Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 千值練 天威勇士 無敵鐵甲人 (#203 updated video 介紹)

benbenben4213 發表於 1-3-2017 07:26 PM
姑勿論千值練正唔正,合唔合心水,我覺得最後會益左死人笨大。

大家仲記唔記得早前出嗰本超合金魂 ...

B記一向都是保守派,合金魂系列是令大家買回童年既夢,變化唔會太大。而千值是前衞派,大擔創新去改,兩家玩法好唔同。

"原設定外觀特色維持的原則"加以設計師(大張.山口式...)風格重新定義修飾成更

="機械感" + "體(美)型比例"+ "精緻化" 相信是消費者是樂於接受的.

天威紅機改到除了頭.狼頭LOGO.顏色  其他全不同 這是要怎麼接受???

不掛天威原創賣是不錯商品但~~~~~~是掛天威名卻改成另一樣式?

定價那麼高卻要消費者買一個相似度不高的產品   更甚者是否後來再推出修正版或同超獸鷹戰機般在單賣紅機  再讓消費者在多花費一次?

一定有人會說沒人強迫購買不喜歡就不要買!!   我相信這道理大家都知道只是一個愛好的腳色,一家好的公司,就這麼將一個經過長時間等待好不容易輪到的商品白白浪費,   真是氣不過!!
FAZZZZ 發表於 2-3-2017 08:53 AM
"原設定外觀特色維持的原則"加以設計師(大張.山口式...)風格重新定義修飾成更

="機械感" + "體(美)型比 ...

完全說出在下的心底話!!.
其實裙甲改動也還好而已,造型基本一樣,改動相信是為了合身之後的可動性、只是整體比例我不鍾意而已
聽到各位心聲之後,定貨由$2530,改為$2390。

I don't think that is the reason for the price adjustment -_-;  發表於 2-3-2017 02:52 PM
唔知會唔會有兩隻可動行先既內臟for合體後用{:1_215:}
唔係既話, 合住體嚟玩, 細果兩隻玩玩下就自然花晒...

呢啲外骨骼既設計, 個重量分佈同承受能力都係好大問題:(

得閒做下Grammar Nazi, 應該用"worse" 而唔係"worser"。 worse 已經係better 既antonym。唔使加"r"

Appreciate you teaching us Dr. Phil, however, not many people (especially in this board) will listen and appreciate your kindness, especially when it comes to English. HK Style after all.  發表於 2-3-2017 03:00 PM
pHil 發表於 2-3-2017 01:55 PM
得閒做下Grammar Nazi, 應該用"worse" 而唔係"worser"。 worse 已經係better 既annonym。唔使加"r"

勁.....................................
得閒做下Grammar Nazi, 應該用"worse" 而唔係"worser"。 worse 已經係better 既annonym。唔使加"r"

所以先有個港式 goodest
馬仔 發表於 2-3-2017 12:54 PM
聽到各位心聲之後,定貨由$2530,改為$2390。

早前千值隻山口可動版天威, 定價都係5XX,不過反應麻麻,最後好似跳到3魚先多人留意番..
唔知呢隻會唔會值崩呢???
對現價來說, 我暫時只抱觀望態度.........
hero222 發表於 2-3-2017 05:44 PM
早前千值隻山口可動版天威, 定價都係5XX,不過反應麻麻,最後好似跳到3魚先多人留意番..
唔知呢隻會唔會值 ...

I don't think they will. Two different products, one is a lower end toy the other is a Die-Cast high end collectible.
外型似乎型左好多, 但不是我杯茶.:78:
FAZZZZ 發表於 2-3-2017 08:53 AM

="機械感" + "體(美)型比 ...

也不是都你說的那樣就是,凱薩是由原形為基底,再加設計師的個人詮釋沒錯.但斷空我你就舉措了,因為當初就是找大張來並以重現動畫大張造型+可變形合體為名的計畫,不是原設翻新.
至於這隻劍狼,確實不是動畫中的大張版,不過也是請大張重新再設計過(原形非動畫版本,其實這隻以你圖中來看的話,改動部分其實還好,只能說大張把原設+動畫版的造型都融到一起了..腰甲那邊也沒改啥,只是把兩側外拉後稍微大型化變成有裝甲感.
不過看反應會這樣感覺也正常,因為大張版的造型已深植人心,不出那造型大概都會被念吧?雖然個人來說覺得這隻其實並不差啦(以圖對照來說,只可惜沒打算收(也沒多的資金了,打算等超重神再看了...
得閒做下Grammar Nazi, 應該用"worse" 而唔係"worser"。 worse 已經係better 既antonym。唔使加"r"

Thank you for your teaching. Sorry, I am a just a DOCTOR, I am not a DOCTOR in English.

PatricKwok 發表於 2-3-2017 01:50 PM
唔知會唔會有兩隻可動行先既內臟for合體後用
唔係既話, 合住體嚟玩, 細果兩隻玩玩下就自然 ...

Physics and choice of material are also important in toy design. Sentinel seems to forget this. Only concentrate on Outloook.