Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Avengers 2 復仇者聯盟2 電影討論區 - 嚴重劇透,慎入

我想問問點解vision舉得起Thor hammer既?
quincy 發表於 25-4-2015 07:08 PM
完全無交代過咩事要出動mark 45

sk9091 發表於 26-4-2015 10:46 PM
好失望 IM 最後套MK45 完全無特別 反而HB睇完後好感增加左 主要係佢有後備件依下幾過癮

brian_ctw 發表於 27-4-2015 11:45 AM
讚同!開頭以為套MK45有乜特別功能,有D失望!只為出多D產品而出

Mark 45 出場完全冇介紹或特寫...加上套片畫面陰暗,
如果唔係一早有玩具消息就咁睇套戲真係出左都唔知......
gumng 發表於 26-4-2015 04:18 PM
啱啱睇完,個人覺得好睇過avengers 1 & 垃圾IRONMAN 3 好多倍,好多hidden story, 好多笑位,  ...

同意 Iron man 3 乏善足陳,弱過第1及2集好多好多...

另外可唔可以舉例分享下有那些 hidden story ~  THANKS~
Code 發表於 27-4-2015 05:08 PM
我想問問點解vision舉得起Thor hammer既?

19. How come the Vision can lift Mjolnir ?

It's not because he's a robot – it's because he's worthy to. The actual criteria for being 'worthy' are nebulous, but in this case it would appear to be Vision's ultra-pure intentions that give him the ability.
quincy 發表於 27-4-2015 05:29 PM
19. How come the Vision can lift Mjolnir ?

It's not because he's a robot – it's because he's  ...

thx ching

ultra-pure intentions,我可以理解成因為佢係粒Gem實體化?後既產物,所以先咁pure咁true嗎:shy:
人仔貓 發表於 27-4-2015 05:15 PM
同意 Iron man 3 乏善足陳,弱過第1及2集好多好多...

另外可唔可以舉例分享下有那些 hidden story ~   ...

人仔貓 發表於 27-4-2015 05:15 PM

另外可唔可以舉例分享下有那些 hidden story ~   ...

其實一般fans 都會知,好似一開頭攻打果班人係九頭蛇餘黨,南非果位被ultron cut 斷手果位係黑豹敵人,黑寡婦第一集咁緊張鷹眼嘅原因,Thor 夢中預視嘅諸神之黃昏。Vision 拎得起thor hammer原因。
好多都暗示咗。
可能入場前睇到好多負評,睇完今集我反而十分滿意,安排咗好多尾比之後的marvel movie

gumng 發表於 27-4-2015 05:55 PM
其實一般fans 都會知,好似一開頭攻打果班人係九頭蛇餘黨,南非果位被ultron cut 斷手果位係黑豹敵人,黑 ...

唔該晒~ {:1_377:}
Thanos~

Infinity Gauntlet~

琴日睇完,都同意有d ching講無邊個場面係深刻,好多打鬥場面都好似差唔多,個大佬只係俾d雜兵強少少,下集鷹眼同hulk應該會中場休息俾其他新成員接力
雖然 vision 係有 back story 支持,但我始終覺得佢然咁樣出黎,又混亂又求其,我真係睇唔明。

仲有thor 係水池都見到hem,跟住有咩啟示令佢知道係果時用鎚一野劈落個無成形既vision 就可以做到 vision 出黎?

唉套戲真係好遍面。咩都掂下但唔交袋清楚。好難投入。
really !? :78::78::78:
呂品器 發表於 27-4-2015 01:50 PM
- 已經公佈左,Extended version 多三十分鐘

- Loki出現片段都會係Bluray/DVD版

Ching 咁有無話點可以睇到嗰30mins 既加長版???

其實我覺得全套戲最好睇係THANOS 出黎攞手套嗰幕:shiny:

另外, VISION 拎得起mjolnir 其實都好合理, 可能之前電影又係輕輕帶過, 但實情係要拎得起mjolnir 同力量無關, 係在乎嗰個人既內心純唔純潔, 同mjolnir 覺得你配唔配拎得起佢. THOR 1 既時候ODIN 都講過"whoever holds this hammer if he be worthy shall possess the power of thor". 所以點解隊長可以郁到少少, 同埋VISION 拎得起, 咁當然THOR 本身係帶有命中注定既成份啦:34:

反而我覺得水池嗰到可以解釋得好D.
ULTRON問題出左佢係一個完全唔稱職反派,計劃一個接一個失敗,目標由滅世變到叫殺個人証明復仇者做唔到乜...
咁樣就令到整條主線都有欠緊張,焦點去左其他副線,但又因為編幅不足,基本都到喉唔到肺,有睇漫畫朋友可以自我補完,無睇就麻煩D了.

HB同HULK個場應該會直接取代CIVIL WAR開端的事件.