Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 港鐵又出招,各位師兄要注意下了!!

hk小文 發表於 18-9-2015 10:49 AM
為何老人家没拍咭仍入到閘呢? 因這世界真的有些無聊人, 拍了咭後, 側身入閘, 不撞條閘, 令閘機多了一 ...

其實都可以叫佢CHECK CCTV...
咁就一清二楚...
saintseiya1234 發表於 18-9-2015 09:40 AM
師兄,說得對,我有一次同一個八十幾歲老人家搭港鐵去覆診,老人家明明已拍八達通入閘,跟著有個職員查票 ...

佢說我再講連我都要罰  <--- 依個我真係唔明. 可以罰你咩?
saintseiya1234 發表於 18-9-2015 09:40 AM
師兄,說得對,我有一次同一個八十幾歲老人家搭港鐵去覆診,老人家明明已拍八達通入閘,跟著有個職員查票 ...

對於婆婆的遭遇感到難過!
但那查票的職員,應該清楚見到婆婆的入閘過程,婆婆是誤以為自己拍了咭才入閘!還是婆婆誤以為自己拍了咭,同時剛剛跟隨的人又像樓上師所說,留下了入閘的次數!難道婆婆那麼高齡,還有那樣力氣撞&#18837;了閘!但那查票的職員,真的應該能很&#28152;清楚楚看到的,只是那職員如何解讀吧!所以有些港鐵的職員的處事態度,真的令人不恥!
Kuuga_iwsp 發表於 18-9-2015 01:18 AM
哈哈 ~ 我講&#22050;都成日199 ~
好多時都比人誤會我口賤,師兄表達能力已經叫好好啦  ~

謝謝!不是&#21526;!我原全能明白呢!
mr123 發表於 18-9-2015 11:12 AM
佢說我再講連我都要罰

這句真的是講惡!靠嚇!那個職員真係.....!:*
有冇可能職員落袋 ?一個五百,十個五千 !好過返工 !(公公婆婆容易得手)
K_C_Wong 發表於 18-9-2015 11:37 AM
有冇可能職員落袋 ?一個五百,十個五千 !好過返工 !(公公婆婆容易得手)

機會微,因為就算罰款都係畀傳票你,叫你去交...
唔會直接交畀佢...
不過我唔排除個個係騙徒...
小堅 發表於 18-9-2015 12:02 PM
機會微,因為就算罰款都係畀傳票你,叫你去交...
唔會直接交畀佢...
不過我唔排除個個係騙徒...

我昨晚在月台交收隻粉紅wego, 細細盒唔多覺! :58:
K_C_Wong 發表於 18-9-2015 11:37 AM

出傳票,無得袋,:sleep:
硬係覺得有D古怪!偽職員?

相信廢鐵職員未有咁大膽 不過捉下為例行為收下罰款 向上交差博表現就少不免
可變戰士 發表於 18-9-2015 12:26 PM
我昨晚在月台交收隻粉紅wego, 細細盒唔多覺!

其實唔好太大袋,佢應該唔會捉...
小堅 發表於 18-9-2015 01:56 PM
其實唔好太大袋,佢應該唔會捉...

又無驗屍, 俾完錢放盒o野入袋即閃上車, 月台咁多人都吹我唔脹! :43:

反而你叫文爺小心d, 佢交收o野o野都雪櫃咁大件, 好危險! :36:
可變戰士 發表於 18-9-2015 03:05 PM
又無驗屍, 俾完錢放盒o野入袋即閃上車, 月台咁多人都吹我唔脹!

反而你叫文爺小心d, 佢交收o野o野 ...

文爺表示:D貨直接送到府上,唔駛自己交收...
:x
頭先油麻地交收時已經有港鐵職員&#62530;住晒,小心。