Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千值練 機甲創世記 MOSPEADA 1/12 裝甲電單車 + 飛機

馬仔 發表於 21-2-2017 08:32 AM
CM相信已經爆手同腳關節......

我果幾隻野仲好地地係櫃入面, 不過佢咁細隻易爛都唔出奇.  其實CM個完全變型既設計真係相當好, 連人頭/engine都唔洗折都合到體,

希望千值練造得實淨啲, 唔好甩甩趺趺就好了.
wiswis 發表於 18-2-2017 07:04 PM
咁似之前TOYNAMI個隻的?

睇返說明書, 呢隻1/12變形處理和1/10版的是兩回事, 就算已有1/10, 都值得期待呢隻1/12

redfish 發表於 22-2-2017 12:21 PM
睇返說明書, 呢隻1/12變形處理和1/10版的是兩回事, 就算已有1/10, 都值得期待呢隻1/12

真係相當複雜,但1/12 約 SIC SIZE,做到1/10的完全變形嗎?
robotkelvin 發表於 22-2-2017 10:12 AM
戰鬥服有保護功能,但飛來飛去消耗更多能源,遠程運載的話電單車形態更實際。

我近年有買番套動畫來睇, 知道架車的最重要功能係變形成為盔甲作戰鬥
toylover 發表於 19-2-2017 11:47 AM
改唔緊要, 但應該要有 common sense, 那塊係泥檔, 鑽了孔仲有咩用處?

就算無鑽孔, 這塊檔泥板都係無用, 駕駛人隻腳一定沾到泥, 因為塊板太短了,特別是後半部;
但另一方面, 如果架電單車缺少了這塊板, 又會唔似電單車
講真,機甲創世記真係未有一間廠出過似樣嘅, 全部都好脆皮或者奇醜身形比例

期待千值練出埋架變形飛機
carousal 發表於 22-2-2017 10:52 PM
我近年有買番套動畫來睇, 知道架車的最重要功能係變形成為盔甲作戰鬥

邊度有得買番動畫黎睇?
去信鵝地庫睇下有無.
eddiem249 發表於 20-2-2017 12:17 AM
高達之後興起真實系路線,機設要講求合理,雖然點都係唔多合理。

例如當年常常爭論成架電單車背上身, ...

件裝甲唔重,係外骨骼系統。如果你有留意設定,大背包係有支撐去對靴度。不過玩具通常都無整。

不過細個睇果陣,成日諗變型時,會不會夾親。
carousal 發表於 22-2-2017 12:38 AM
大家有冇諗過, 如果佢已經識飛, 點解仲要架電單車來代步? 哈哈, common sense....

佢地有架變型飛機坐添啦~
劇中電單車是用來打游擊戰,架大飛機不是每集都有出場。
takeshi 發表於 22-2-2017 10:33 AM
完全同意,如果試下從零開始去製作一套動畫,從零開始去冧/設定所有野如背景、人物、機設,就會明  ...

亂入~ EVA插入柱內的液體咪用來減G-force囉。現實世界既科技黎架,美軍有研究過。

機甲創世紀的機設,算是真實系硬派,畢竟它是屬於超時空要塞開創出來的真實系黃金年代的動畫。
papaya 發表於 22-2-2017 11:04 AM
Can we agree Patlabor is most realisitc robot show?

Lets make peace and don't fight.

Nope.  The most realistic robot show is FLAG.
hevangel 發表於 1-3-2017 03:02 PM
件裝甲唔重,係外骨骼系統。如果你有留意設定,大背包係有支撐去對靴度。不過玩具通常都無整。

不過細 ...

肯定不是外骨骼系統,因為動畫中成日都有著甲既畫面,件甲好明顯只係一套無勳力既裝甲....
hevangel 發表於 1-3-2017 03:13 PM
亂入~ EVA插入柱內的液體咪用來減G-force囉。現實世界既科技黎架,美軍有研究過。

機甲創世紀的機設, ...

減G-force...我就吾知原設有冇講呢個作用

最初其中一設定係液體中供紿駕駛員氧氣....
呢隻必入,童年回憶呀...........:$