打仗用?
著 ...

因為宅囉。

超級系同真實系最大分別,就係真實系機設上的擬/偽合理性。

真實系的宅研究,同福音戰士那套宗教符號宅研究,甚至外國星球大戰,星空奇遇,魔戒的宅研究,本質上是沒有分別的。

從娛樂作品中找點深度(不論是科學合理性,文化哲學命題)。也是其中的一項娛樂耶。娛樂不是只有耳目的官感享受,也可以是智性(雖然含金量不高)的娛樂。
carousal 發表於 3-3-2017 12:54 AM

記憶中之前toynami隻飛機,有造埋放電單車裝甲個倉,可以裝上個人仔度。
昨日手痕找番隻CM來玩,即時斷左3個位,唉!
垃圾。:blame:
呢次千值練算改得少, 但真係唔X想要布衫!!!!!

對一件事物/作品有幾深入研究幕前幕後嘅細節 就係區分出"一般"玩家定係"迷"級玩家, 唔係有錢買晒佢地返屋企/倉擺就叫做迷,

兩者之間無對與錯, 只有狂熱情度不同

金庸小說都係天馬行空, 甚至乎有時係趕稿(報紙連載)情況下趕出來, 但都仍然有一定情度參照歷史背景
有金庸迷居然可以將幾本唔同作品拉埋一齊編出一個可行合理嘅TIME LINE, 金庸都未必有諗過.........
甚至居然可以研究邊個武功最高, 武功根本就天馬行空(老作), 居然要邏輯地搵出最強者, 結果仲要係掃地僧.....

當你狂熱度達到某一情度時, 你先至會明白, 所以我只會同人講我喜歡金庸小說, 但唔會講我係金庸迷, 我未去到狂熱
carousal 發表於 3-3-2017 12:54 AM

係,我都記得係有個「窿」放摺埋左既盔甲 (電單車)

原著設定係被趕到火星既人類為左搶返地球而反擊

而士兵既基本裝備就係MOSPEADA同天鷹號,個士兵駕駛天鷹號時,當然要搵地方安放件甲啦

hevangel 發表於 3-3-2017 01:24 AM
記憶中之前toynami隻飛機,有造埋放電單車裝甲個倉,可以裝上個人仔度。

咁厲害? 我知道Toynami 的Mospeada系列出過5-6款, 像書盒包裝, 但多年後只有這款電單車仍然能夠炒得起.
我好鍾意機甲創世紀入面既耶魯,希望千值練出齊佢地4隻啦...{:1_198:}

Me too!!耶魯套甲最型!!!!  發表於 3-3-2017 10:59 PM
莫斯比達老模型就只有耶露一個
Keep到e+未砌!

我鐘意紅色囡囡果款
期待干記會出
希望素體要有性別區分
要能做到曲線身材
唔要象手象腿雄腰大大份....睇落咁似雄性咁。。。

隊長叫巴斯德, 有劍的叫耶魯, 藍色叫驢仔, 女的有沒有人記得名字?
nobita16 發表於 3-3-2017 07:40 PM
隊長叫巴斯德, 有劍的叫耶魯, 藍色叫驢仔, 女的有沒有人記得名字?

藍色有劍的叫耶魯, 好似叫驢仔?!都係綠色
simpsons 發表於 3-3-2017 08:41 PM
藍色有劍的叫耶魯, 好似叫驢仔?!都係綠色

雷仔,女的好似叫琪琪

细個最憎人妖男,男不男女不女