Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Avengers 2 復仇者聯盟2 電影討論區 - 嚴重劇透,慎入

getter1234 發表於 25-4-2015 03:55 PM
Banner 留響Avengers 一直係以Banner身份
HULK只係必要時先出動(其實佢唔係好願意)
一開頭打完Hydra ba ...

所以hulk暴走令banner要避世?
完全無交代過咩事要出動mark 45

朕先說明對老復呢套野唔熟
(雖然有關的幾套戲都睇過……失憶)
想問點解hulkbuster打完hulk之後就收工?
點解劇後半段無再出來幫拖打奧創??
另外朕知道漫畫有講過東尼都有出一隻Thorbuster的……咁如果乜野buster都設計晒出來……
原本的hulk,Thor仲留係度做乜?……
神盾局只有iron man 軍團都夠啦!……

希望有人可以解答……謝
薜安 發表於 25-4-2015 07:11 PM

因為玩具 figure 會無野出, 廠商無錢賺, marvel無錢賺, 自然avenegers 就會消失埋
wilson3a10 發表於 25-4-2015 07:40 PM
因為玩具 figure 會無野出, 廠商無錢賺, marvel無錢賺, 自然avenegers 就會消失埋

明白!完全解答到朕既疑問!{:1_203:}
今日睇完,睇到hulk d表情有番少少人性呢樣幾開心
關於buster系列,其實除左商業因素,仲因為仿制品唔會夠正版黎(雖然戲中tony博大霧win左一場)
用戲設定,就係ironman軍團被奧創控制左
getter1234 發表於 25-4-2015 01:14 AM
夢境果度佢見到d infinity stone亦預見到vision開眼(show得一秒)
佢知道infinity stone係對付關鍵,而visio ...

多謝師兄,我完全miss左有Vision,唔好話開眼...
wilson3a10 發表於 25-4-2015 06:54 PM
所以hulk暴走令banner要避世?

係,佢始終過唔到自己果關
佢最尾直情打算唔變hulk黎打ultron
只不過比black widow推左落去
最後打後就完成任務,繼續同之前未搵佢入avengers果時一樣避世
呂品器 發表於 26-4-2015 12:23 AM
多謝師兄,我完全miss左有Vision,唔好話開眼...

果度得一秒度
係預告3最尾vision開眼果一秒
好容易miss左{:1_208:}
薜安 發表於 25-4-2015 07:11 PM

去刷了第二次,發現打鬥時飛到半空的hulk扯下hulkbuster的一片背甲,空中支援的Veronica發射的零件被hulk原路打回,被擊中然後爆炸。打完這場基本確定hulkbuster和裡面的43還有Veronica都差不多報廢了,倒是不關ulton的事
雖然講故唔應該駁故……
但以東尼哥咁緊慎既性格……HB唔係得一隻呀……?
支援主體隻手都識駁返啦……
算吧 問下而已……不要太認真……:78:
今晚睇完。冇第一集好睇之餘,也沒美國隊長2好睇。。。。。。

我都覺今集差少少。怎麼說呢?
文戲和打戲好似分左兩截,文戲長,打戲畫面睇到眼花,有D似打机....

講红女巫入侵眾人心智,之後冇follow up對眾人構成影響和點克服。只總結佢地軍心散晒,欠交代。

之後為避Ultron耳目,竟到了Hawkeye成竇仔女嘅農場暫避。

Hawkeye的住家男人feel真係好唔型,令英雄形象指數再創新低。迪迪呢D戲一向重視家庭,唔通比佢收購之後影響左?oh no!

最搞笑,避左一陣咁多,又散開走返出去啦。

避世其間,又冇整理内部矛盾, 或者有什麼新計劃。

Banner本身有女友仲係好重要個隻,Bw想同佢行埋真係有D驚。以往Bw一向色绣Tony,又咀隊長,同Hawkeye又有舊情,說是黑蕩婦又不過份。

另,Vision產生的一段,眾英雄爭議衝擊的論点未及我思考,雷神便突入說是Tony啱等情節,有D似fastforward,不停帶住觀眾冇停頓位。

我覺套戲好散,好似2部戲剪埋咁。

咁知大家有冇同感?

又或者有新角度令我睇得舒服D?
無明: 發表於 26-4-2015 10:23 AM
文戲和打戲好似分左兩截,文戲長,打戲畫面睇到眼花,有D似打机....

其實我都覺今集為賺錢同鋪排角色出現而拍
無明: 發表於 26-4-2015 10:23 AM

有同感, 成套戲好散, 動作戲無一場深刻, 文戲又無厘頭, 矛盾分歧唔深入, 重好易咁達成共識。
Ultron完全無大佬或滅世feel,  似係個傻佬自說自話…
另外一開始量產型幫手疏散當地人民遇到不禮貌對待,  但之後好似無針對呢d 點發展過咁, 其實為咩?
角色,ironman新甲似為出玩具而出… 之前睇訪問Tony 話hulkbuster係Tony 同Bruce 一齊研究開發, 過程仲好過癮, 但睇唔到, cut 左?