Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Avengers 2 復仇者聯盟2 電影討論區 - 嚴重劇透,慎入

好多地方好夾硬黎.
Ultron好似傻仔. Jarvis未變人時都仲醒目過佢. 我寧願Ultron係啞的.
Hawkeye無啦啦有家. 就算想幫佢鋪路引退. 都太過老土.
Hulk果度更加係勉強俾感情戲佢
Black widow 純粹姣婆. 安撫男人.
電影最尾就係如常地亂爆一通.

一開始utlron 坐喺張chair到已經預感套野唔多掂

啱啱睇完,個人覺得好睇過avengers 1 & 垃圾IRONMAN 3 好多倍,好多hidden story, 好多笑位, 故事和動作都好吸引,唯一問題係ulton太弱雞。

昨晚睇完,呢齣電影,點講好呢?娛樂性嚟講,我無投訴,超級英雄電影嘛,仲要有咁大量既角色,令電影有啲鬆散似乎在所難免,但單單睇動作,打鬥場面,我睇得好開心。但故事同埋反派既刻畫真係弱咗少少。奧創嘛,睇Trailer果陣令我對佢好有期待,但電影裡面,我袛覺得佢係傻瓜。如果要數呢次復仇者電影失敗之處,我反而覺得電影既宣傳策略係成功,亦係失敗之處,開畫前已經公開咗太多Trailer,令我入場睇既時候覺得無晒驚喜。
另外,今次Tony既表現無乜驚喜。
好失望 IM 最後套MK45 完全無特別 反而HB睇完後好感增加左 主要係佢有後備件依下幾過癮
今集仲有好多2線角色都有客串 (War Machine, Falcon, Agent Carter等等)
Strucker好似都無打過就死左...
只能講如果套戲再長D, 可以交代得好D ?
無明: 發表於 26-4-2015 10:23 AM
我都覺今集差少少。怎麼說呢?
文戲和打戲好似分左兩截,文戲長,打戲畫面睇到眼花,有D似打机....

其實红女巫所做的illusion係全套戲中最重要的
Tony因為見到自己的無能會害死全部人,於是決意研發Ultron AI 救世(佢認為自己係最有能力救地球果個,其他人根本都唔知外星軍隊ge可怕,依樣野iron man3都有著墨,今次中完幻像後又再出現擔心,結果制造了Ultron)

CA所見的幻像其實是帶出CA留戀過去,響safe house果時佢亦回想過幻像中Peggy講過"home"果句說話,但最後去到New Avengers Base果時佢己經話依度就係佢ge home,睇得出佢己完全接受帶領Avengers重任,唔再回想二戰時期

Thor所見幻像包括預知小部份未來,令佢知道infinity stones ge事同Asgrad有問題出現
所以支持制造vision,亦最後返回Asgrad 睇下咩事

HULK就直接因幻像而暴走,從佢同BW之間對話睇得出佢想自己我封閉,唔敢期望將來同家庭
暴走後更加認定自己仍然係怪物,唔係英雄,所以最後自己離開

BW因幻像回想自己過去,同HULK差唔多,同樣唔接受自己係英雄,自己只係訓練出黎ge殺手,正如上集講自己有太多欠債,佢見到hawkeye細路都知自己想有個家,但係己經唔可以

所以其實BW同HULK都有唔少相似之處,如果無左依條線,Avengers隊內就無人了解Hulk,亦令佢走得無咩意思(雖然意義係有,但係同前作鋪下的感情好似有小小接不上)

今次時間太趕了,和CA2,Avengers 1 片場相約,人物多,打鬥戲多了3-4場,劇情更複雜
今次重要時間介紹Ultron,唔似上集loki己經個個都識
真正文戲只有safe house果場,但係當中插了好短ge幾段劇情,如Ultron去找曹博士, thor去個水池等
令節奏怪怪地
時間短令好多人跟唔上劇情
例如Ultron搶vibranium係造軍隊定加強自己?(其實只係整vision同升地裝置)
點解Thor無啦啦支持Tony整vision? (因為佢幻像中預見到今次的關鍵係粒mind gem,亦預見到vision誕生)
我都睇左兩次先搞清楚晒
打鬥部份係多好多,連鏡團體戰十分有心思
但係咁多場打戲,全部都係睇Avengers KO人地
無一幕係佢地戰鬥上佔下風
所以打鬥戲無上集咁緊張,只係個量多好多
希望CA3 唔同導演會有改善啦

太多客串角色,搞到有D似成龍以前D戲咁
套戲既精華其實係Hulkbuster. 睇完可以散場
無明: 發表於 26-4-2015 10:23 AM
我都覺今集差少少。怎麼說呢?
文戲和打戲好似分左兩截,文戲長,打戲畫面睇到眼花,有D似打机....

其實睇呢套戲係要由IM1開始連彩蛋睇,一路追曬所有Marvel 相關電影「IM123、Hulk、雷神12、復1、美隊12、AGOTG」,再加埋對漫畫有少少認證先會講得過去/明白。

Hawkeye間safehouse果度,我代入左佢拍the hurt locker度囉:34:,情況好相似,特然搖身一變,變左湊仔公OMG
sk9091 發表於 26-4-2015 10:46 PM
好失望 IM 最後套MK45 完全無特別 反而HB睇完後好感增加左 主要係佢有後備件依下幾過癮

讚同!開頭以為套MK45有乜特別功能,有D失望!只為出多D產品而出
話時話,片尾出"失敗的人" 係堅定流?
我沒睇到字幕出哂就走了..
片尾thanos 出現後仲有片?
quincy 發表於 27-4-2015 10:10 AM
其實睇呢套戲係要由IM1開始連彩蛋睇,一路追曬所有Marvel 相關電影「IM123、Hulk、雷神12、復1、美隊12、 ...

Agree.
At least need to watch Avengers1 -> IM3 -> Thor2 before watching Avengers2 to make better sense.
I looked up some wiki info before i watched. Whole movie would flow better. Now i know why it arranges vision to save scarlet witch, at least that's an easter egg to refer to their relationship in the comic.
Need to understand it in term of the whole marvel cinematic universe, not an independent work.
{:1_222:}