Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千值練 機甲創世記 MOSPEADA 1/12 裝甲電單車 + 飛機

eddiem249 發表於 1-3-2017 03:30 PM
肯定不是外骨骼系統,因為動畫中成日都有著甲既畫面,件甲好明顯只係一套無勳力既裝甲....

設定真係有講係外骨賂,同美軍研發中的負重背包相同的外骨骼系統。
背包不是用靠人力背著,重量通過支撐直接由對靴承擔。
而支撐有被動式摩打去配合身體和腳的活動,令用者感覺不到背包的重量。

I will join the military if ALL of their woman are like THAT. Nice tech btw.  發表於 2-3-2017 03:02 PM
完全同意及接受是外骨骼,但一直諗唔明駕駛員隻腳點解可以拉長。  發表於 2-3-2017 04:52 AM
hevangel 發表於 2-3-2017 03:54 AM
設定真係有講係外骨賂,同美軍研發中的負重背包相同的外骨骼系統。
背包不是用靠人力背著,重量通過支撐 ...

肯定是外骨骼,但諗不明何解駕駛員隻腳可以拉長,一直覺得設定有點勉強堆砌
jamesleehk 發表於 2-3-2017 04:56 AM
肯定是外骨骼,但諗不明何解駕駛員隻腳可以拉長,一直覺得設定有點勉強堆砌

所以響原本唔合理既地方講合理化,日本人名“根本岸久”。
jamesleehk 發表於 2-3-2017 04:56 AM

火星人基因特變。。。
hevangel 發表於 2-3-2017 03:54 AM
背包不是用靠人力背著,重量通過支撐 ...

同意是外骨胳,仲有佢有靠背後個噴射器支撐。

其實佢本身係一對boot形的腳裝甲,佢只係拉長左隻裝甲腳,吾駛一齊拉長人條腿,因為設定佢條腿吾係踏到落腳裝甲最底部,內條人腿升高,左右下位的甲拉落就可以做到….
幾時搞到要100%現實變到形,先可以值得討論合吾合理?

如果吾係當年設計師,設定者去base係呢個美軍研發合理、真實系系统上再去加科幻化(勉強堆砌)設定,就會吾有今日呢套經典。

Macross啲可變飛機,要計力學之類,現今的現實更本吾work, 吾駛睇空想科學本書都知,點解河森仲要搞甘擬似可行的機關去所謂合理個變形糸統?

講到最後除左配合故事,就係想增加--真實存在的可能性--比觀衆之嘛。

亦就係係勉強堆砌之下都要有個基本合理性,吾係ge點解電單車仲要用車輪?

試下架韋基利係拆件分體甘變形,又會有幾多人like ?

點解大部份人玩合金魂都要完全變形,拆件就吾好? 傾隻獅腳收納方式都十幾版,咪又係心內藏著真實存在感的渴求,希望做到實際可行的變形方式。

就如高達用個盾,如果中間穿左有個洞,甘去擋子彈、激光得吾得? 呢個正正如電單車沙擋有洞點擋沙的基本合理性上同出一撤。冇話吾得架,不過會研究ge人就覺得你個設計欠左基本合理性law

當然亦可以係果句,卡通來姐,理佢甘多?講乜合理?

各人有各人睇法,有人當一般娛樂片睇,什麼都不需深究,冇問題,黑澤明ge戲都大把人覺得悶。
如果其他人有研究就係on X, 甘別人眼中你也可以係無知,底層次,因漠視左製作者的心思,動畫背後往往藏住驚人的概念;而最可笑係擺出中和之態,一方面叫人應該要接受別人睇法,到頭來最後又係自已最對,別人去批評合理與否就是on X

其實有時合理性同真實(物理)可行性並不一定要同time line 相等,好多科技都係從擬似空想不可能最後變成可能。

Agree !!!  發表於 3-3-2017 01:40 PM

當年設定已經覺得好認真…

正!細個時買過佢本特刊,當時已經好鍾意呢張圖  發表於 3-3-2017 12:43 PM
雖然佢小腿位冇畫到,但明顯睇到,真係要做到拉長小腿吾係問題,一來套甲吾係痴死隻腳,加上亦有空間比套甲伸長...  發表於 2-3-2017 05:36 PM
美圖:)
mmwmseal 發表於 2-3-2017 04:08 PM

贊呀美圖!贊贊贊請問出處
tower 發表於 2-3-2017 06:02 PM
贊呀美圖!贊贊贊請問出處

80年代已經有嘅設定...
mmwmseal 發表於 2-3-2017 04:08 PM

腳部係有足夠空間申展...

當年設定...
takeshi 發表於 2-3-2017 03:53 PM
同意是外骨胳,仲有佢有靠背後個噴射器支撐。
其實…佢本身係一對boot形的腳裝甲,佢只係拉長左隻裝甲腳 ...

真心唔明大家點解要咁認真去睇一個比大家(娛樂)既(故事)...:38:
機動戰士真係適合打仗用?{:1_201:}
著左IRONMAN甲真係檔到大炮?:70:
三一萬能俠真係完美變到形?{:1_230:}
超獸機神合體左真係同大象機既能力有天地既差異?{:1_215:}
超時空要塞響太空射飛彈點解有煙出?{:1_222:}
大家接受到中華英雄既無量神掌啦!!!:(
其實一個娛樂故事天馬行空都係買點來的,睇完開心就得啦...:36:
bbq1120 發表於 2-3-2017 08:42 PM
真心唔明大家點解要咁認真去睇一個比大家(娛樂)既(故事)...
機動戰士真係適合打仗用?
著 ...

其實一開始只係講"機設"問題,我只係表達個人意見,只係有人插入link左去用途問題先再伸延用途問題,又有人指係on X, 甘我咪又亂吹兩咀,我最後都係只講"機設"問題....

開心ge野,好主觀,認真去研究下"機設"吾代表吾開心呢,一樣可以好relax, 正如大家熱討論超合金勇者王是否完全變形,都有人話玩具姐,甘認真做乜?
係日本動漫機設係重要課題,當年五星物語吾係靠機設,未必上到神檯,Volks and workshop cast 都未必生存到,而volks亦未必有今日甘大規模。

I like macross,其中之一都係like機設...我相信好多人都係,當初玩玩具果下,原來係可以甘變形法,幾興奮。

你吾同意,我尊重。:shy:

takeshi 發表於 2-3-2017 09:10 PM
其實一開始只係講"機設"問題,我只係表達個人意見,只係有人插入link左去用途問題先再伸延用途問題,又有 ...

takeshi兄,唔好誤會:64:,我意思係各位只要自己睇得開心就得,唔洗執著其他人既睇法,因為無野係完美既,有99.9%正評既事,都總有人於0.01%內大做文章...:38:
PS:1...千值練隻MOSPEADA同天威勇士我都會入...:36:
PS:2...其實我真係明白你諗乜架...:34:
bbq1120 發表於 2-3-2017 10:55 PM
takeshi兄,唔好誤會,我意思係各位只要自己睇得開心就得,唔洗執著其他人既睇法,因為無野係完美既,有99 ...

:64:吾好意思我誤會左:(,係!明白!謝謝呀!:77:

我只會考慮入MOSPEADA....

我知道.:shy:....其實...我覺得你都幾了解我....:$:DD