Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千值練 機甲創世記 MOSPEADA 1/12 裝甲電單車 + 飛機

takeshi 發表於 20-2-2017 12:31 AM
當然吾係講緊樣樣野都要真實上行得通,完全100%吾理個合理性同疑似真實ge,
駛乜攪甘多base係sense的變位 ...

大家有冇諗過, 如果佢已經識飛, 點解仲要架電單車來代步? 哈哈, common sense....
eddiem249 發表於 20-2-2017 12:17 AM
高達之後興起真實系路線,機設要講求合理,雖然點都係唔多合理。

例如當年常常爭論成架電單車背上身, ...

絕對同意, 高達是很合理的設計, 所以我係唔睇 Ironman 的:x
carousal 發表於 22-2-2017 12:38 AM
大家有冇諗過, 如果佢已經識飛, 點解仲要架電單車來代步? 哈哈, common sense....

我講緊係機設,你講緊係選擇....兩樣野來

再講,要講呢方面sense ge, 有飛機就吾可以有電單車?Й野sense??用途sense law,你會吾會用架電單車去日本,用架飛機去旺角?

著左件甲係身作戰,太重要飛附助,吾作戰吾駛下下甘重甘辛苦著住套甲,輕便D就坐返電單車,我作ge ,吾可以咩?

同意!  發表於 2-3-2017 08:26 PM
Agree !!!  發表於 23-2-2017 12:07 PM

機司著上單車武裝方便大氣圈內地表戰爭
(市區戰後巷戰打野戰)空戰就用唔上!
  仲有出入安全  出市集買嘢運輸  收集情報方便:74:

仲仲有方便溝仔溝女:he:
有D為罵而罵咁...講真, 妳睇套科幻片要求合理係咩玩法, 玩玩具, 唔啱咪第二間廠囉......唔好而家口痕罵, 之後出左個個話靚又走去買....利申:唔係FANS都無睇過套卡通片, 不過有買個佢D玩具, 睇價錢同易唔易散再決定買唔買
戰鬥服有保護功能,但飛來飛去消耗更多能源,遠程運載的話電單車形態更實際。

到目前為止BEAGLE還原度是最高的,只不過件皮受唔起歲月洗禮而爆裂...
robotkelvin 發表於 22-2-2017 10:12 AM
戰鬥服有保護功能,但飛來飛去消耗更多能源,遠程運載的話電單車形態更實際。

完全同意,如果試下從零開始去製作一套動畫,從零開始去冧/設定所有野如背景、人物、機設,就會明 所謂sense係會自動走出來。

下下"卡通要乜合理"係睇小左 animate, Drama,

知吾知EVA插入柱內的液體點來?有Й用? 知吾知最新套EVA movie係日本收左幾多憶?真係是是但亂甘冧D野出來就得?

根本英俊 發表於 22-2-2017 09:49 AM
有D為罵而罵咁...講真, 妳睇套科幻片要求合理係咩玩法, 玩玩具, 唔啱咪第二間廠囉......唔好而家口痕 ...

呢度有好多專家,講一些大道理,我們本來輕輕鬆鬆講玩具,唔係想深入研究,不過聽下唔同意見,對了解一件事,都係一個具參考價值地方,有時自己睇唔到既地方,別人會即時睇出,互相學習一下。
c.ryo 發表於 18-2-2017 08:25 PM
之前隻Beagle 1/10初出賣千幾,我有入隻紅衫Stick版,不過件布衫好快就自爆咗,千記出會期望可動更好 ...

i think this one will explode faster because too many joints.

1000toys simple robot also can break joints.

metal joints also break.

i don't want to spend so much money buy something that breaks and worry about how to fix it.

Megahouse may be small and not able to stand properly but still durable.
takeshi 發表於 22-2-2017 10:33 AM
完全同意,如果試下從零開始去製作一套動畫,從零開始去冧/設定所有野如背景、人物、機設,就會明  ...

Can we agree Patlabor is most realisitc robot show?

Lets make peace and don't fight.
papaya 發表於 22-2-2017 11:04 AM
Can we agree Patlabor is most realisitc robot show?

Lets make peace and don't fight.

個人覺得甘又好難介定....:(

你睇返我post一直表達我自已意見,又冇reply人post,係有人 re 我post 輕挑甘---哈哈, common sense....甘串入來。吾知邊個挑起先。
有人鐘意輕玩,有人like研究,有乜問題?

papaya 發表於 22-2-2017 10:56 AM
i think this one will explode faster because too many joints.

1000toys simple robot also can br ...

其實Megahouse那隻小腿伸長關節都好易爛
馬仔 發表於 21-2-2017 08:32 AM
CM相信已經爆手同腳關節......

我果幾隻野仲好地地係櫃入面, 不過佢咁細隻易爛都唔出奇.  其實CM個完全變型既設計真係相當好, 連人頭/engine都唔洗折都合到體,

希望千值練造得實淨啲, 唔好甩甩趺趺就好了.
wiswis 發表於 18-2-2017 07:04 PM
咁似之前TOYNAMI個隻的?

睇返說明書, 呢隻1/12變形處理和1/10版的是兩回事, 就算已有1/10, 都值得期待呢隻1/12