Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 警斥佔鐘區有人耕種損公物

「其實討論咗幾日,我開始有啲懷疑自己係咪能夠適當以文字表達自己意思,已經咁清楚表明立場,唔明點解Tachikoma兄會兜兜轉轉去斟酌返同一件事?佔中一事上,我已經講過好多次,我係支持嘅,支持學生嘅信念,同願意企出嚟嘅勇氣,」

<真係咁清楚既你就唔駛&#21946;呢個回應裏copy我引用你發表既句子當中&#21024;去幾個字  將「「學生憑住良心同信念站出&#22175;,我好認同,」改成「學生憑住良心同信念,我好認同,」la  明明係自己說得一時一樣  就怪人「兜兜轉轉去斟酌」:38:

「但佢地行為上明顯係錯&#22021;,如果唔係周永康阿戴生佢地都唔會話事後會去自首,首先呢一點,我相信係無爭論餘地。咁一件連做緊&#22021;人都承認係錯&#22021;事,警察去制止,甚至其他市民去制止,都係好合理。」

<佢地去自首係因為佢地覺得自已要承擔法律責任  並唔係代表佢地覺得自己係錯  亦沒有承認進行這場運動係錯  更不代表這場運動係錯  請別混為一談!故此  你說的「好合理」並不成立

「但正因為呢一件事&#21946;理念上係好&#22021;,所以即使好多人受到影響,都唔去計較,而採用包容&#22021;心去任由學生佔領街道,我個人&#22021;理解係咁樣。 就「包容」兩個字,上次師兄同我爭論&#21655;一輪,但在我而言,犯法就係犯法,無論你理念有幾崇高,無論你為大家帶&#22175;幾好&#22021;未來,都係唔可以改變&#22021;事實。大家(即係冇反佔中果&#21874;)容許佢地咁做,我覺得用包容&#22175;形容係好合理。咁反佔中果班覺得自己&#22021;人權被侵害,行出&#22175;反對,我覺得都係有佢地&#22021;道理,所以我先不斷重覆又重覆地講,呢一次運動係可圈可點,無話邊一個係絕對&#22021;衰人。」

<接上題  既然你的「做錯論」不成立  這裏所說的所謂「包容」就變得主觀而不一定合理了  再者  受影響人仕(或所謂大家)不都必然是否定運動者  也有支持運動者  參與運動者  對運動感恩者等等  而且  請攪清楚  大家受影響既源頭不是佔領行動  而是極權者「就是一些人一直(包容)緊既那些」在官逼民反  
至於反佔中那班  究竟係出於政治原因定真係因為覺得自己&#22021;人權被侵害而出黎反對  各有說法  但肯定不都是「覺得自己&#22021;人權被侵害」者  再者  講人權的話  人地又可以話他們係把自己「受影響」的權利看為凌駕於幾百萬人的權利「即本次運動爭取的」    他們無視絕大多數人既權利被侵害得更嚴重更長久    而只顧自己一時的  相對輕微得多的權利而出黎反對既&#21867;  如果要講被「包容」既話  我覺得佢地須要D囉  

「但而家產生&#22021;問題係,部份朋友將今次&#22021;事劃清界線,變成敵我分明,唔係企我呢邊,你就係敵人,連中立&#22021;空間都唔俾人,唔發言果&#21874;係&#21946;度助紂為虐,做離地派。要贏就一定要贏全部,唔可以受到質疑,」

<邊個唔俾你質疑?咁點解你同我可以講咁耐既?你唔係話我掛  有人話你「助紂為虐,做離地派」你唔&#21873;聽既咪反駁囉  有人唔俾你反咩?至於敵唔敵人既野  我覺得睇下咩野題目啦  都無話一定唔可以或唔應該敵我分明既  

「連解釋都唔會聽,你解釋完,佢又會從你解釋&#22021;說話中質疑另一樣&#22050;。」

<例子:

shiufon:「你話受制裁同警察濫用暴力對待是兩回事,但要令犯法者受制裁,唔用武力你可以拉到佢?捉賊係咪只可以令佢上庭受制裁,但捉人過程中唔可以打佢?」

tachikoma:「請自行查閱有關警方使用武力原則的有關文件  並尋找本次運動既相關影片 相片及証言等  好使你知道「最低程度武力」與「濫用暴力」之分別  另外  拉人又真係唔一定要武力過喎  唔信你咪問下D俾差人拉過既人係咪個個都俾人打過囉  我可以好肯定咁話你知  唔係!」

shiufon:「OK,咁你去問下&#21874;示威者,係咪個個都俾差人打過囉  我可以好肯定咁話你知  唔係!
但係&#21946;部份傳媒口中,而家全部變晒勾結黑社會&#22021;魔警,你認為又公平咩?」

「就好似我今次話支持,其實係一樣好簡單&#22021;事,但就被質疑好多&#22050;,抱住乜&#22050;心態,口話支持,點解又講&#21874;單打說話,又話認同警察用暴力等等。我只想講,支持一件事,唔係盲目讚同當中所有人做&#22021;任何&#22050;。理解大家立場,明白事情可行性,諗諗對家點解會咁做,聽多&#21874;唔同聲音係好緊要。而唔係無視實際狀況,總之擋我者就係唔&#21873;,我係為人民爭取民主自由,唔同意、懷疑、甚至有其他想法&#22021;都係敵人。」

<照你而家咁講  好似你先至係唔俾人質疑得&#22000;個喎  人地就係想理解多D你立場至問落去&#21867;  唔想聽多D聲音都唔會繼續同你講落去la  你  究竟想點架?究竟質得唔質得呀  定係你質就得  人質就唔得呀  你而家攪到我好亂呀真係{:1_376:}

「請唔好誤會,Tachikoma兄我唔係想挑釁你,直到而家,縱使大家言語上係有針鋒相對,但我都認為同你&#22021;討論係友善&#22021;,係有意思&#22021;,如果唔係我唔會花咁多時間去打字,shiufon只係一個帳號,重係註冊冇幾耐&#22021;新帳號,我唔需要為&#21655;保住呢個帳號&#22021;面子,一定要講贏某位朋友而大發謬論,登出,再註冊另一個名係輕而易舉&#22021;事。」

<哦  唔好意思  我唔係好友善架咋  尤其是見倒你那番話中共可以點對付港人既恐嚇言論之後  因為「驚」  我仲可以理解  但係對於站在極權者既角度去恐嚇抗爭及其支持者既人  我都真係唔知該用咩態度同佢溝通了  但一定唔會係「友善」囉

「討論有火花係好正常,有時為&#21655;證實自己論點,講&#21874;過火位&#22021;話一&#21874;唔出奇,大家唔服我講失敗者果段話我可以理解,因為連自己都覺得過火&#21655;。但對呢一個話題,其實我係有&#21874;唔明白,一個咁簡單&#22021;表態,點解會變成一個咁複雜&#22021;質疑?一個支持,係咪真係要義無反顧地支持到底,先算係支持?」

<得啦  唔質你喇  仲意點支就點支啦  不過容我補充一點  你支唔支持既不單止係別人  而係你自己  權利唔係只屬於現在的抗爭者的  爭倒  大家都有  爭唔倒  大家都無  
有可能  成功就係因為多左你一個一齊爭  而失敗  亦有可能係因為你無出黎一齊爭  當然  你有自由覺得唔&#39035;要爭  但係  爭唔爭倒既後果都係大家一同承擔的  或多 或少

「今次運動,大環境話俾我地知,成功機會係非常非常渺茫,我地暫時睇唔到有任何理據支持人大係會改變主意,甚至用「其實已經失敗&#21655;」&#22175;形容也不為過。但無論如何,「雨傘運動」&#22021;信念已經植入大部份香港人&#22021;心係無可否定&#22021;事實,亦會間接同直接影響今後香港&#21946;民主發展上&#22021;路。」

<相信會失敗既人越多  失敗既機會越大
相反 相信會成功既人越多  成功既機會就越大
今次唔成功  還會有下次嗎?上面過左廿幾年了 有出現過「下次」嗎?如果一國兩制底下都爭唔倒  一國一制時爭倒既機會豈非更渺茫?
機會  唔係成日有的  不知要加上幾多巧合因素  才會有今次呢個機會  希望有心者好好珍惜吧
Tachikoma 發表於 3-11-2014 12:54 AM
「其實討論&#21655;幾日,我開始有&#21874;懷疑自己係咪能夠適當以文字表達自己意思,已經咁清楚表明 ...

呀,抱歉令師兄誤會,我唔係有心刪去「站出&#22175;」三個字的,可能你用紅字關係,我copy後貼上回應,&#21946;編輯時如果唔轉用純文字格式就會出一堆亂碼,所以要先轉純文字,再逐個刪去多出&#22175;&#22021;亂碼,呢三個字應該係夾&#21655;&#21946;中間,一時刪埋去,唔係有心的。