Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 警斥佔鐘區有人耕種損公物

shiufon 發表於 30-10-2014 12:18 AM
講真,對住一啲失敗嘅人,你唔狠狠摑醒佢,令佢痛定思痛,講埋啲「係囉,一日都係政府 ...

將問題完全歸因做個人缺失,然後企起遠處冷嘲熱諷,
繼續為失敗既制度護航,咁真是小心最後幾年
Code 發表於 30-10-2014 11:34 AM
將問題完全歸因做個人缺失,然後企起遠處冷嘲熱諷,
繼續為失敗既制度護航,咁真是小心最後幾年

我唔係冷嘲熱諷,而係講事實,香港有免費教育,即使係差學校嘅老師都總算係克守識責,起跑線上相對係公平嘅,家窮肯努力一樣可以有出頭天。

人生就係一場競賽,同其他人競爭同比賽係必然嘅,自己輸咗點可以全部埋怨教育制度失敗?學生考試包尾,係咪老師就要話唔關佢事,係啲試題出得唔好?

我絕對冇睇唔起窮人,只係睇唔起果啲失敗咗又唔肯認、而將問題完全歸咎於政府制度嘅人,呢啲係真正嘅失敗者。

都係果句,人生係你嘅,首先要幫自己嘅係你本人,然後父母家人朋友,總之有排都未輪到到死果一日都未必見到真人嘅政府官員。
shiufon 發表於 30-10-2014 11:52 AM
我唔係冷嘲熱諷,而係講事實,香港有免費教育,即使係差學校嘅老師都總算係克守識責,起跑線上相對 ...

你只係理想化一件事,一句人生係你既真是無錯,
但就忽略哂有需要既人當下處境,到底邊個離地邊個腳踏實地呢?

例子比左你,反問又問左你,然後依然覺得所有問題都係個人問題,
我都無咩好講,就此絕筆。
Code 發表於 30-10-2014 12:09 PM
你只係理想化一件事,一句人生係你既真是無錯,
但就忽略哂有需要既人當下處境,到底邊個離地邊個腳踏實 ...

咁又唔駛絕筆,大家討論唧,話唔定聽君一席話,教識大家好多睇唔到嘅問題呢。幾個月前我覺得佔中無聊到飛起,今日都支持啦,而家各自發表意見,無必要一定要說服到其他人同自己一樣思想喎。
shiufon 發表於 30-10-2014 11:52 AM
我唔係冷嘲熱諷,而係講事實,香港有免費教育,即使係差學校嘅老師都總算係克守識責,起跑線上相對 ...

算啦, 有失敗者注定係失敗者, 因為一開波已經相信自己係失敗者

Code 發表於 30-10-2014 11:31 AM
貧窮線唔係單一只住屋或者收入,所以跌入呢條線唔會單單因為你有無一個家,
另外你自己都講左9年免費教 ...

見師兄你舉例子,我亦舉返啲例子,我唔係做就業輔導,唔係接觸好多搵唔到嘢做嘅人,但我身邊真係一個失業嘅人都冇。有個細姪女,新移民,嚟咗幾年,賣手袋試過賣衫試過,全部都係自己嫌悶唔做,最近想搵返嘢做,去周大福見即請,唔識英文,廣東話都唔係講得好都請,可想而知零售業幾咁唔夠人用,你話新移民搶咗機會,唔通你認為一個土生土長,識基本英文普通話嘅香港人去見,佢會歧視你唔請?

另一個姪仔,送外賣,覺得冇前途做咗幾個月冇做,離職時萬二,後來事頭請唔到人出萬四請返佢,貪佢夠勤力。我阿叔地盤佬,年紀大唔想日日曬,去遊艇會做都即刻搵到工。我細妹懶過條蛇,以前上淘寶團購啲小飾物放阿虎賣,都搵到餐食,而家自己每個星期上廣州批發攞貨賣。我所講嘅機會就係呢啲。喺東京、喺新加坡你唔會搭兩個鐘頭車就去到一個物價比本土平一截嘅地方,與其日日反大陸,不如諗下大陸有乜可以幫到自己,唔係靠人幫,係自己幫自己。

我明白呢啲可能係個別例子,但唔覺得香港係政客講到嘅水深火熱,冇真普選就大家攬住一齊死。

至於樓價,呢個真係一個大問題,但我唔認為政府大力介入,起多啲公樓就可以解決問題,八萬五唔係未試過,樓市係香港命脈,牽一髮動全身,雙辣招都有人出嚟抗議,呢個世界永遠係有人歡喜有人愁。要保障市民居所,但同時唔好令樓市大跌,再有人因為負資產跳樓死都係責任之一。起多啲樓,打壓地產霸權係咪就係解決方法我唔識,好多嘢唔係一加一等於二。

以前都講過,我唔係覺得政府冇問題,但世界上邊一個政府係冇問題,不如你舉個例話我知?

最後提到內地工,我意思唔係去內地發展,而係做一啲要經常往返內地嘅香港工。呢類工搭車時間長,唔係好多人願意做,請你嘅機會相對上亦高咗。

講咁多,如果大家都仍然覺得外賣仔到死果一日都係外賣仔,阿sale妹賣一世金冇出頭,香港唔住得人,我真係無咩好講。

知道自己有幾多斤両,過相稱嘅生活,知足常樂,呢啲就係成功;冇料扮四條,辛苦工唔做又要買私樓,成個世界欠咗你,呢啲咪失敗囉。

啱啱講個外賣姪仔,老豆街市賣菜,順便執紙皮幫補,阿媽做茶樓,三個人屈喺月租6000蚊嘅劏房,夾埋搵差唔多四萬,儉用啲,每個月重儲到萬幾兩萬,諗住捱幾年,香港樓市有轉機就可能夠首期,一直貴落去就返鄉下買層樓,個仔都冇諗住高攀到港女,打算娶返同鄉。你可以話又係蝗蟲襲港,但人地真係好勤力,好正面,冇攞著數,一手一腳靠自己。佢地冇犧牲咩?三個人屈喺一間房,可能連夫妻生活都冇,但佢地有未來,有希望,比班日鬧夜鬧不事生產嘅人唔知高尚幾多倍。

唔好覺得啲咁嘅生活係地獄,幾十年前好多香港人都係咁樣被養大,你唔係高級過大陸人好多。工都唔去搵學人講享受,講社交。

香港人要咁做一定得,重一定好過佢地,點解機會俾咗人?真係單純引入大量內地人咁簡單?明知有競爭,明知有對手,重唔識發奮,重坐喺度乞,想邊啲人睇得起佢?

幾位師兄成日話我離地,實際上呢度接觸得最多窮人嘅可能就係我,盲字唔識個嘅有,廣東話直頭冇人聽得明嘅都有,但全部都搵到食,唔好話俾我知香港人帶頭歧視香港人,新移民搵到工你搵唔到。

講兩口子8.9千一個月,我想知點解讀咁多年書,連最低工資都攞唔到?係咪要自己反省一下?搵啲成人課程進修,或者學啲技能,而唔係坐喺度等政府皇恩浩蕩去打救你。

啲人成日話而家政府輸入大量蝗蟲,根本香港回歸前都從來無中斷過輸入新移民,你阿爸我阿爺都曾經係新移民,講呢啲作為自己失敗借口嘅人真係好廢,輸俾條件差自己一大截嘅對手,將自己嘅失敗歸咎為政府嘅失敗,容許我失禮講一句,你真係好冇用。

Shiufon 大大,首先我無爬文,但多日見你 在不理想氣氛下, 仍客觀 言之有物 說出自己論點,真是 佩服 & 支持!
另外,有幾多人會失敗時,先問問自己曾經付出多少 …… ?(無爬文,又係路過搭訕,可能有大大已講 ……)
roystoy 發表於 30-10-2014 04:00 PM
Shiufon 大大,首先我無爬文,但多日見你 在不理想氣氛下, 仍客觀 言之有物 說出自己論點,真是 佩服 & 支 ...

多謝支持:)吹水唧,氣氛點樣冇所謂嘅,嚟得呢度都係玩具友,意見合唔合都好,一律視為朋友啦∼

問付出多少我有提到,理念上我係支持學生,但當睇到佢地叫689下台,還我真普選嘅時候,真係想問香港政府免費供書教學咁多年,借埋錢俾你讀大學,欠咗你地啲乜?你地又貢獻咗啲乜?點表達意見都好,做乜要整啲醜化畫像?做乜要改圖?連最基本人與人嘅尊重都唔識,學乜人講訴求?
shiufon 發表於 30-10-2014 11:08 AM
我用食動物嚟比喻「道德」同「正義」,係想話無論「真理」又好,「道德」同「正義」又好,都係隨著 ...

「我用食動物嚟比喻「道德」同「正義」,係想話無論「真理」又好,「道德」同「正義」又好,都係隨著人生長嘅環境同社會觀念而改變,唔可以一概而論,更要得到社會上大部份人嘅認同。真普選講到尾只係一個政治活動,同「真理」「道德」「正義」完全係拉唔上關係,我認同追求真普選嘅朋友有佢地自己一套嘅「真理」「道德」「正義」,但唔認同覺得冇真普選都冇所謂嘅人係背棄咗佢地嘅「真理」「道德」「正義」,甚至係「良心」。」

<唔駛重覆啦  其實  用食唔食某物呢樣野黎比喻而家呢場爭取緊原本就應該有既權利既行動原本就不盡適合  但如果用「解放奴隸」就貼近多了  套落你的說話就是:
解放奴隸講到尾只係一個政治活動,同「真理」「道德」「正義」完全係拉唔上關係,我認同解放奴隸有佢地自己一套&#22021;「真理」「道德」「正義」,但唔認同覺得繼續實行奴隸制冇所謂&#22021;人係背棄&#21655;佢地&#22021;「真理」「道德」「正義」,甚至係「良心」。
過去歷史同現今社會都冇人證實過「解放奴隸」等同「公正公義」,但而家&#21874;人就成日將「真理」「道德」「正義」掛&#21946;口邊,去美化佢地&#22021;政治活動。
北軍憑住良心同信念站出&#22175;,我好認同,但「反對解放奴隸者」憑住對保衛在「奴隸制」底下之家人生計而反對,南軍盡忠職守,憑住維持「奴隸制」之社會安定而格殺勿論,我覺得都係「真理」「道德」「正義」&#22021;一種。」    你話重通唔通?

當然  現在的情況不能完全對應當時  因為當時雙方都有武裝  而現在有武裝並得公權力撐腰卻只得一方.

「你話受制裁同警察濫用暴力對待是兩回事,但要令犯法者受制裁,唔用武力你可以拉到佢?捉賊係咪只可以令佢上庭受制裁,但捉人過程中唔可以打佢?」

請自行查閱有關警方使用武力原則的有關文件  並尋找本次運動既相關影片 相片及証言等  好使你知道「最低程度武力」與「濫用暴力」之分別  另外  拉人又真係唔一定要武力過喎  唔信你咪問下D俾差人拉過既人係咪個個都俾人打過囉  我可以好肯定咁話你知  唔係!

「我同意世界上好多&#22050;係唔需要「靠估」......,贏&#21655;就更好,輸&#21655;就更衰。」

<誰說「爭取真普選就等如可以建立一個公義&#22021;新世界」?  大家爭取緊既係原本就應有而被剝奪左既權利而已  就算係公義  也只是相對公義  而非百分百喎  鬼唔知制度難完美?但那種制度比較公義公平就不難看出了吧  至於你那些無中國香港未必掂既言論  才是「靠估」吧  靠大陸真係得既  點解堅尼系數會越黎越高  並榮升全球貧富懸殊最嚴重的地方?有真普選後所謂「經濟」會唔會一定比而家好我唔知  但無真普選既香港貧窮問題越黎越嚴重卻好肯定  唔駛靠估了吧

「至於果&#21874;講「唔通咁就苟且偷生......,每年交稅,張支票係笑住寫&#22021;。」

<雖然我又無提過乜野「苟且偷生」之類的  不過點為之「良好&#22021;教育、醫療、法治同基本&#22021;社會福利」?你滿意了就良好?唔滿意既就代表個D人係會「講出千萬種唔滿足,要政府養你一世,俾個好舒適環境你住&#22021;,係點都唔會滿足。」既人?你是否在指責他們都係貪得無厭既人?

自己好就ok了  其他人?關我鬼事咩!最緊要唔好阻倒我繼續搵食  「真理」「道德」「正義」?過主啦!

【又係外國勢力】《華爾街日報》讚發哥夠吉士
http://hk.apple.appledaily.com/enews/realtime/20141030/53077165
批成龍「長期親中」、「批評民主」

學民思潮召集人黃之鋒於《紐約時報》撰文,寄語政治權貴:「我們終會決定你們的未來」;而於《華爾街日報》,亦有一篇名為「周潤發擊敗成龍」之文章,講的「擊敗」不是拳腳功夫,而是指敢不敢說真話的勇氣。文章還用「北京長期辯護者(Beijing apologist)」來形容成龍。你懂的。

之前發哥接受本報訪問時曾表示,「如果政府再用暴力手段對付學生&#22021;時候,你令香港市民好反感。佢&#21707;個訴求好清楚啦係咪?點解你成日叫人袋住先,你唔可以接納一個方案,係政府你袋住先?」直斥今次是政府錯了。之後再問發哥謂如果內地真要封殺他,那會如何?發哥淡然道:「咁咪賺少&#21874;囉。」

反觀成龍,《華爾街日報》文章形容他是「長期親中及批評民主」,更曾於微博心痛地謂:「香港美好的明天需要所有人的支持與努力,《國家》的歌詞裏說『&#27809;有&#24378;的國,哪有富的家』,我願意與大家一起努力,回歸理性,面對未來,愛我們的國家,愛我們的香港。」

文章又提到劉德華及何韻詩有支持今次民主運動,亦有提及內地封殺一事,並指阿詩有八成收入均來自內地,但即使面對這些「恐嚇」,仍無法阻止他們。文章更表示,眾藝人毋懼內地封殺照樣發聲,「代表了本地很不滿意北京的管治。」

[20:23] 銅區即時。 剛才有一位反佔領人仕在銅區與佔領者發生口角。 在爭拗中該女仕以「窮人」一詞對其他人作侮辱, 並把兩張伍佰元鈔票掉到地上作為「施捨」。 特約記者 Alex118

[補充] 該女仕最後被拉走, 走前說 「無謂同錢作對」並把錢撿走。

請問這個人是成功定失敗!:38:

掉左唔執=有種;掉完執番=柒

https://www.facebook.com/video.php?v=787846401278529

what!!醜吾醜!!真的拿這篇來貼!!???:70::55:

去老人院欺騙老人家簽!! 那是真的簽名!!

剩係李四叔迫旗下&#22021;公司員工簽署“反佔中”聯署閒閒地都有一萬幾千啦…連小朋友、菲庸、

遊客都話可以簽署&#22021;咁要超過80萬呢個數字又有何難&#21867;……不過呢&#21874;“數字”

係真正代表到咩呢?大家心裡有數啦!造假都輸, 人地佔中投票第一日已經35萬,

你造假都要2日先超過人地, 真係想買舊豆腐送比周融, 溫馨提示,

假如反佔中簽名過於熱烈, 小心唔夠維&#31311;費找數, 造成勞資糾紛,

勞工署又唔敢受理, 變成暴動佔領中環就大件事, 小心小心

【有片】根本周融所謂&#22021;「反佔中」就完全信唔過,樣樣&#22050;都得把口。叫佢收聲先啦,簽名都要造假!周融同蔣麗芸一樣都係得把口,最叻亂發爛渣,簡直智障!
數字都話比佢地知一個可以簽N次, C朗..咩名都受! 仲有一班係老人院有腦退化症既公公婆婆...真係辛苦晒!