Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 警斥佔鐘區有人耕種損公物

蛇鼠一窩反佔中 綠魔藍妖大起底
http://hk.apple.appledaily.com/news/art/20141029/18915744
【壹週刊】這場雨傘運動,有人形容是民主和專制的抗爭,也有人說是年青人和既得利益者的階級鬥爭,更多人說是為理想而戰與收錢搞事的正義和邪惡之爭。

運動開始四星期有四個階段,先是發放催淚彈激發佔領,繼而是黑社會代警清場,然後是網絡發起無領導的群眾運動,上星期的主題,就是一班收錢而來,再用錢收買人清拆路障的騎呢阿叔。

這班阿叔在街頭嚎叫,用武力衝擊佔領人士,甚至聘請南亞人士,用利器狂插旁人,他們惡形惡相,擺明在Whatsapp出錢招聘僱佣清拆軍團,為了一日幾百蚊,無恥之徒和黑幫中人都爭相加入,在街頭上演一幕幕打人和扯紅旗鬧劇。

前台演出的是一幫為錢乜都做的爛頭卒,後台操控的,卻是受中共資助的愛之頭團體,本刊調查發現,上周大鬧旺角的綠色和諧的光頭周和伍忠榮等諸怪人,都是由愛港之聲成員在幕後指揮和打點。愛港之聲負責人高達斌也承認,綠色和諧曾開價十萬,代他們清理旺角。

愛港之聲成員在場活躍,也與現場警察也極熟絡,不斷握手和交頭接耳,然而轉而與綠色和諧負責人不斷接頭,交待行動細節,儼如旺角總指揮。

繼續追查,發現近來在港和躍的多個反佔中人士和團體,如李思嫣、傅振中和綠色和諧等,透個中間人其實都互有聯系交往,在一個反佔中旗幟下,在維穩基金資助下活動的蛇鼠一窩,來去都是這班人。
Tachikoma 發表於 29-10-2014 08:00 PM
咁你咪又錯囉  乜野人覺得乜野食得唔食得  不過係佢地自己既決定  並唔係「真理」黎架  當然你在一些食某 ...

我知道用食動物嚟比喻「真理」係唔合適,我呢度講嘅係「道德」同「正義」,如果你喺香港見到人食狗,憑住「道德」「良心」同「正義」,好多人會報警,但喺某啲國家,食狗係OK嘅。

同樣地覺得唔支持真普選就係埋沒良知,爭取人權係「真理」一樣,呢一切只係「價值觀」,同「真理」亦都係拉唔上關係。

大陽伯伯個比喻,我只可以認為係「事實」,一件發生緊而又被確認嘅事,但可惜「真普選」等如「公平公正,人民幸福」呢樣嘢,喺全世界冇一個國家被證實,大家都只係靠估,同「王子公主結婚,就永遠快快樂樂生活下去」一樣,係一廂情願嘅諗法。

所以大家認為唔需要理其他人,爭取自己認為啱嘅嘢,之後就可以為大家帶嚟幸福,你地唔應該反對我,甚至要支持我,因為我做嘅一切都係為咗「真理」,係絕對正確嘅,呢種諗法,亦都係毫無事實根據嘅「靠估」。

》》一個字係點讀點寫  「係建基於社會認同嘅道德觀點上」架?日心說都係?

當然係,如果唔係細個其他人話俾你知 「人」係代表人,你會知?如果唔係其他人都認同 「人」係 「人」,而由細個開始已經話俾你知人其實應該稱呼為「貓」,你會唔跟大家叫?

至於タチコマ,呢度係玩具網,你個名又係タチコマ,我會直覺你鐘意玩タチコマ好正常喎,如果因為語氣令師兄你不快,我願意道歉。

不過師兄唔駛回我喇,我唔係人,係一隻貓,唔想浪費你寶貴時間,返去玩你嘅タチコマ喇∼

幾多人低個貧窮線知唔知? 幾多人要住劏房要租屋住知唔知?
幾多人節衣縮食食埋無營養食物又知唔知?
洗碗係過萬,但過萬都無人做又知唔知點解? 重要今日既香港,過萬蚊你估好多?
求其一個sale都過萬啦,但偏偏過萬蚊正正就係咩支援都無,同時開支又係最大。
做12個鐘好勤力? 結果無生活又點向上爬?定做夠24個鐘?
衣食住行,之後引申社交,下一代etc,其中一樣都搞唔掂,點搞其他?

一個政府每一個政策都係相連,但連最基本既機會都無,
然後扔低一句唔努力,咁真是離地到無得輸。

全民皆富當然無可能,但拉近貧富懸殊就一定做得到。

既得利益者點解咁乞人憎?
咪正正係因為佢只係識得站到高一高,然後將所有人既問題睇成唔努力,
連切身處地了解下問題所在都無,求其扔低一句失敗者就概論所有野,不知所謂。
大把人日做夜做都唔夠交租,貢獻?不如貢獻埋條命出去好無?

得閒,做下義工,出去了解下個社會,又或者留意下港台d節目,積下陰得啦

Code 發表於 29-10-2014 10:07 PM
幾多人節衣縮食食埋無營養食物又知唔知 ...

我想知道,跌入貧窮線果班,點解會跌入貧窮線?土生土長嘅香港人,即使係60後,都一定有接受過香港政府嘅最少九年免費教育,論條件,唔會差過連ABC都識唔晒嘅新移民,點解佢地會輸到盡?跌入果十幾個巴仙裡?

土生土長嘅香港人,除非父母雙亡,唔係點都會有個「家」,我唔知幾多人成年後會俾家人趕走,而要租劏房住,只知道大部份人係自己選擇要獨立。咁你冇咁嘅條件要「享受」咁嘅生活,冇人幫到你。

我知道而家物價好貴,但呢個係好多因素,人民幣升值,國內需求增加都係原因之一,點可以怪晒政府?喺自由市場,你想佢幫你啲乜,劫富濟貧,定係如政客所講,全民養老,全民派錢?

你唔好誤會,我唔係睇唔起窮人,我身邊好多窮人,窮得有骨氣,靠勞力生活嘅人我敬佩佢地添,我睇唔起嘅只係唔肯付出努力,所有事委過於人嘅伸手黨。

我有個朋友讀書唔成,走去酒樓學做點心,做一年幾升做點心師傅,而家兩萬幾一個月,但朝早要四點起身做早市點心,冇支援,冇怨社會,憑自己努力生活。

你想做,隨時請人,冇歧視,冇篩選,就係睇你怕唔怕辛苦。

相對呢啲咬緊牙根嘅香港人,果啲怨呢樣怨果樣,連免費進修都冇諗住去嘅人,你想我點樣睇得起佢?即使話生活逼人,高等課程冇時間學,去讀好普通話,幾個月上手,又另一條出路,你有冇把握過,有冇諗過先?

香港有好多好多工,唔駛經驗,唔駛知識,只需要勞力,呢度係一個唔會餓得死人嘅地方。

香港重有個大陸喺背後,真係搵唔到工,去啲要上落大陸睇貨驗貨嘅工,大把人請你,就睇你嫌唔嫌走來走去。相比其他地方,香港機會係多好多,好似日本,四十歲被人炒咗,幾乎係等死。

至於果啲已經盡最大努力,但都滿足唔到基本生活,而要怪責個社會欠咗你嘅朋友,唔,我只可以講,你係好可憐。喺呢個冇戰亂、冇天災嘅地方你都生活唔到,係好可憐。
真相
你懂嗎?
我們需要你.
避記免社會趺進黑綠暗的一頁
我們不應沉默
讓雨途傘運動擴張蔓延
令問題浮現出來
人民內鬥
製造社會傾斜
偽造民間意向
無視法治 擾亂民生
破壞香港真正核心價值
如非特區政府高官出手幫忙
本來還可在獅子山下生存
我們內心清楚理解
雞旦不是對高牆,紙牆背後有高山!
擁護靠山能明晢保身
是唯一的出路
不分你我 不再沉默
這是個殘酷的現實
....................
但是殘酷不是必然
你有能力扭轉
只要你懂得時間次序
....................

這是個殘酷的現實
不分你我 不再沉默
是唯一的出路
擁護靠山能明晢保身

雞旦不是對高牆,紙牆背後有高山!
我們內心清楚理解
本來還可在獅子山下生存
如非特區政府高官出手幫忙
破壞香港真正核心價值
無視法治 擾亂民生
偽造民間意向
製造社會傾斜
人民內鬥
令問題浮現出來
讓雨途傘運動擴張蔓延
我們不應沉默
避記免社會趺進黑綠暗的一頁
我們需要你.
你懂嗎?
Code 發表於 29-10-2014 10:07 PM
幾多人節衣縮食食埋無營養食物又知唔知 ...

講真,對住一啲失敗嘅人,你唔狠狠摑醒佢,令佢痛定思痛,講埋啲「係囉,一日都係政府衰,你一啲都冇錯,你係個好人」嘅糖衣毒藥嚟安慰佢,等佢到死果一日都重係社會上嘅失敗者,憤世嫉俗,覺得全世界欠咗佢,就真係唔積陰得喇。

失敗嘅人.!!成功,失敗由你來定!!!???你都好失敗!!!:57:

一個成功例子689

你有資格話人失敗嗎??

爱迪生:世界上失败次数最多的人

爱迪生至少失败过上万次,可谓是世界上失败次数最多的人。发明家就是在失败之海航行的人。
  爱迪生一生发明了许多东西,然而,能够立即被人们想到的,却只有电灯。因为电灯的好处是显而易见的。
  早在1821年,英国科学家戴维和法拉第就发明了一种叫电弧灯的电灯。这种电灯是用碳棒作灯丝。它虽然能发出亮光,但是光线刺眼,耗电量大,寿命也不长,因此很不实用。
  “电弧灯不实用,我一定要发明一种灯光柔和的电灯,让千家万户都能用得上。”爱迪生暗下决心。
  于是,他开始试验作为灯丝的材料。
  用传统的碳条作灯丝,一通电灯丝就断了。
  用铬等金属作灯丝,通电后,亮了片刻就被烧断。
  用白金丝作灯丝,效果也不理想。
  就这样,爱迪生以极大的毅力和耐心,试验了1600多种材料。一次次试验,一次次失败。很多专家都认为电灯的前途黯淡。英国一些著名专家甚至讥讽爱迪生的研究是“毫无意义的”,是“在干一件蠢事”.一些记者也报道:“爱迪生的设想已成泡影。”
  面对失败,面对有些人的冷讥热嘲,爱迪生没有退却,他明白,每一次的失败,意味着又向成功走近了一步。
  一次,爱迪生的老朋友麦肯基来看望他。麦肯基看到爱迪生玩命地工作,忧心忡忡地说:
  “先生,您可别累坏了身体!”
  爱迪生望着麦肯基说话时一晃一晃的长胡须,突然眼睛一亮,说:
  “胡子,先生,我要用您的胡子。”
  麦肯基剪下一绺胡子交给爱迪生。爱迪生满怀信心地挑选了几根粗胡子,进行碳化处理,然后装进灯泡里。可令人遗憾的是,试验结果也不理想。
  “那就用我的头发试试看,没准还行。”麦肯基说。
  爱迪生深深被老朋友的精神感动,但他明白,头发与胡须性质一样,于是他没有采纳老人的意见。麦肯基小坐了一会儿,就要告辞了。爱迪生起身,准备为这位慈祥的老人送行。他下意识地帮老人拉平棉线外套。突然,他又喊道:
  “棉线,为什么不试试棉线呢?”
  麦肯基毫不犹豫地解开外套,撕下一片棉线织成的布,递给爱迪生。爱迪生把棉线放在U形密闭坩埚里,再把坩埚放进火炉,用高温处理。棉线经这样碳化处理后,再取出来。爱迪生接着用镊子夹碳化棉线,准备将它装到灯泡内。可由于碳化棉线又细又脆,加上爱迪生过于紧张,拿镊子的手在微微颤抖,因此棉线被夹断了。最后,费了九牛二虎之力,爱迪生才把一根碳化棉线装进了灯泡。
  此时,夜幕降临了。爱迪生的助手把灯泡里的空气抽走,小心翼翼地封上口,并将灯泡安在灯座上。一切工作就绪,大家静静地等待着结果。接通电源,灯泡发出金黄色的光辉,把整个实验室照得通亮。爱迪生和他的助手们无比兴奋,他们互相拥抱,互相祝贺。13个月的艰苦奋斗,共用了6000多种材料,试验了7000多次,终于有了突破性的进展。
  但这灯泡究竟会亮多久呢?
  爱迪生和他的助手聚精会神地注视着灯泡。1小时,2小时,3小时……这盏电灯足足亮了45个小时,灯丝才被烧断。这是人类第一盏有实用价值的电灯。这一天--1879年10月21日,后来被人们定为电灯发明日。
  “45小时,还是太短了,必须把它的寿命延长到几百小时,甚至几千小时。”爱迪生没有陶醉于成功的喜悦之中,而是给自己提出了更高的要求。于是,他又继续做实验。他又试用了椰子鬃、麻绳等,结果都不尽如人意。
  一天,天气闷热,爱迪生满头大汗,浑身都几乎湿透了。他顺手取来桌面上的竹扇,一边扇着,一边考虑着问题。
  “也许竹丝碳化后效果更好。”爱迪生简直是见到什么东西都想试一试了。
  试验结果表明,用竹丝作灯丝效果很好,灯泡可亮1200个小时。
  后来,经过进一步试验,爱迪生发现用碳化后的日本竹丝作灯丝效果最好。于是,他开始大批量生产电灯泡。他把生产的第一批灯泡安装在“佳内特号”考察船上,以便考察人员有更多的工作时间。此后,电灯开始进入寻常百姓家。
  后来,人们使用这种用碳化竹丝作灯丝的灯泡几十年后,又对它进行了改进,即用钨丝作灯丝,并在灯泡内充入惰性气体氮或氩。这样,灯泡的寿命又延长了许多。我们现在使用的就是这种灯泡。
  爱迪生仅发明电灯就使用了6000多种材料。也就是说,他曾经为电灯的发明失败了6000多次。如此算起来,爱迪生一生获得了一千多项发明成果,至少失败过上万次,他可谓是世界上失败次数最多的人。发明家就是在失败之海航行的人。
    爱迪生:失败最多的人,成就最大的人,曾套牢最深的人,一个伟人!

我冇話呢度任何一位師兄係失敗者,全部都係網名,我又唔識佢,鬼知佢現實中係失敗定成功。而且成功失敗嘅定義亦好廣,因人而異,有人做唔到第一覺得係失敗,有人兩餐溫飽已經係成功,邊話得埋?

但無論你窮又好有錢又好,肯承擔責任嘅在我而言係成功,唔肯面對現實、乜都怪晒其他人嘅就係失敗者,呢個只係我個人睇法,唔代表啲乜。

啲同學憑住自己良心企出嚟,我都覺得係成功㗎,至於用嘅方法、爭取果樣嘢係咪真係可以改變世界,同係咪一定唔會達成,就另一回事啦。
shiufon 發表於 29-10-2014 09:33 PM
我知道用食動物嚟比喻「真理」係唔合適,我呢度講嘅係「道德」同「正義」,如果你喺香 ...

「我知道用食動物嚟比喻「真理」係唔合適,我呢度講嘅係「道德」同「正義」,如果你喺香港見到人食狗,憑住「道德」「良心」同「正義」,好多人會報警,但喺某啲國家,食狗係OK嘅。」

<你知道唔適合就好了  但係你又依然錯喎  因為法律好多時不一定同「道德」「良心」同「正義」掛釣的  舉報者亦不一定係憑&#30528;「道德」「良心」同「正義」去舉報的  可以單純因為佢唔鍾意人地食狗而已  又如好多素食者認為食肉係不對的  那食肉者是否就不道德無良心非正義?  又駛唔駛黎個全球公投去決定?「按你的社會大部份人認同論」  
如你所說「但&#21946;某&#21874;國家,食狗係OK&#22021;。」咁係咪就可以斷定食狗者都係「道德」「良心」同「正義」呢  當然唔一定啦  但同時  唔食既人亦的確有權指責對方為不道德無良心非正義過喎  點解唔得?
再舉例  曾經  好多&#22269;家都有「奴隸制」  照你睇法  應該都係屬於「道德」「良心」同「正義」了

「大陽伯伯個比喻,我只可以認為係「事實」,一件發生緊而又被確認&#22021;事,但可惜「真普選」等如「公平公正,人民幸福」呢樣&#22050;,&#21946;全世界冇一個國家被證實,大家都只係靠估,同「王子公主結婚,就永遠快快樂樂生活下去」一樣,係一廂情願&#22021;諗法。......,亦都係毫無事實根據&#22021;「靠估」。

<同樣 按你說法 「解放奴隸」等如「公平公正,人民幸福」呢樣&#22050;,&#21946;全世界冇一個國家被證實,大家都只係靠估,同「王子公主結婚,就永遠快快樂樂生活下去」一樣,係一廂情願&#22021;諗法。......亦都係毫無事實根據&#22021;「靠估」。

所謂「人民幸福」呢D難以定義既野就算了  但是否「公平公正」就相對容易肯定得多了吧  難道有人會認為  同樣既公民權利和政治權利握&#21946;小數人手中會比大部份人都有更加「公平公正」?呢D叫「靠估」?「公民權利和政治權利國際公約」駛唔駛改寫?
唔係樣樣野都要行過至知&#21873;唔&#21873;架嘛?「你見倒有人比人打駛唔駛等佢比人打完仲要未死得至走埋去問佢你駛唔駛幫手呀  你知啦  打又唔一定死既  又或者  其實佢好享受都唔定呢?睇定D  睇下有無叫救命先  有喎  咪住  係咪做戲咋  唔係喎  流好多血喎  妖 你咪靠估啦  可能茄汁黎既&#21867;  唔係喎  無哂反應囉喎  又唔出聲  唔出聲?即係無事啦  唔好靠估啦  走啦 」 係咪好荒謬呀你

「當然係,如果唔係細個其他人話俾你知 「人」係代表人,你會知?如果唔係其他人都認同 「人」係 「人」,而由細個開始已經話俾你知人其實應該稱呼為「貓」,你會唔跟大家叫?」

<你講緊「社會認同&#22021;道德觀點上」喎  乜「人」字係代表「人」係「道德觀」黎既咩?
按你既「社會大部份人認同論」  當「由細個開始已經話俾你知人其實應該稱呼為「貓」」又真係應該將人稱呼為&#29483;喎  你究竟知唔知自己講緊咩架:67:

唔駛道歉啦  大家心照啦  如果你真心係為覺得會令我不快而道歉既話就唔會繼續咁打啦  做人正直D啦:45:

承擔責任&#22021;在我而言係成功 .佢無wo!!:53:

爭取果樣&#22050;係咪真係可以改變世界,!!一時三刻不會知!!但巳經開始&#21655;!!:73to change
懇求主,你看看我雙手,一切我所有,甘心為你用,
懇求主,你看看我的心,塑造煉淨我,將我分別為聖,
我們要奔向你的祭壇,得著你的火焰,
站在破口中,搶救那失喪的靈魂,
求主賜我憐憫的心,為這迷失的人群,
我們要改變世界,帶來盼望在這地,
回應你的呼召,建立無牆的教會,
讓你榮耀彰顯,賜下救恩給萬民,給萬民。

冬暖夏涼小恐龍 發表於 30-10-2014 06:52 AM
承擔責任&#22021;在我而言係成功 .佢無wo!!

我都話,我都覺得政府對今次事件處理手法好差,但即使係咁,我唔認為要完全怪&#21946;一個人身上,亦唔相信所有事由一個人操控。

大家立場唔同,對立&#22021;,梗係認為對方罪大惡極。你都識講,學生點解明知犯法都上街,因為佢地冇其他路揀,同樣地,我可以理解坐689個位,佢有好多&#22050;都係冇得揀。講到明話事唔係佢,迫死佢都冇用&#13774;,個個都知呢個道理,但又個個都將矛頭指向佢,擺明就係求其搵個人祭旗,上面果班唔敢得罪,咪搵個一定唔會反抗&#22000;囉。呢&#21874;隨時可以全身而退&#22021;民主英雄唔怕做呀。

呢&#21874;&#22050;,明就明,唔明就講多一百次都唔明,認為世界唔係黑就白,冇其他顏色&#22021;朋友點都唔會聽得入耳。
Tachikoma 發表於 30-10-2014 04:07 AM
「我知道用食動物&#22175;比喻「真理」係唔合適,我呢度講&#22021;係「道德」同「正義」,如果你&#21946; ...

我用食動物&#22175;比喻「道德」同「正義」,係想話無論「真理」又好,「道德」同「正義」又好,都係隨著人生長&#22021;環境同社會觀念而改變,唔可以一概而論,更要得到社會上大部份人&#22021;認同。真普選講到尾只係一個政治活動,同「真理」「道德」「正義」完全係拉唔上關係,我認同追求真普選&#22021;朋友有佢地自己一套&#22021;「真理」「道德」「正義」,但唔認同覺得冇真普選都冇所謂&#22021;人係背棄&#21655;佢地&#22021;「真理」「道德」「正義」,甚至係「良心」。

過去歷史同現今社會都冇人證實過「全民普選」等同「公正公義」,但而家&#21874;人就成日將「真理」「道德」「正義」掛&#21946;口邊,去美化佢地&#22021;政治活動。

學生憑住良心同信念站出&#22175;,我好認同,但反佔中者憑住對保衛家人生計而反對,警察盡忠職守,憑住維持社會安定而拉人甚至打人,我覺得都係「真理」「道德」「正義」&#22021;一種。

你話受制裁同警察濫用暴力對待是兩回事,但要令犯法者受制裁,唔用武力你可以拉到佢?捉賊係咪只可以令佢上庭受制裁,但捉人過程中唔可以打佢?

我同意世界上好多&#22050;係唔需要「靠估」,但爭取真普選就等如可以建立一個公義&#22021;新世界就肯定係「靠估」。香港唔係獨立國家,上面重有中央管治,要點樣同內地溝通、取得平衡都係好重要一環。即使選到真正為香港&#22021;特首,我都唔認為事事就可以開直通車,乜都順利,冇內地配合,香港只係一個連僅餘生產力都唔多&#22021;小城市。

咁抗爭之後,中央會唔會收緊對港政策,甚至係言論自由都係冇人知,會否適得其反完全係未知之數,咁你點可以話唔係「靠估」?學生運動其實係帶領香港人一齊賭一舖大細,贏&#21655;就更好,輸&#21655;就更衰。

至於果&#21874;講「唔通咁就苟且偷生,成世埋沒良心」&#22021;朋友,不如你講返香港政府做&#21655;&#21874;乜&#22050;對唔住你&#22021;&#22050;?殺&#21655;你老豆,定捉&#21655;你個女?
我只係知道今時今日,香港重有良好&#22021;教育、醫療、法治同基本&#22021;社會福利,夜晚行街你唔驚會俾人捉&#21655;去返唔到家企。日本收國民50%稅,香港收你十幾%稅,基本&#22021;&#22050;俾齊你,重想點?我老婆前幾排夜晚突然腹痛,打三條九,十分鐘唔駛有救護車&#22175;送去急症室,有醫護人員同醫生幫佢睇,打針,照X光,全部收你幾十蚊。我個仔讀到中五都唔駛點俾學費,中文英文數學全部教識佢,我真心唔覺得政府欠&#21655;自己&#21874;乜,每年交稅,張支票係笑住寫&#22021;。

要唔滿足&#22021;人可以講出千萬種唔滿足,要政府養你一世,俾個好舒適環境你住&#22021;,係點都唔會滿足。

「人」字,我&#22021;意思係「社會認同&#22021;觀點上」,道德國兩個字的確係多&#21655;,抱歉。

最後講果句說話,我承認大家&#21946;爭駁時態度係會輕佻&#21655;,對此真心向師兄道歉,並保證一定唔會再咁無禮。謝謝∼
shiufon 發表於 29-10-2014 10:59 PM
我想知道,跌入貧窮線果班,點解會跌入貧窮線?土生土長&#22021;香港人,即使係60後,都一定有接受過香港 ...

貧窮線唔係單一只住屋或者收入,所以跌入呢條線唔會單單因為你有無一個家,
另外你自己都講左9年免費教育,呢個咪正正係其中一個主因,學歷低令佢地無人請,
唔講咩,單單一份保安都傾向搵後生一輩,你叫班人點爭?
佢一個人做10幾個鐘當然無問題,咁屋企人邊個照顧? 安老服務又要排至少7年,重要未必有你份,醫療又係一個開支。相較之下新移民一落來已經有好多支援,點比?
又,另一方面好多新移民都係貧窮線果頭,呢班一樣有相同問題。
咁你重點努力?拎綜援唔好?

物價貴人民幣唔係主因,大財團如領匯,租金先係主因,自己比較下點解旺角街市可以比其他街市平3至5蚊,點解士多買水可以比連鎖便利點平5至6蚊。 呢個唔係有錢唔賺既問題。

有手有腳唔做野果班絕對係廢青,甚至直接講係廢柴,
但現實呢班人又佔得幾多?
我幫過手做就業輔導,有好多細過或同年紀上進既年青人,同時都有好多兼辛苦唔肯做既,
但現實真是面對住屋需求,兩口子8.9千一個月,結婚買樓做10年都無得諗,你話同屋企人住,有無空間住都係問題,一間屋有幾大,你知我知,排公屋又要一段時間。
又,平時入校補習,班低收入小朋友係有屋住,有飯食,但連開電視都有限制,
比我我會話無能力唔好生,但而家生左出來就要照顧,父母翻工,自己一個獨留在家,又有機會引申到其他成長問題。

唔好忽略問題主因,唔好睇完一份工表面要求就以為好好,
用翻你個例子,一個點心師傅,同時有個後生同4x歲,你估佢請邊個?

最後,內地真是一個好市場? 無包袱,有人脈就係。