Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 警斥佔鐘區有人耕種損公物

what 發表於 29-10-2014 12:53 PM
其實我好懷疑日日叫"我要真普選"口號班人知唔知咩叫"真普選", 點樣叫"真"? 點樣叫"假"? 公民提名嗎? 實際 ...

呢啲問題根本唔駛諗,你知我知中央係唔會比,而家中國係一黨專政,點會引入唔肯聽自己話,同日日鬧自己嘅人管治一個地方,唔通班大狀呀反對派會唔知?佢地會認為人民上街抗爭,政府就會妥協甚至屈服?重要呢種抗爭唔係個個人都認同嘅。

不過算啦,現實同事實永遠都係唔啱聽嘅∼

Code 發表於 29-10-2014 01:06 PM
都係唔敢回應我,果然五毛就愛呢套

師兄都幾好精力, 可以24小時不停自瀆, 佩服佩服, 5毛又有乜問題,多得你地5毛喺香港遍地開花, 搞到姜溶又破上次紀錄, 4日有9十幾萬5毛出嚟簽名, 而你地呢, 人少到要LAST MINUTE終止投票

http://www.sign4peacedemocracy.hk/index.php?r=index/detail&id=574
大簽名第四天17萬簽名 累計達98萬
來源:大聯盟時間:10月28日

「保普選反佔中」大聯盟發動的《還路於民 恢復秩序 維護法治》支持警方大簽名運動,已經進入第四日,共有179156人簽名,其中87639張街站簽名,以及91517人網上簽名,四天累計達980656人簽名。由於網站今日運作基本正常,所以,網上簽名人數激增。

鑒於近日街頭衝擊騷擾事件有所增加,為顧及工作人員安全和市民簽名行動順利進行,大聯盟於明天開始,將減少街站數目,有關街站更新資訊,請留意大聯盟 網站消息。

另外,由於有街站發生遺失簽名行動的物料,現公告如下:編號1897、1898號的街站印章,以及約200份白色空白簽名表格,以及一條街站橫額,於10月27日在港島東區遺失,自當日起,如有出現上述編號印章印記的簽名表格,均會作廢無效。如有市民拾獲上述物料或知情,請隨時與任何一個大聯盟街站的工作人員聯繫。大聯盟先此表示感激致謝。

大簽名10月28日收集的簽名數字:

網絡簽名數字:91517  人(截至28日晚7點)

(已剔除 896 個惡意簽名)

街站數字: 432  個

街站簽名數: 87639   (其中紅表347張)

全日總計數字:179156

大簽名四天收集簽名累計數字,統計如下:

網絡簽名數字:223975  人(截至28日晚7點)

街站簽名數:   756681  (其中紅表4226 張)

總計數字:980656

shiufon 發表於 29-10-2014 01:13 PM
呢啲問題根本唔駛諗,你知我知中央係唔會比,而家中國係一黨專政,點會引入唔肯聽自己話,同日日鬧 ...

簡單嚟講, 政棍要不斷制造失敗者, 產生挫敗感, 失敗者借投入反社會運動造成自己偉大的假象,  政棍需要吸納失敗者以增加自己話語權, 形成一個循環, 所以政棍同失敗者係共生體

這樣發展下去,香港社會的適應能力會下降,經濟增長能力會下降,年輕人向上流動的機會亦會減少,他們將很容易就成了反建制力量的生力軍。

C觀點 - 施永青
回歸後香港未能適應
2014年10月29日
  • 香港服務業發展怎能不配合內地需要?

全部專欄 , C觀點, 回歸後香港未能適應

昨文介紹塔爾科特.帕森斯的社會結構功能範式——AGIL︰adaptation(適應)、Goal Attainment(達標)、Integration(整合)、Latency(維式);由於篇幅關係,只籠統地接觸一下,今後會逐一結合香港的情況加以闡述。
回歸後,香港社會明顯出現不適應的情況,原因與上述四大功能的失調有密切的關係,今天先談經濟發展方面的情況。
帕森斯認為︰一個社會要長期生存並保持平衡,必須能在經濟發展上適應環境的變遷,善於利用周邊的資源,為社會的成員提供所需的商品與服務。
香港人向來以適應能力強而聞名,但回歸後卻適應能力大減,甚至有抗拒適應的跡象。原因是今次主權回歸,基本上是由外力造成的,而港人自發的內因不足,強摘的瓜不會甜。
香港人很多都是從內地來的難民,他們為了逃避中共政權才來到香港,怎會歡迎再度納入中共的管治。鄧小平深知港人的這種心態,才在策略上作出退卻,容許香港先行一國兩制,試圖平息香港人的抗拒情緒。
回歸後,中共容許香港可以繼續行資本主義,私有產權亦受到法律的保障,所以民心基本上得以穩定下來。急於移民的人漸少,已移民的亦逐漸重回香港生活。然而,香港人心中的憂慮——中共最終會以他們的一套治港,總是沒法放得下。社會上總有批人,以疑共、恐共、仇共的心態,對待中央政府與特區政府的政策;一些專與政府對着幹的言行,常被輿論視作有助於維護港人原有的生活方式與傳統價值。這種強烈的抗拒情緒,嚴重影響了港人客觀地觀察環境的能力,對時空轉變的適應能力因而下降。
改革開放後,中國的製造業發展神速,香港的製造業沒有條件與內地競爭,只好轉而發展服務業,主要是金融服務與專業服務,而服務的對象亦由歐美國家變成中國大陸。然而,香港就有一些人對這種轉變感到不舒服,甚至有所抗拒。
他們不想香港的上市公司中大陸公司愈來愈多;不想香港的金融政策遷就內地的需要。他們甚至認為應該恢復製造業,以減少對金融業的依賴。
他們怕內地人來港購物多了,商舖會不願做港人生意;港人不但買不到樓,連奶粉也買不到。他們認為做大陸生意的人會賣港媚共。不可信賴。
他們反對建高鐵,反對新界東北發展,反對機場擴建,原因都是因為擔心政府在配合大陸的需要,而非港人的需要。
然而,香港的服務業要發展,怎能不去配合內地的需要?其他國家都搶着想做大陸生意。香港卻因抗共情緒而沒法利用自己的有利環境。這樣發展下去,香港社會的適應能力會下降,經濟增長能力會下降,年輕人向上流動的機會亦會減少,他們將很容易就成了反建制力量的生力軍。

呢位美國隊長係典型失敗者人版

what 發表於 29-10-2014 03:15 PM
簡單嚟講, 政棍要不斷制造失敗者, 產生挫敗感, 失敗者借投入反社會運動造成自己偉大的假象,  政 ...

咁講啦,我唔覺得大部份佔中嘅都係失敗者,有唔少係睇到政府所為,憑住良心而行出嚟,理念上係高尚嘅。但理念高尚同行徑高尚從來都係兩回事,更加唔好將唔讚同自己嘅人,就打為冇良心、為咗有飯食就出賣自己就得喇,畢竟佔中本身就係一個可圈可點嘅行為。你覺得正義在你方,但好多人覺得你只係阻街,正義呀真理呀大是大非呀,唔係自己話係就係,要社會大部份人認同先得㗎。

what 發表於 29-10-2014 03:15 PM
簡單嚟講, 政棍要不斷制造失敗者, 產生挫敗感, 失敗者借投入反社會運動造成自己偉大的假象,  政 ...

不過話時話,反對派多數係社會上嘅失敗者呢個又係事實,雖然我都覺政府就佔中上係處理得好差,但其他政策上我唔覺得有太大問題,香港重係一個好好住嘅地方,低稅制,自由度高,背向內地重有大把機會。將所有責任歸咎政府施政失誤,搵唔到食就賴人地同你搶,一啲唔反省世界係不進則退,你唔努力實比你超越你,全部都係社會嘅錯人地嘅錯,自己一啲責任都冇,呢一類人咪最仇世,最痛恨人地嘅成功囉。

重有啲人成日誇大其詞,又比人強姦又比人餵屎你食,人生觀灰到咁,就算俾龍蝦你食都話係屎嚟㗎喇。

其他政策無問題(房屋政策,人口老化政策,生育率,就業,Etc,求其一個都可以講一日,你竟然話無問題⋯⋯⋯⋯離地到咁,對唔住,你地慢慢自瀆,我係你地面前,真是失敗者來,再見。  發表於 29-10-2014 04:20 PM
人生觀灰到咁,就算俾龍蝦你食都話係屎嚟㗎喇。<-- 哈哈講得好, 又係半杯水嘅故事, 與其憤慨自己得唔到嘅, 不如珍惜自己擁有嘅  發表於 29-10-2014 03:58 PM
what 發表於 29-10-2014 02:56 PM
師兄都幾好精力, 可以24小時不停自瀆, 佩服佩服, 5毛又有乜問題,多得你地5毛&#21946;香港遍地開花, 搞到 ...

依然回避問題,講自瀆真是唔夠你來,五毛當無問題,
我係街見到狗都唔會覺得有問題,喜歡咪撚化下佢,
姐係好似撚化你咁囉

Btw上次簽名都柒出國際啦,重拎來自瀆?

小朋友真可愛哈哈, 揾日請你食麥當當唔好嬲我啦  發表於 29-10-2014 04:15 PM
shiufon 發表於 29-10-2014 03:51 PM
不過話時話,反對派多數係社會上&#22021;失敗者呢個又係事實,雖然我都覺政府就佔中上係處理得好差,但其 ...

唔駛勞氣,每一個政策都必然有得益者同失利者,可能我咁&#21873;係獲利果一群,咪唔覺得有問題囉。就好似佔中班同學唔&#21946;旺角返工,佢地都可能覺得其他人冇得返工冇問題架,只係觀點興角度&#22021;問題唧∼

每一個社會都有人成功有人失敗,政府政策只係輔助,最終要靠個人努力,香港在我而言重係一個公平&#22021;地方,一個人唔發奮,日日怨呢樣怨果樣,又唔諗下自己冇料,要人地改政策&#22175;遷就你,呢種人去到邊都唔會成功啦。

大個仔喇,阿媽都照顧唔到你一世,想政府比個烏托邦你住咩,現實&#21874;啦,改晒而家&#21874;政策,咪一樣大把失利者投訴,有人贏就必然有人輸,加油做贏果個重好啦,日日怨天怨地,成個世界欠&#21655;你果&#21874;咪一世都係失敗者囉。
shiufon 發表於 29-10-2014 03:37 PM
咁講啦,我唔覺得大部份佔中&#22021;都係失敗者,有唔少係睇到政府所為,憑住良心而行出&#22175;,理念上 ...

鬼唔知唔係自己話係就係咩  但原來正義呀真理呀大是大非呀,要社會大部份人認同先得&#13774;?咁太陽伯伯真係錯得好緊要囉  佢應該聽從以前大部份人既想法  圍住地(半)球轉啦嘛
以後一個人是否該被法庭判罪  不如叫法官攪埋公投啦{:1_208:}
Tachikoma 發表於 29-10-2014 06:31 PM
鬼唔知唔係自己話係就係咩  但原來正義呀真理呀大是大非呀,要社會大部份人認同先得&#13774;?咁太陽伯伯 ...

重駛問?正義呀真理呀大是大非呢&#21874;當然係要社會上大眾認同先至係,唔通自己話係就係?唔通你一出世就分辯到是非黑白?咪一樣由家長、老師同社會上&#22021;人教你,話你知邊&#21874;係&#21873;邊&#21874;係唔&#21873;,你認為一個三歲細路從來冇人同佢講打人係唔&#21873;,剩係睇住個太陽伯伯佢就會明,呢&#21874;廢話重需要講?
shiufon 發表於 29-10-2014 06:40 PM
重駛問?正義呀真理呀大是大非呢&#21874;當然係要社會上大眾認同先至係,唔通自己話係就係?唔通你一出世 ...

重死撐  我同意唔係自己話係就係喎  但係亦唔係人地(任何人仕  或多人或少人)話你知邊D係&#21873;就係&#21873;架嘛  你自己會思考  會分辨  會用各種方法求真架嘛  唔通  你無呢D能力&#22021;{:1_236:}咁唔怪之得你要靠人多了:38:
Tachikoma 發表於 29-10-2014 07:05 PM
重死撐  我同意唔係自己話係就係喎  但係亦唔係人地(任何人仕  或多人或少人)話你知邊D係&#21873;就係 ...

你鍾意吹,就陪你吹一陣,道德呀真理呀正義呀,全部都係由人定架。一&#21874;食狗肉&#22021;國家,小朋友從小到大聽屋企人話食狗肉冇問題,佢咪覺得冇問題囉,就好似香港人日日吃牛肉,都覺得食牛肉冇問題。人地日日話俾你聽冇真普選你就要食屎,你咪覺得自己&#21946;度食屎囉。

所謂&#22021;自己思考、分辦、各種方法求真全部都係建基於社會認同&#22021;道德觀點上,係讀書時由其他人告訴你同教你&#13774;,唔係&#30611;醒就會有把聲響你耳邊講:「阿邊個邊個,你咁做係唔&#21873;。。。」
如果你認為經過自己思考、分辨、會用各種方法求真,就可以將一件自己認為正確&#22021;事變成真理,而唔駛理人地(任何人仕  或多人或少人)&#22021;感受,咁唔怪得知你冇得輸啦,你係大晒,你就係正義呀嘛,咁同自己話係就係有乜分別呀?

不過師兄唔駛回&#22046;,你我程度相差太遠都冇乜好討論(你高我低啦),返去玩你&#22021;&#12479;&#12481;&#12467;&#12510;啦∼:43:

shiufon 發表於 29-10-2014 07:22 PM
你鍾意吹,就陪你吹一陣,道德呀真理呀正義呀,全部都係由人定架。一&#21874;食狗肉&#22021;國家,小朋友 ...

咁你咪又錯囉  乜野人覺得乜野食得唔食得  不過係佢地自己既決定  並唔係「真理」黎架  當然你在一些食某種肉類係犯法既地方會被控&#35785;  亦唔代表食唔食得某種肉既規則就係正義同真理架

我真係唔知「所謂&#22021;自己思考、分辦、用各種方法求真全部都係建基於社會認同&#22021;道德觀點上」喎
乜一個字係點讀點寫  「係建基於社會認同&#22021;道德觀點上」架?日心說都係?
鬼唔知有人教咩  但唔係有人教你點做係真理係正義就一定係架嘛  你重覆多幾次都無用架  太陽伯伯個例子就正正係話你知唔係囉  否則  你同我都重好可能以為自己活&#21946;一個太陽圍住轉既地(半)球上呀  咁簡單都唔明

又「去玩你&#22021;&#12479;&#12481;&#12467;&#12510;」?  得啦  唔駛重覆表現你鬧人都要鬧得鬼鬼鼠鼠既性格喎  大家睇倒架啦:73:

陰公,原來一個政府定立政策只係輔助&#8943;&#8943;&#8943;&#8943;
難怪好多人無樓住,唔係樓價貴,唔係你係夾心階層,唔係唔夠公屋,原來係因為個人問題。

難怪好多長者生活配套不足,唔係社會設施唔好,唔係老人院唔夠,原來係因為你老。

難怪生育率低,唔係因為工時長,唔係因為開支大,係因為你唔努力,
因為你唔努力,所以政府唔係鼓勵生育,改善工時問題,而係引入大量新移民,
因為係你唔努力。

難怪就業率低,唔係要鼓勵就業,相反係你唔發奮,所以要輸入外勞&#8943;&#8943;結論又係香港人唔努力。

衣生住行樣樣問題都係個人唔努力,
結果貧者愈貧,富者愈富。咁政府做左咩? 唔知呀,輔助姐。

離地離到咁遠,真是無咩好講,做咁既大人?不如做翻小朋友好過。企到高一高做一個既得利益者,然後食住花生同人講理性,真是佩服。難怪689話無可能向窮人傾斜政策,因為係你唔努力,唔關政府事,
哈哈
咁講大家可能會好反感,但個人而言係事實。

政府當然只係輔助,講真句,人生係你&#22021;,就算你阿爸阿媽都只係輔助你,唔通要佢地養你一世?更唔好講無親無故&#22021;官員。

一個二世祖要靠父蔭,你會睇佢唔起。一個正常人有手有腳,要靠政府制定適合佢&#22021;政策(係適合佢,可能好多人唔適合)先可以得到生活最基本所需,點解可以怪晒其他人?

香港有幾多人真係冇得食,冇屋住?洗碗都過萬呀哥仔,批評政府政策有問題之前,點解唔諗下身邊果個新移民落&#22175;兩年,廣東話都未講得正,但人工高過你?人地一日做十二個鐘,你肯唔肯先?引入大量新移民,新移民條件全部差過你,同一人工老闆都肯定請你唔請佢,點解你會輸俾佢?除&#21655;你本身唔努力,重有乜&#22050;可以解釋?

有邊一個國家可以做到全民皆富?有邊一個領袖可以制定全部人滿足&#22021;政策?

好多人話離地,其實只係佢地唔肯腳踏實地,要政府改政革,要政府俾飯佢食,俾屋佢住,個個都話白手興家最令人佩服,但問政府&#25886;呢樣&#25886;果樣,怨政府唔俾呢樣唔俾果樣果&#21874;人,有冇諗過要白手興家先?梗係冇,政府&#21874;政策都唔睇我,興條毛咩?

唔好問個社會欠&#21655;你&#21874;乜,先問你貢獻&#21655;&#21874;乜&#22050;俾社會。

不過算啦,我知實會俾人鬧,話我涼薄。失敗者,永遠有好多借口去掩飾自己&#22021;失敗,如果唔係佢點會咁失敗。