Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 警斥佔鐘區有人耕種損公物

「點解要有真普選?假普選點解會影響大家生活?值得一看! 」。
https://www.facebook.com/video.php?v=10204964078204273
https://www.youtube.com/watch?v=nwLulu9zSB8
D100 電台與一位警察家屬聽衆, 對佔中的公道話
一名警察家屬,同時亦是一名前線抗爭者的心聲:
Tachikoma 發表於 30-10-2014 09:13 PM
「我用食動物嚟比喻「道德」同「正義」,係想話無論「真理」又好,「道德」同「正義」又好,都係 ...

哈,見到Tachikoma兄嘅回應真好,Code兄話絕筆,幾驚連你不屑回應,你知喇,講得正興奮,一個人唱獨腳戲好悶㗎嘛。

首先請你唔好誤會,我唔只一次講過我係支持學生嘅,至於係抱住點嘅心態去支持我諗唔重要,支持就係支持,唔需要搞得太複雜。

咁既然係支持,點解又講啲冷言冷語?我只係認為,呢一件並唔係大家所講嘅「大是大非」,而係「可圈可點」,包括黃絲、藍絲同警察都各有自己嘅「真理」「道德」同「正義」,所謂各有各立場,無必要將任何一方定性為「邪惡」而已。

至於用「解放奴隸」嚟形容今次嘅事,我覺得如上次所講,係「誇大其詞」。我唔係共產黨員,唔需要為中央護航,國內重有好多不公、貪污、藏穢係事實,但就香港而言,我唔覺得政府係「罪大惡極」,更加唔認為任何一個香港人係過住「奴隸」生活。

如果你覺得冇真普選就係「奴隸」,或者香港未能提供一個全民安居樂業,大部份財富傾倒向一邊就係「奴隸生活」嘅話,我諗全世界70億人,至少有九成係過住「奴隸生活」,要等上帝去解放。

「爭取普選」同「解放奴隸」喺理念上都係好嘅,你去街邊問十個人,我諗九個都答支持爭取普選,冇幾個人質疑學生嘅理念,反佔中者唔認同嘅,係佢地用嘅方法而己。

簡單咁講,如果當年解放奴隸嘅唔係美國總統林肯,而係一班冇權冇力嘅學生,用嘅方法係脅持部份黑人嘅性命同財產(奴隸應該冇財產啦),你認為會唔會成功?真係解放到,定累死更多人?

好心做壞事係經常有嘅事,憑住良心做嘅事唔一定方法正確,呢個係我呢幾日講嘅重點。有勇無謀,死衝爛衝,用唔經過思考同研究可行嘅方法去抗爭,個敵人喺北京你去覇旺角,幾個細路攞住支水槍去打老虎,我認為用「義和團」嚟形容更適合囉。

我可以幾肯定咁講,如果今次用嘅方法係更實際,更令人覺得能打動甚至改變中央,支持嘅一定多好多,講真香港邊個唔驚共產黨?我都驚呀,但對住一個咁嘅政權,唔係用呢啲根本無力嘅方法就可以得到勝利㗎嘛,我知你有理想有熱誠,但唔實際呢,拉架木筏出嚟話帶香港人橫渡太平洋,幾多人敢上船先?唔敢上就話我阻住你申張正義,好,我認我貪生怕死。

不過尋日聽學聯話上北京搵領導人對話,嗱,咁就有吉士喇,雖然我諗冇邊個學生嘅老豆老母會俾個仔去,邊個家庭想一別就二十年?

簽署中英聯合聲明時大陸重係一窮二白,鄧伯伯想留人,梗係俾晒好處你啦,五十年不變,冇問題,普選特首,冇問題。去過大陸開廠嘅都知,引你入局幾咁多優惠,免稅免水免電費,而家形勢逆轉,嘿嘿,拖你埋牆打都重得呀。

呢個就係我地嘅祖國,你唔好諗住強迫佢,更加唔好諗住感動佢。講啲乜嘢少咗港企國內就損失幾多GDP嚟大佢,下面班國民搵少幾多,有冇得食,上面班阿爺係唔會在乎架,佢地在乎嘅只係自己嘅權力有冇被動搖。你要搞革命?同你反枱都似。

果日睇電視訪問,有學生哥話我地有民意喺手,中央一定驚。我想話俾佢聽你地啲所謂談判嘅「籌碼」連雞毛都稱唔上,中國而家連美國都唔驚,驚你班毛都未出齊嘅小朋友?定係你認為聯合國會大仁大義幫你手強迫中央屈服?真係話你天真驚你嬲。

一陣激得阿爺嬲嬲地,收返五十年不變直接管治,乜Q面書google全部封晒你,出入要攞通行證,報紙新聞全部要經過和諧,稅率稅制全部跟國內,我地又奈得佢乜嘢何?到時就真係成個香港所有人一齊多謝你地。

唔好以為佢做唔出,以前啲人夠話東莞冇可能冇黃色事業,而家就一野殺晒你。今時今日中國強勢,係乜都做得出。你諗住落佢面,佢可以剝咗你層皮。

所以我話今次爭取真普選,即使以萬份一嘅機會爭取到,結果係好係壞完全係「靠估」,選出嚟嘅人係咪真係咁理想係靠估,而之後佢同中央合作得好唔好又係靠估,中央擺明唔妥佢,出啲鬼馬難為佢,咪即係難為香港人。香港始終係中國一部份,佢要玩殘你,話咁易。

呢個就係現實,你改變唔到佢,亦都避唔到佢,趕唔到佢走,一係就你走。

我知好多香港人好痛恨呢個政權,但事實我地的確係俾呢個政權統治緊,你一係妥協,一係離開,我諗唔到有其他出路。

》無中國香港未必掂既言論  才是「靠估」

係嘅,的確係靠估,同大陸反面,以後佢唔賣啲好貴嘅東江水俾我地,所有貨物唔經香港碼頭,中港運輸全部截龍,所有香港人往返內地要攞簽証,輸出香港嘅食材要配給,香港人唔可以喺內地經營生意或設廠,已經設廠嘅港資全部加50%懲罰性額外稅,所有港商產品全部唔可以喺國內銷售。

你地不吃人間煙火,梗冇事架,好多人要死之嘛,為公義而犧牲,有價值啦。

咁中國都有損失?我都話咗,阿爺係唔會在乎㗎,呢頭引你俾幾十億投資酒店,果頭將成個市打成死城,佢做得出架。

警察濫用暴力,一場咁大型嘅活動,牽涉咁多人,當中有人控制唔住,甚至有害群之馬一啲都唔出奇,拉埋一邊打果七個都受到處罰,我又唔信真係所有示威者都咁和平,一啲武力都冇用過,衝突少不免,總之唔好將個別事件大量抹黑就得喇。

》唔信你咪問下D俾差人拉過既人係咪個個都俾人打過囉  我可以好肯定咁話你知  唔係!

OK,咁你去問下啲示威者,係咪個個都俾差人打過囉  我可以好肯定咁話你知  唔係!

但係喺部份傳媒口中,而家全部變晒勾結黑社會嘅魔警,你認為又公平咩?

「良好嘅教育、醫療、法治同基本嘅社會福利」我滿意,當然唔代表個個人都滿意,「滿意」係一種好主觀嘅感覺,無一個人可以代表其他人。唔滿意嘅人可以講出唔滿意嘅地方喎,唔俾書你個仔讀?公立醫院唔俾你睇街症,定係俾人打劫去報案警察唔啋你?

你是旦講得出一樣嘅,咪大家再討論果啲係咪屬於「貪得無厭既人」囉。

至於講買樓嘅,問政府之前,不如先返屋企問自己爸爸媽媽,點解佢地唔買俾你,而要政府幫你買?

不過我發覺同你和Code兄吹水真係好有意思,感覺好有得着,要衷心咁多謝你地。
shiufon 發表於 31-10-2014 10:42 AM
哈,見到Tachikoma兄嘅回應真好,Code兄話絕筆,幾驚連你不屑回應,你知喇,講得正興奮,一個人唱 ...

句句精警字字珠璣, 感謝SHIUFON兄打出一大篇文, 我呢個月都好有感受但真係太忙只做CDROM, 我都想講呢個世界唔係靠熱血就得, 有好多外在環境係改變唔到, 李嘉誠唔得, 習近平唔得, 奧巴馬唔得, 人就要多讀書去分辨去接受不能改變的, 有勇氣改變我能力可達的, 亦有智慧去辨別這些不同處境。
what 發表於 31-10-2014 11:11 AM
句句精警字字珠璣, 感謝SHIUFON兄打出一大篇文, 我呢個月都好有感受但真係太忙只做CDROM, 我都想講呢個世 ...

事實永遠係唔啱聽嘅,我知實會有人話我單單打打,好冷血。

但我想話俾果啲熱血公民聽,明知方法唔可行重推啲學生出去俾人打,你地呢啲先係真正嘅冷血。

北京真係唔好去呀,稚子無辜,我唔想睇見任何一位學生俾人拉,去北京參觀故宮無所謂,去北京做故人就無謂喇。
shiufon 發表於 31-10-2014 12:07 PM
事實永遠係唔啱聽嘅,我知實會有人話我單單打打,好冷血。

但我想話俾果啲熱血公民 ...

“故宮vs故人”,講得好~~~~:x
gazza1211 發表於 31-10-2014 12:13 PM
“故宮vs故人”,講得好~~~~

仲有我見有人講: 叫人用多啲腦思考做楝樑, 唔好諗埋一邊做橫樑

shiufon 發表於 31-10-2014 10:42 AM
哈,見到Tachikoma兄嘅回應真好,Code兄話絕筆,幾驚連你不屑回應,你知喇,講得正興奮,一個人唱 ...

「首先請你唔好誤會,......,支持就係支持,唔需要搞得太複雜」

複雜?唔複雜喎  你有關政府既發言  已証明你認為不用改變既立場  唔係同時間又話自己支持爭取改變既學生  就可以自欺係客觀理性既 對於無心者  呢D其實係叫矛盾  而有意者呢  就叫虛偽

「至於用「解放奴隸」嚟形容今次嘅事,我覺得如上次所講,係「誇大其詞」。......我諗全世界70億人,至少有九成係過住「奴隸生活」,要等上帝去解放。」

<「誇大其詞」?  係囉 用番「食唔食得乜」黎比喻咪好囉 用「解放奴隸」&#22175;比喻就唔好啦  點解唔好呀?  我只係用番你用以否定運動既說法而已:
「解放奴隸講到尾只係一個政治活動,同「真理」「道德」「正義」完全係拉唔上關係,我認同解放奴隸有佢地自己一套&#22021;「真理」「道德」「正義」,但唔認同覺得繼續實行奴隸制冇所謂&#22021;人係背棄&#21655;佢地&#22021;「真理」「道德」「正義」,甚至係「良心」。
過去歷史同現今社會都冇人證實過「解放奴隸」等同「公正公義」,但而家&#21874;人就成日將「真理」「道德」「正義」掛&#21946;口邊,去美化佢地&#22021;政治活動。北軍憑住良心同信念站出&#22175;,我好認同,但「反對解放奴隸者」憑住對保衛在「奴隸制」底下之家人生計而反對,南軍盡忠職守,憑住維持「奴隸制」之社會安定而格殺勿論,我覺得都係「真理」「道德」「正義」&#22021;一種。」

點解用食物套在你既(「真理」「道德」「正義」論)再用於否定運動就ok?
用「解放奴隸」套在你既(「真理」「道德」「正義」論)就變得「誇大其詞」  ?

我都講左「當然  現在的情況不能完全對應當時  」  咁係咪要去到同當時「奴隸制」一樣至可以去抗爭?但係  到時恐怕又會有人搬出你套(「真理」「道德」「正義」論)出黎反對了

點為之「罪大惡極」? 按你既(「真理」「道德」「正義」論)  「奴隸制」都唔係「罪大惡極」啦  咁請你話我知  幾時先至可以出黎抗爭啦  唔該!

「爭取普選」同「解放奴隸」&#21946;理念上都係好&#22021;,你去街邊問十個人,我諗九個都答支持爭取普選,冇幾個人質疑學生&#22021;理念,反佔中者唔認同&#22021;,係佢地用&#22021;方法而己。

<何止呀  各級政府官員  大地產商  建制派 甚至共產黨呀等等  都話支持香港有普選架  只係「單單」反對做法而已:45:

「簡單咁講,如果當年解放奴隸&#22021;唔係美國總統林肯,......唔敢上就話我阻住你申張正義,好,我認我貪生怕死。」

<如果當年既野  任你講既&#21867;  林肯打就實得?你肯定無人又試過用各種說法「像你們現在反對既立場一樣」叫佢唔好打?如果佢聽左又會點?無人質疑過甘地  馬丁路德金呀等等?

Tachikoma 發表於 31-10-2014 05:01 PM
「首先請你唔好誤會,......,支持就係支持,唔需要搞得太複雜」

複雜?唔複雜喎  你有關政府既發 ...

》你有關政府既發言  已証明你認為不用改變既立場

係,&#21946;我個人而言,我係幾滿意而家特區政府&#22021;管治,享受而家&#22021;生活,唔認為有乜&#22050;需要大改變。當然呢個只係我個人立場,唔代表其他人都滿意,可能係我要求低,大家要爭取、要抗爭我冇意見。你可以話我「自己好就ok」了,但你冇理由迫一個鍾意食菠蘿包、而又食緊菠蘿包&#22021;人,去同你一齊爭取你認為更好食&#22021;西多士。

呢個係我立場,好鮮明,唔會動搖,除非聽日政策突然大改,改到同而家唔同晒,如果唔係我唔認為有需要改變自己&#22021;立場。
shiufon 發表於 31-10-2014 12:07 PM
事實永遠係唔&#21873;聽&#22021;,我知實會有人話我單單打打,好冷血。

但我想話俾果&#21874;熱血公民 ...

「事實永遠係唔&#21873;聽&#22021;,我知實會有人話我單單打打,好冷血。
但我想話俾果&#21874;熱血公民聽,明知方法唔可行重推&#21874;學生出去俾人打,你地呢&#21874;先係真正&#22021;冷血。北京真係唔好去呀,稚子無辜,我唔想睇見任何一位學生俾人拉,去北京參觀故宮無所謂,去北京做故人就無謂喇。」
「不過尋日聽學聯話上北京搵領導人對話,&#22001;,咁就有吉士喇,雖然我諗冇邊個學生&#22021;老豆老母會俾個仔去,邊個家庭想一別就二十年?」

<「事實永遠係唔&#21873;聽&#22021;」?我見你D發言都&#21873;呢度吾少人聽喎    照咁睇  你講&#22000;D咪唔係事實?:38:
熱血公民推&#21874;學生出去俾人打?你有無問過D學生係唔係俾人推架  雙學D行動係熱血公民推住做架?  無中生有得你呀  人地一早就講緊D學生做左好多  叫D大人出黎承擔番個責任喎
又故宮又故人咁  你呢D咪中哂下列描述囉!

:「第二類人,自己不肯犧牲卻在旁取笑犧牲的人,甚至扮作看透世事,說學生不成熟、被人利用,取笑別人是馬前卒。這類人非常令人討厭,中國能脫離日本侵略,也全靠「馬前卒」為人民犧牲。自己沒有理想,只&#30528;眼利益,卻在旁指指點點,在沒有證據支持的情況下說三道四,說別人是被人操縱,這種人的道德最差。」  不過我又唔同意係最差既 最乜最物有時真係好難講既

shiufon 發表於 31-10-2014 06:21 PM
》你有關政府既發言  已証明你認為不用改變既立場

係,&#21946;我個人而言,我係幾滿意而家特區政府&# ...

乜又由(「支持」理念「反對」做法)變左做「無意見」拿?  嘩  無意見都寫倒咁多野  咁有意見咪可以出書?勁!:$
邊個迫你呀  反對你就叫迫你?  咁你咪又係&#21946;度迫緊人唔好抗爭?

除非聽日政策大改?唔好  等香港變埋直轄市  正式落實一國一制至算啦

西多士喎  而家個政府就真係囉緊D錢去俾D已經好飽既人去食西多  等D真係好餓既人去食麵包碎啦!
Tachikoma 發表於 31-10-2014 08:15 PM
「事實永遠係唔&#21873;聽&#22021;,我知實會有人話我單單打打,好冷血。
但我想話俾果&#21874;熱血 ...

sorry,令師兄誤會,熱血公民&#22021;意思係指好熱血果&#21874;公民,而唔係黃洋達先生帶領果個組織,抱歉詞不達意。

自己不肯犧牲卻在旁取笑犧牲的人,頂多係涼薄,明知道有危險重搖旗吶喊,等&#21874;自以為真係有機會&#22021;細路走去犧牲,就係冷血!

而家講緊去北京,你估去北角?求其一條煽動罪都拉你坐十年,我唔係話死梗,但有危險都唔應該呀嘛?人地都有阿媽生,你好想見&#21874;書都未讀完、連人生係點都未感受過&#22021;靚仔俾人拉咩?

周永康呢個靚仔講&#22050;都有紋有路,大把前途呀,你話佢地搭通到路,以合法方式去會面當然冇問題,如果係就咁衝上去就千奇咪制,萬一遇著阿爺心情唔好,殺一&#22175;儆百咁點算?呢&#21874;咁危險&#22021;事,就算八成冇事都唔應該博呀嘛?連長毛都要原機走呀喂。

習總都開到口冇可能,唔通見到幾個學生就會自打嘴巴咩?咪傻啦。

我唔敢話佢地被人操縱,但肯定係被人煽動,明知山有虎,偏推&#21874;細路向虎山行,道德點差,都差唔過呢種人。
Tachikoma 發表於 31-10-2014 08:46 PM
乜又由(「支持」理念「反對」做法)變左做「無意見」拿?  嘩  無意見都寫倒咁多野  咁有意見咪可以出書?勁 ...

(「支持」理念「反對」做法)係指今次佔中,「無意見」係指大家以其他方式&#22021;爭取同抗爭,慘&#22046;,呢排&#21874;表達能力乜咁鬼差?

》邊個迫你呀  反對你就叫迫你?  咁你咪又係&#21946;度迫緊人唔好抗爭?

哈哈,咪緊張,我話冇理由迫唧,唔係話有人迫∼
Tachikoma 發表於 31-10-2014 05:01 PM

複雜?唔複雜喎  你有關政府既發 ...

哈哈,本來我諗住已經講過幾次,所以諗住省略,不過既然師兄提起,我亦不妨再講多次。
我支持學生,係支持佢地&#22021;爭取心裡信念&#22021;果種「勇氣」同「忠於自己良心」,唔認同&#22021;係「方法」同莫視其他受影響人仕&#22021;感受。呢兩件事一&#21874;都唔矛盾,亦唔虛偽。認同一個理念,唔等於認同一個行為。一套電影有個好好&#22021;概念,唔等於就係一套好好&#22021;電影。

你話請我去日本玩,我梗話好,但原來係撐橡皮艇去,唔通我又話好?

佔領本身係一個唔守法&#22021;行為,當示威者為爭取佢地認為應該擁有&#22021;人權,而用&#22021;方法係凌駕於其他受影響人仕本身享有緊&#22021;人權時候,一切所謂&#22021;公義,&#21946;呢件事上已經蕩然無全,更遑論抗爭係建基於和平。

暴力,唔一定要一拳打&#21946;人身上,網上欺凌唔需要見到對方,一樣可以殺死一個人。侵佔一個唔識&#22021;人進行佢&#22021;正常生活,甚至謀生方式,本身已經係一種暴力,縱使美其名係為所有人,亦改變唔到其實係將己見強加於其他人身上&#22021;事實。

咁當然世界上無一場革命係&#21946;所有市民&#22021;同意下進行,成王敗寇,成功&#21655;係革命英雄,失敗&#21655;就係亂黨賊寇,係拯救大家定係害死大家,就只有結束、甚至係好多年後先知道&#22046;。

<<咁請你話我知  幾時先至可以出黎抗爭啦  唔該!

都話&#21655;,從來冇人質疑同阻止任何人出&#22175;抗爭,而家係講緊方法同可行性,前文我已經寫&#21655;,唔再重覆&#22046;。

<<何止呀  各級政府官員  大地產商  建制派 甚至共產黨呀等等  都話支持香港有普選架  只係「單單」反對做法而已

呢&#21874;就算喇,打份工,有預設立場冇得講,好難講真話&#22021;。

shiufon 發表於 31-10-2014 10:33 PM
哈哈,本來我諗住已經講過幾次,所以諗住省略,不過既然師兄提起,我亦不妨再講多次。
我支持學生,係支 ...

哎,寫錯&#21655;,應該係:

你話請我去日本玩,我梗話好,但原來係撐橡皮艇去,隻橡皮艇重要係搶番&#22175;&#22021;,唔通我又話好?

假的士會!!又係黑社會

這個又應該支持嗎?

【底已起】反佔領陣營發動小巴與的士團體申請禁制令,試圖阻止佔領者繼續堵路。《蘋果》追查兩個申請旺角禁制令的的士團體,發現的士司機從業員總會是民建聯地區樁腳,「的總」掌舵人黃一峰是福州來港新移民,與中聯辦關係密切。

【A1頭條】申旺禁制令的士團體起底
http://bit.ly/1zP0ehQ