Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 港鐵又出招,各位師兄要注意下了!!

00_GUNDAM 發表於 18-9-2015 10:23 AM
想問下為何老人家拍了卡仍會被罰?
如果拍不到根本入不到閘....
8達通卡會有記錄的....

老人家是我親人, 而且要趕住覆診, 佢話Check 不到入閘記錄, 老人家已過了65歲, 唔通連2元車費都呃嗎??
蝦您波凸 發表於 18-9-2015 01:40 PM
相信廢鐵職員未有咁大膽 不過捉下為例行為收下罰款 向上交差博表現就少不免

查票果班係公務上一定要,但一段職員真是唔會有"向上交差博表現"呢d想法,
剩係自己站d野都有排做:o
saintseiya1234 發表於 18-9-2015 10:56 PM
老人家是我親人, 而且要趕住覆診, 佢話Check 不到入閘記錄, 老人家已過了65歲, 唔通連2元車費都呃嗎??

講開2元車費......呃得最多係上班族
一間公司怎麼會沒有人「博」上位,還要是那麼多職員的公司!只是有多少這類人及用什麼方式「博」上位吧!
好心閱讀理解0分就出少句聲啦,連人回咩都未知就大放厥詞⋯
旺角係咪已經無咁多人
Code 發表於 19-9-2015 01:53 AM
好心閱讀理解0分就出少句聲啦,連人回咩都未知就大放厥詞⋯

我本以討論的態度帶出問題,並無惡意,但你返而惡言相向!

「查票果班係公務上一定要,但一段職員真是唔會有"向上交差博表現"呢d想法,
剩係自己站d野都有排做」

以上便是你寫的,寫個字又寫錯,語文文法又錯!
你少與人溝通,不喜歡不要回吧,又要自以為很了不起!{:1_374:}
wilson3a10 發表於 19-9-2015 10:18 AM
旺角係咪已經無咁多人

感覺差不多呢----!
mpp025 發表於 19-9-2015 10:47 AM
我本以討論的態度帶出問題,並無惡意,但你返而惡言相向!

「查票果班係公務上一定要,但一段職員真是 ...

唉,又要回人又唔敢引用人,自己閱讀理解0分又要扮醒,
上面位師兄講緊會唔會因為要博上位就專登交數查票,
我只係反映事實一段職員根本唔會咁做,亦無時間咁做。

你就懶醒以為我講成個大公司部門無人會博上位,
你唔係態度出問題,係個腦出問題⋯⋯⋯⋯

最好你就講得出我寫錯咩字,文法又錯左d咩,
唔好自己出左錯就求其up幾句當有道理啦,散工王⋯⋯⋯
我只係覺得女生古箏單野更加爆, 選擇性執法就唔知, 不過我見過不少人拎單車入地鐵, bb車唔接埋直入車廂, 呢d見大擺
wilson3a10 發表於 19-9-2015 06:42 PM
我只係覺得女生古箏單野更加爆, 選擇性執法就唔知, 不過我見過不少人拎單車入地鐵, bb車唔接埋直入車廂, 呢 ...

古箏單野就兩睇啦,呢單野關係兩個部門,
不過結論都係多餘,講真呢間公司識搞PR
就唔會成日比人駡啦⋯

呢件事有幾個位可以講
1. 其實真是有標準,不過執法與否係睇人,就好似飲野食野,
講真唔過份都由得你,但總有d人係距行舉步,太過處事認真,
不過就欠彈性,結果就比人負面形象,選擇性執法。

2. 但又公道講,一日咁多人,人手又有限,有時有又真是睇唔唒,
就好似d小販咁,不過上水另計。

3. 單車方面,係有規定size既,一般係一定要拆碌,
bb車就睇邊隻啦,通常寬容d。

講真呢間公司得閒搞PR不如做好d,呢兩日訊號又出事啦,
同埋而家有新車到就唔該快快手整幕門,都無得再賴啦,
d站基建整快d重好啦。

講返主題,交收d野,你拉得幾多姐?一句比野朋友已經過左骨啦,根本就多餘。
19:54補充:我唔係東鐵線既,古箏單野所知有限,見諒:DD
交野畀朋友?
畀錢科水點遮呀?
未計如果仲要找贖。
我都好奇如果係比錢既時候比人捉到,然後我話係比朋友的話地鐵會點處理?有沒權要求查問進一步個人資料去確定朋友關係的真假?
廢鐵?放佢在眼內至奇~~~~~:p
交收過幾次都冇事 旺角站 彩虹站 遠至寶琳站 只要揀d唔顥眼