Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Avengers 2 復仇者聯盟2 電影討論區 - 嚴重劇透,慎入

韓國3D複製技術 {:1_221:}            
wilson3a10 發表於 30-4-2015 09:14 PM
仍然接受唔到點解成堆兵衝埋去, war machine 一個搞得掂, IM都係之後先幫手

吓?我見係WM2 KO 一兩件之後,Vision出黎唔該都冇句就幫拖佢清左個場喎:x

RE: Avengers 2 復仇者聯盟2 電影討論區 - 嚴重劇透,慎入

rrhk2013 發表於 1-5-2015 08:17 AM
你講o既WM係mk1, 即hammer設計o既...

WM 本來只係 IM2...如果咁計 WM 既原始設計概念只是來自Hammer...
淨係呢樣野已比由 Stark 正宗設計既 IM 差幾皮......

現實D講 WM 由角色以至裝備設計從來都只是配角...
當然配角一樣可以好受歡迎~

你真係有睇場戲? 定你有段時間去左廁所{:1_375:}

好明顯係陳法拉黎{:1_375:}

Claudia Kim 質素高好多...
雖然大家都有執過下黎......
呂品器 發表於 1-5-2015 01:47 PM
簡單問句,師兄認為Mk 42邊樣野及唔上WM Mk2?  Mark 42不論裝甲、靈活性同火力都有加強。「作 ...

okok我講埋呢次, 反正呢d係觀點與角度題問,
而現實係無IM或者WM, 你同唔同意都好, just relax and enjoy the show.

Mk42更係有野及唔上WM Mk2啦! 正如我之前所講 - 武器
以下係以現代軍事常識離分析o既,
WM Mk2有三支machine gun, 背中果支仲係大野, 兩手每邊各有一枝
小型o既, 咁有咩咁利害? 一個字 - 快, 機關槍主要target中距離敵人,
以快速掃射形式消滅或牽制敵人, 加埋身同手掌repulsive blast(RB),
可同時對付6個唔同方向o既敵人{:1_203:}

可能你會問: Mk42有RB,
前臂火箭, 腰間及肩部針形子彈(42唔知有無, 43就有), 點會比唔上WM?
首先, RB IM同WM都有, 分別係胸口同雙掌, 42由於出力較大,
可能比較利害, 但呢樣所謂武器(其實Stark唔define佢為武器,後詳述)最大問題係 - 慢,
有IM3中, RB對最後果幕Gillian輕易被開, 而且每次用都需要少量時間"儲氣",
加上雙掌本身係有在空中加速及轉向作用, 空戰時用雙掌作武器會有所限制,
而machine gun正好補足呢個問題, 至於火箭同樣有彈速慢同彈數少o既問題,
針型子彈則只作極近距離攻擊, 所以你可以見WM基本上好少會用上RB,
因為常規武裝已經夠打, 同時具有較佳o既空戰條件, 話晒係us airforce嘛(講到呢點,
不其然諗起HT個貨不對辦logo:$).

至於WM係weapon, IM係suit, 係來自IM2軍方要求Stark交出IM因為美國政府
將IM定性為weapon, 而Stark自辯時稱IM只係自己o既protective suit唔交出,
而RB當初設計時為推進器而唔係武器(IM1時Pepper落樓睇Stark新發明一幕先知出力咁勁),
所以Stark一路以後設計IM都要就住避開weapon呢個definition去做, 所以你唔會
見到任何一隻IM會有槍械外露, 因為咁一定要受政府監管, WM當然無呢個限制啦!

最後, 用番ching你refer o既link, 有strength level指標WM mk2係very high, 而42係high,
所似火力應係WM強d, 當然43係extreme high, 比WM更強, 但WM mk2個database只
以IM3來定, 可能會有update都唔定呢:p
人仔貓 發表於 1-5-2015 03:19 PM
WM 本來只係 IM2...如果咁計 WM 既原始設計概念只是來自Hammer...
淨係呢樣野已比由 Stark 正宗設計既 ...

WM mk1係hammer設計o既,
由於Stark覺得比hammer攪佢o既IM係一種insult,
加上想搵老友幫輕下唔駛成日出動,
就設計左WM mk2比軍方代表o既Rhodes,

所以在AOU中出現o既WM係由Stark正宗設計o既,
至於有無留一手? 官方無講過:58:
rrhk2013 發表於 1-5-2015 05:54 PM
WM mk1係hammer設計o既,
由於Stark覺得比hammer攪佢o既IM係一種insult,
加上想搵老友幫輕下唔駛成日出 ...

WM2 係由 Stark "改良",WM 原設計者係 Hammer 始終不能磨滅...
如果師兄認為 Tony唔 define repulsor係武器,我諗唔需要討論了。大家開心就好。
wilson3a10 發表於 1-5-2015 04:24 PM
你真係有睇場戲? 定你有段時間去左廁所

其實我剛睇完都係見wm清左2.3隻後其他由幼視清場(佢原本諗住好型咁有機會大顯身手後可以好威咁講俾人知, 點知又俾幻視清場)

另外回應一下大家所講, 我記憶中wm唔係直接由hammer整, 只係搶完mk-2後將mk-2改裝而成...
但wm-mk2就真係由tony重新設計的...

而如果無睇開之前幾套, 以及完全唔知道漫畫內容, 套戲可能真係會覺得唔係咁好睇, 會覺得跳得太快唔知發生左咩事
Stark 只發明過 Ironman,
"War Machine" 呢個名從來唔係出自 Stark...
人仔貓 發表於 1-5-2015 08:07 PM
Stark 只發明過 Ironman,
"War Machine" 呢個名從來唔係出自 Stark...

就個名離講, ching你啱{:1_377:}
另外我覺得故事結尾都幾埋伏左第3集伏線, 漫畫中係一班幫倒忙的異能人為左捉壞蛋搞到大爆炸傷左好多人, 搞到要實行異能人註冊法, 先搞出tony同隊展有唔同睇法而有內戰, 剛好今次結尾有新後仇者, 舊一部份人又走左, 走左的有im, 鷹眼, hulk, 雷神, 其中3人都係唔想再咁出名及為左兒女私情而走(雷神要返去繼續諸神之黃昏唔計佢住), 而今集又搞出urton, 又搞到成個城升天爆炸, 咁多人傷亡, 的確可以搞大引發市民要異能人註冊....
最唔開心係快銀死左, 好希望佢可以好似culson咁復活返啦....