Toysdaily 玩具日報

查看: 33687|回復: 176

[分享討論] Avengers 2 復仇者聯盟2 電影討論區 - 嚴重劇透,慎入

小弟終於今日睇左A2。有少少資料補充、有d野唔明,所以開個區大家傾下。

如果未睇套戲,不如睇左先再黎啦!劇透左,冇咁好睇呀~

:43:

先補充少少,有d之前因為怕戲中會講,所以費事多口。既然戲中唔講,呢度根據背境資料講下:

- Captain America個盾,加左個磁力機關,可以自動飛回。不過戲中好似冇特登提或大量應用。

- Hulk條褲,係特別伸縮料做,所以冇爛。點解唔做咩件衫呢?

- Thor既"夢境"中,見倒果個黑人,係Heimdall,係Thor母星Asgard往來九界既Gatekeeper,而家Tesseract係佢手上。

- Hulkbuster果個interface叫Veronica。Google表示呢個係一個in joke;外國有套漫畫叫Archie,有兩個女朋友,一個叫Betty,一個叫Veronica。而Bruce Banner本身已有一個女朋友,叫Betty。

- (我自己估)JARVIS消失後,個interface叫Friday。唔知係咪取自魯賓遜漂流記主人翁個僕人,Friday...

- 片尾拎手套果個,就係Thanos,宇宙級大佬。

小弟想問既野:

- Thor"夢境"見倒咩野,令佢覺得要幫手製造Vision?夢境第一次出現時,我以為佢同Tony差唔多,worst fear係害死所有人。

- 之前有聞Loki會於今集出現,但我唔覺眼。係我miss左?係幾時出現?

- Bruce Banner個女朋友 Betty Ross,冇穿冇爛,而家Hulk又唔洗避世,何以Bruce棄糟糠呢?(其實,我明的)

Dr. Helen Cho, 正{:1_221:}
lpoks12 發表於 28-4-2015 12:50 PM
thx ching
不過呢隻係ultron prime
我想睇最終版本個個LOOK

依個樣?其實睇完都吾太分到,戲內無咩清楚鏡頭甘。

覺得套戲去得好急,ultron甘簡單就收晒
Assassin 發表於 27-4-2015 12:54 PM
我睇第二次都覺得好睇咗

me2!! 第一次睇Imax 3D, 完全集中唔到! 跟住睇2D直兩個世界! 欣賞到動作之餘明白劇情, 簡直正呀!!!{:1_377:}
stonekeung01 發表於 1-5-2015 10:17 AM
韓國女醫生叫乜名?漫畫有冇此角色?

Dr. Helen Cho = Korea Actress Claudia Kim 金秀賢

don't know 漫畫有冇此角色...

War Machine Mk 2 係源自 Iron Man Mk 22 (Hot Rod),到Avengers 2,Tony已經用緊Mk 43/45...  以generation計,至少差一代。

War Machine 雖然武器可能比較多,但火力唔係計有幾種武器,但計武器傷害同持續output。Mark 42 已經用左Mk 33既能源增幅技術,所以不論輸出或火力均有改善。Mark 43應該只有更強...啩。

題外話:

根據外國wiki,Iron Man 到Mk 42,已係一個里程碑,集Iron Legion大成:Mk 38以上既防禦力、Mk 33既能源增幅技術、Mk 23既防火、Mk 26既防電、Mk 28既防輻射、Mk37既深海活動能力、Mk 39既太空活動能力...  有興趣可以慢慢睇果版wiki :78:

source: http://ironman.wikia.com/wiki/Mark_42
ultron 真係高估左佢, 睇trailer又話 how can you possibly stop me.
ultron 真係impossibly weak...
rrhk2013 發表於 30-4-2015 10:16 PM
唔奇丫, 講火力, WM一定比IM強,
淨係背炮已經夠殺, 重有兩臂機關槍已經唔係IM可比,
咁係由於WM設計定位 ...

成隻艦咁大, 估個堆兵都唔係衝哂同一個位瓜, 再勁都唔係喺隻艦360度打哂任何方向, 除非ultron真係廢到無能
boss都太廢................:blame:

今集比起上一集好睇,
ChrisLamXYZ 發表於 28-4-2015 02:28 PM
Ultron自己無哩種技術,所以揾之前無殺的女教授; 而個女人話要製造哩個身體就只能直接插線。 Aveng ...

我記得女教授只係話製造個body要3小時, 但ultron可以upload住自己上去先 (唔sure有無記錯, 如有錯請指正) 因此ultron先走去連線. 因為如果要連住先可以製造vision的話, 咁佢之後都係走o左去打, 仲比人搶埋個body因此又點製造? 所以唔明點解upload自己入新body只可以連線咁整, 如果有wifi就可以一路upload一路打~

當然我明白如果唔係咁vision就出唔到場啦~ 我只係覺得奇怪後段ultron好似蠢o左同傻仔o左好多咁~(但其實佢有d可愛~ XD )
夢境果度佢見到d infinity stone亦預見到vision開眼(show得一秒)
佢知道infinity stone係對付關鍵,而vision依家擁有infinity stone
所以佢知道要令vision出現先得
佢見到係一直以來ge事同小部份未來
所以先見到個畫面係四粒石集齊響個手套上面(依幕佢無show到隻手套但係個形係手套)
其實看下來覺得預告片好多鏡頭在正片里都沒出現(像是mk43個背影&CA踹門),是我漏看還是確實沒拍到..?{:1_215:}
係無CA踢門....仲有trailer裡面sw係露天跪地大叫,但上映版本佢係係個建築物內跪地大叫。 不過話明teaser trailer,改唔出奇
"- Bruce Banner個女朋友 Betty Ross,冇穿冇爛,而家Hulk又唔洗避世,何以Bruce棄糟糠呢?(其實,我明的)"

我o既諗法係, Bruce由始至終都係諗住避世, Avengers 1比BW
引左出離加入左Avengers後, 佢都係想攪埋D手尾(加少少同Stark做研究AI)
後走路, 所以BW o係AOU問佢之後會去邊, 佢都係話會走路, 佢要避Betty諗法
無變過, 因為覺得自己係怪物, 會傷害身邊o既人, 更重要係佢
唔可以/唔應該有下一代, 呢點正正係BW講服佢o既原因,
因為BW都認為自己同Bruce無分別, 一樣係唔正常o既怪物.
唔同Betty一齊因為Betty係一個正常人,
應得一個普通人o既幸福, 但呢樣野係Bruce比唔到o既,
加上BW flirt下佢, 中年危機嘛!:p

我個friend睇完話好無聊:ar:

明顯地為雷神 諸神黃昏鋪路 而且本身套係放係奧丁個地下寶庫 因為loki假扮奧丁 可能阿斯加特已經倫陷 thaons先有機會去攞手套
睇完才知孩記hulkbuster右手機關是有意思的:78:
d713245 發表於 25-4-2015 11:51 AM
明顯地為雷神 諸神黃昏鋪路 而且本身套係放係奧丁個地下寶庫 因為loki假扮奧丁 可能阿斯加特已經倫陷 thaon ...

原來羅手套個度係聖域
neoneo 發表於 25-4-2015 01:35 PM
睇完才知孩記hulkbuster右手機關是有意思的

但好似係左手。。。。。。。字字字
係呀,戲係左手…
wilson3a10 發表於 25-4-2015 02:02 PM
但好似係左手。。。。。。。字字字

左手是套(孩記無跟),玩具右手是連環拳(一面玩要一面說sleep,sleep,sleep,sleep)
最唔開心都係HB 無完整裝著個scene, 好嬲
rrhk2013 發表於 25-4-2015 10:19 AM
"- Bruce Banner個女朋友 Betty Ross,冇穿冇爛,而家Hulk又唔洗避世,何以Bruce棄糟糠呢?(其實,我明的)" ...

Banner 留響Avengers 一直係以Banner身份
HULK只係必要時先出動(其實佢唔係好願意)
一開頭打完Hydra base,機上面Banner同Black Widow講我無諗過今次會出Code Green
Black Widow就話如果你今次無出動,會死更人
Thor取笑HULK果時Banner亦好介懷
Banner一直無覺得自己係英雄,只要唔好害到人就得
今集對HULK同Black Widow描寫係幾好ge{:1_226:}
not bad ... but I expect a more powerful armour suit from Tony:angry: