Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 港鐵又出招,各位師兄要注意下了!!

油麻地站我試過很多次,暫時冇問題
油麻地站安全:43:
其實違反咗邊條條例? 交收2個字O既定義又係乜?!
甚麼港鐵附例,唔可擺賣la,商業交易la,騷擾乘客la ! 其實避外MK,都已經安全 !
K_C_Wong 發表於 17-9-2015 05:13 PM
甚麼港鐵附例,唔可擺賣la,商業交易la,騷擾乘客la ! 其實避外MK,都已經安全 !

都係捉字蝨遊戲啫 ~
我無商業交收,我地係朋友,朋友幫我買咗嘢交比我,我比翻錢佢天公地義。
Kuuga_iwsp 發表於 17-9-2015 10:42 PM
都係捉字蝨遊戲啫 ~
我無商業交收,我地係朋友,朋友幫我買咗嘢交比我,我比翻錢佢天 ...

不知道是否如成人用上小童票的那樣做法(比喻),職員會表明身分,之後會講出你犯了什麼港鐵附例,之後無論你認或不認,都會帶你去另一個較小人的地方或室內(職員要取得你的個人資料,因為私隱關係,所以要帶你去較少人或室內的地方,但較正確應該是室內),之後會紀錄下你的個人資料及聯絡方法,如你認罪,會發出繳付罰款通知書(限定日期內繳付罰款),如不認罪會對你說,會交由法庭審理(如不在限期內繳付罰款,也是交給法庭審理),如你在外一直不願意跟隨職員到較少人的地方或室內,會召來更多職員及警察,但會否因為這樣,會增加其他徾罰,我也是沒法確定!(這些我未証實的,因為我未曾在街上遇見整個過程(我性格不喜歡看見別人難堪的一刻,所以我如遇見了,也不會停留或注視的),只是每次見到一小部分,再整合的,請自行判斷可信性!)
mpp025 發表於 18-9-2015 12:02 AM
不知道是否如成人用上小童票的那樣做法(比喻),職員會表明身分,之後會講出你犯了什麼港鐵附例,之後無 ...

嗯 ~ 我明白,一貫嘅恐嚇式要人比錢。
不過只要相方唔怕麻煩上庭話係朋友嘅話一定打得甩,不過請律師仲多錢,所以怕事嘅港人多數屈服。
同老美唔同,老美請律師可以打贏咗先比錢,咁通常就屈埋港鐵賠精神損失係嗰度扣。
所以點解老美有咁多聽到都O咀嘅官司 . . .
樣樣嘢都有好有唔好啦 ~
Kuuga_iwsp 發表於 18-9-2015 12:26 AM
嗯 ~ 我明白,一貫嘅恐嚇式要人比錢。
不過只要相方唔怕麻煩上庭話係朋友嘅話一定打得甩, ...

其實應該也是靠嚇,但又真係幾麻煩,抱歉我多次編輯,因為擔心寫得不清楚及食了字!
我感覺我語文不大好,擔心有錯別字及詞不逹意(有時候也因為字不見了),所以偶爾會重複編輯!抱歉!
mpp025 發表於 18-9-2015 12:36 AM
我感覺我語文不大好,擔心有錯別字及詞不逹意(有時候也因為字不見了),所以偶爾會重複編輯!抱歉!

哈哈 ~ 我講嘢都成日199 ~
好多時都比人誤會我口賤,師兄表達能力已經叫好好啦  ~
mpp025 發表於 18-9-2015 12:02 AM
不知道是否如成人用上小童票的那樣做法(比喻),職員會表明身分,之後會講出你犯了什麼港鐵附例,之後無 ...

師兄,說得對,我有一次同一個八十幾歲老人家搭港鐵去覆診,老人家明明已拍八達通入閘,跟著有個職員查票,說她冇拍卡,要带她到室內,說要罰款$500,如不交罰款就caIl警察,我同佢地周旋,佢說我再講連我都要罰,我老人家被他們嚇到在哭,港鐵職員也在說哭也没用,你不交錢,法庭見,最後,我唯有交錢,免得老人家比他們嚇親。
saintseiya1234 發表於 18-9-2015 09:40 AM
師兄,說得對,我有一次同一個八十幾歲老人家搭港鐵去覆診,老人家明明已拍八達通入閘,跟著有個職員查票 ...

有拍卡入閘,八達通係有記錄...
同埋如果拍左卡入閘,你想用同一張八達通想再入閘係入唔到...
港鐵客戶服務部一CHECK就CHECK到記錄...
邊到佢老屈...
罰款 ?有冇收據?
saintseiya1234 發表於 18-9-2015 09:40 AM
師兄,說得對,我有一次同一個八十幾歲老人家搭港鐵去覆診,老人家明明已拍八達通入閘,跟著有個職員查票 ...

想問下為何老人家拍了卡仍會被罰?
如果拍不到根本入不到閘....
8達通卡會有記錄的....
老人家是你親人? 為何閣下會屈服??
8掛了.....{:1_235:}
為何老人家没拍咭仍入到閘呢? 因這世界真的有些無聊人, 拍了咭後, 側身入閘, 不撞條閘, 令閘機多了一次入閘記錄, 不用拍咭也入到, 令到一些大意的人或老人家, 便拍不到咭但仍入到閘。以上是親眼所見, 至於為什麼要咁做, 便只有那人才知道了。