Toysdaily 玩具日報

查看: 34985|回復: 105

[分享討論] 港鐵又出招,各位師兄要注意下了!!

旺角站好多黃衫,交易小心:55:
其實係地鐵站交收貨品買賣雙方交易完就好快散,又邊會似D強國人咁係個大堂打躉吖,港鐵唔理果D強國人走去管呢類小事,根本就係港鐵D人欺善怕惡啫
好心閱讀理解0分就出少句聲啦,連人回咩都未知就大放厥詞⋯
mpp025 發表於 14-9-2015 11:07 AM
原來只是那樣!那麼即是不能準確的分辨啦,問華人又拉了去那,還是未看清楚問題呢!為免使師兄尷尬,以保 ...

師兄一而再係我回覆後先編輯自己內容,果然貫徹稚氣之道:x
mpp025 發表於 14-9-2015 11:56 AM
師兄!睇怕你真的是以月計入職期的港鐡新員工,不要再裝作老經驗了!

:x我除左笑,都無咩好講了,師兄做散工要加油呀,試下搵份工做一年,呀,半年都好呀:x:x
mpp025 發表於 14-9-2015 12:03 PM
要回答我問你入職有幾耐真的很難答嗎?小於一年吧!

要計比你呀,假設1年有12個月,2年有24個月,3年有36個月,4年有48個月etc....:x:x:x:x:x

好彩你問月喳,問日我要用計數機X365重要扣假呀散工王:x:x:x

本來答下你好易,但見你keep住無腦咁出結論我就想玩多陣:x:x:x:x

痴線,中午流流笑到好辛苦:x
mpp025 發表於 14-9-2015 01:52 PM
以笑遮醜,掩飾自己是港鐵,不足一年的新入職員工,以為只憑那短短的年資,便能看清楚一切!又是典型的自 ...

我真係好佩服你出完醜重可以自圓其說既能力,講多句,不妨Google了解下咩係"恥笑",
做左咁多年人都唔識分其實好可憐,與時代脫節但又不得不擺出一副滿有閱歷既姿態,
以為講兩句評語、滿腦子幻想就可以遮蓋自己醜態,唔肯亦無膽接受自己失敗、出錯,重面子,
典型既自以為事"老屎忽":x:x:x
頭像被屏蔽
玩玩具玩到窮 發表於 9-9-2015 11:25 PM
Seating 你都正傻仔 向旺角交收果堆友 大部份有店 或者你口水D PK水貨客 個個一袋二袋紅白藍 不過係向日本 ...

我唔係唔想回你
只係我唔明你講乜
咩叫"口水"啲PK水貨客
又無啦啦講心日本水貨人?同埋即使拉哂啲日本水貨人, 同捱貴野, 本身有咩關係?
同今次主要既討論話題有咩關係?

可能我理解能力低, 唔係太識你講既野啦, 你可唔可以講清楚啲先?

不過我想講, 如果欺善怕惡係將事件政治化既, 咁我認為傻仔同無腦個個係你
連字都打錯既, 唔知邊個係白痴仔呢?

最後想問:你係咪地鐡職員?
交野畀朋友?
畀錢科水點遮呀?
未計如果仲要找贖。
mpp025 發表於 19-9-2015 10:47 AM
我本以討論的態度帶出問題,並無惡意,但你返而惡言相向!

「查票果班係公務上一定要,但一段職員真是 ...

唉,又要回人又唔敢引用人,自己閱讀理解0分又要扮醒,
上面位師兄講緊會唔會因為要博上位就專登交數查票,
我只係反映事實一段職員根本唔會咁做,亦無時間咁做。

你就懶醒以為我講成個大公司部門無人會博上位,
你唔係態度出問題,係個腦出問題⋯⋯⋯⋯

最好你就講得出我寫錯咩字,文法又錯左d咩,
唔好自己出左錯就求其up幾句當有道理啦,散工王⋯⋯⋯
去其他站交收吧!
旺角站今個月曾經檢控站內交收者。
多謝提醒 .......... 小心小心 {:1_203:}{:1_203:}
如沒有記錯應該只針對付費區與非付費區間的交易, 在同一區內交易應該沒有問題吧?

其實如果 比人捉住 :47:   {:1_207:}  {:1_216:}

唔知有幾多大大試過 成功逃脫呢? :*    {:1_202:} :43:

其實港鐵這樣做,只是不希望太多人留在站内,站内已經人多濟迫了,等人的沒法被免,但留在站内交收的,它的附例是有效力執行的,不打擊這樣,還做什麼,其實實際其他站它也沒有執行,怎麼不去其他人流較少,而又在旺角站附近的站内交收呢!這樣做是否有點庸人自擾呢!
mpp025 發表於 9-9-2015 07:46 PM
其實港鐵這樣做,只是不希望太多人留在站内,站内已經人多濟迫了,等人的沒法被免,但留在站&# ...

我覺得如果講呢句野之前, 捉左上水水貨客先啦
seatang 發表於 9-9-2015 10:23 PM
我覺得如果講呢句野之前, 追左上水水貨客先啦

但現在不是在討論上水水貨客,而且那樣的話題,只會引來其他希望談論政治的人來啊!
rainmaker313 發表於 9-9-2015 10:41 PM
其實係地鐵站交收貨品買賣雙方交易完就好快散,又邊會似D強國人咁係個大堂打躉吖,港鐵唔理果D強國人走 ...

但見有些交收的一箱箱的隔著圍欄交收!雖然不是個個如是,但總有人做一些踩界的事,影響其他比較守規矩的人!
mpp025 發表於 9-9-2015 10:54 PM
但見有些交收的一箱箱的隔著圍欄交收!雖然不是個個如是,但總有人做一些踩界的事,影響其他比較守規矩的 ...

我相信交收玩具既, 好快就交收完
同樣道理, 食環署既人成日捉公公婆婆, 係, 佢地可能違例, 但我地都會話佢地唔好
點解同樣都係"做野", 就要取易不取難?好威咩?
頭像被屏蔽
玩玩具玩到窮 發表於 9-9-2015 11:25 PM
Seating 你都正傻仔 向旺角交收果堆友 大部份有店 或者你口水D PK水貨客 個個一袋二袋紅白藍 不過係向日本 ...

我唔係唔想回你
只係我唔明你講乜
咩叫"口水"啲PK水貨客?
又無啦啦講日本水貨人?

不過我想講, 如果欺善怕惡係將事件政治化既, 咁我認為傻仔同無腦個個係你
連字都打錯既, 唔知邊個係白痴仔呢?

最後想問:你係咪地鐡職員?
mpp025 發表於 9-9-2015 10:54 PM
但見有些交收的一箱箱的隔著圍欄交收!雖然不是個個如是,但總有人做一些踩界的事,影響其他比較守規矩的 ...

我本身已經回應左你但文章無故被刪我再次回應

我唔認同你所講"但總有人做一些踩界的事,影響其他比較守規矩的人"
岩就岩, 唔岩就唔岩,
但點解交收玩具就捉?
唔係政治, 而係處理同樣事件既手法問題