Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 港鐵又出招,各位師兄要注意下了!!

其實港鐵想少D人係旺角地鐵站大堂逗留,就應該將恆X,中X果D銀行櫃員機取消,將大堂的店鋪減少D先有效.港鐵淨係一味向錢看先會攪到個大堂咁迫啫,而家港鐵話人係大堂交收,等人係大堂擠塞嘅主因,真係笑死人:ar:
MK 站都好多收電話既人...可以等幾粒鐘..不斷收貨..!
本來嚇一跳,入來得啖笑!
seatang 發表於 9-9-2015 11:58 PM
我本身已經回應左你但文章無故被刪我再次回應

我唔認同你所講"但總有人做一些踩界的事,影響其他比較 ...

師兄我也時常食了字!編輯完再編輯!非常苦惱呀!:63:
各自有各自的想法和表達意見是正常及好事來的,這樣便能好好的討論,或者能互相啟發呢!另外!其實我太明白你怎麼認為是一樣?
rainmaker313 發表於 10-9-2015 12:18 AM
其實港鐵想少D人係旺角地鐵站大堂逗留,就應該將恆X,中X果D銀行櫃員機取消,將大堂的店鋪減少D先有效.港鐵淨 ...

一個商業社會,公司當然會以自己的利益為先,怎麼會首先減少自己的收入,來解決問題,而它的確有附例給予它執行檢控在站內交收的人,説得檢控,即是違法,怎麼會有解決方法是檢控違法不做,去做其他的事,若果完全沒有違法交收的人,仍然解決不了人多的問題,我相信港鐡才會考慮其他方案!
另外!一個職員怎麼會提出損害公司利益的政策,去解決問題!就算提出也是提出其他方案為先,如果職員反轉次序來做,在上司眼中是否一個不切實際的人呢!
另外!我不認同港鐵做事是欺善怕惡,我返而認為它們的職員非常怕事胆小!非常好欺負!:34:
mpp025 發表於 10-9-2015 02:16 AM
一個商業社會,公司當然會以自己的利益為先,怎麼會首先減少自己的收入,來解決問題,而它的確有附例給予 ...

搞清楚, 地鐡係公營機構

但某程度上, 我亦不得不同意現實, 所謂既"公營機構",既經營手法,都同商業機構無異, 可悲
seatang 發表於 9-9-2015 11:16 PM
我相信交收玩具既, 好快就交收完
同樣道理, 食環署既人成日捉公公婆婆, 係, 佢地可能違例, 但我地都會話 ...

唔係呢d先慢咩, 遇著個驗屍官:Q
seatang 發表於 9-9-2015 11:58 PM
我本身已經回應左你但文章無故被刪我再次回應

我唔認同你所講"但總有人做一些踩界的事,影響其他比較 ...

請由頭睇落去, "推薦"那一堆, 應該可以找到你所謂"無故被刪"的文章
Many shop owners staying there for hours with boxes and big bags having a long list to trade.  I fully agree to prosecute them.
seatang 發表於 10-9-2015 09:23 AM
搞清楚, 地鐡係公營機構

但某程度上, 我亦不得不同意現實, 所謂既"公營機構",既經營手法,都同商 ...

可能師兄用公營機構形容MTR,是忽略了香港兩間鐵路公司的發展史,當年有KCR及MTR,但KCR才是真正的公營機構,但因為吸取了KCR的經驗,鐵路的營運是非常昂貴的,政府的官員便想出MTR的另外一個營運方式,便是MTR是政府資金,但商業管理,目的是要MTR自負盈虧,以減少政府的支出,之後MTR又上了市,要對股東交代(股東由本來的唯一股東「政府」,而改變為持有它股份的人),所以不可用公營機構來看,因為上了市,要自負盈虧,從而要向股東交代盈利,所以不能用公營機構來看的!
頭像被屏蔽
香港果然多人炒賣玩具,難怪越出越貴!
強國人係地鐵站內偷電充電話,係地鐵站內痾屎痾尿又唔捉又唔罰? 走去捉港人交收,係咪有病?

其實地鐵站內,偷電充電話的不只是內地人,本地人及外國人也有,其實時常放內地人在口中,但實際只是憑個人的直覺,真的能準確的分辦出是內地人,台灣人或是其他地區的華人嗎?請如不能準確的分辦,更不應罔下判斷,將個人的仇恨,強加於他人,做出這樣不清不楚的行為!而且實際也是種族歧視的一種!請自重,不要作出不文明的表現吧!:42: