Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 警斥佔鐘區有人耕種損公物

shiufon 發表於 31-10-2014 09:20 PM
sorry,令師兄誤會,熱血公民嘅意思係指好熱血果啲公民,而唔係黃洋達先生帶領果個組織,抱 ...

「sorry,令師兄誤會,熱血公民嘅意思係指好熱血果啲公民,而唔係黃洋達先生帶領果個組織,抱歉詞不達意。」

<澄清了就好

「明知道有危險重搖旗吶喊,等&#21874;自以為真係有機會&#22021;細路走去犧牲,就係冷血!」

<每日出街都有危險架啦  D父母重俾D細路出街  真係冷血!
有危險就唔去?D細路唔怕  係都要去喎  禁錮佢牙?驚有危險咪去保護佢地囉  你無聽倒現場幾多人大叫「保護學生」咩?

「而家講緊去北京,你估去北角?求其一條煽動罪都拉你坐十年,我唔係話死梗,但有危險都唔應該呀嘛?人地都有阿媽生,你好想見&#21874;書都未讀完、連人生係點都未感受過&#22021;靚仔俾人拉咩?......咪傻啦。」

<上京我都唔同意喎  點解?  因為一國兩制囉   香港問題緊係香港自己解決番啦  唔係點解咁耐未見解放軍?  做得你謊佢唔做?你估佢地真係唔驚一個錯手俾倒佢地成日提住既「外國勢力」籍口做野咩  你唔係以為地球剩係得番大陸同香港下話  &#22001;  我「靠估」架咋  俾人拉?我怕佢境都末必入倒囉  呢點我又同意你喎

「唔敢話佢地被人操縱,但肯定係被人煽動,明知山有虎,偏推&#21874;細路向虎山行,道德點差,都差唔過呢種人。」

<希望你真係可以&#25598;倒邊個道德咁差煽動佢地啦    咁你到時又可以自覺高番D喇:77:
shiufon 發表於 31-10-2014 09:27 PM
(「支持」理念「反對」做法)係指今次佔中,「無意見」係指大家以其他方式&#22021;爭取同抗爭,慘&#2204 ...

「(「支持」理念「反對」做法)係指今次佔中,「無意見」係指大家以其他方式&#22021;爭取同抗爭,慘&#22046;,呢排&#21874;表達能力乜咁鬼差?」

<哦  又變左「其他方式」&#22001;  一路講緊既「抗爭」都係呢場運動嘛  唔係咩  你突然話「要抗爭我冇意見」  我真係以為你忽然轉&#36570;呀:x

「哈哈,咪緊張,我話冇理由迫唧,唔係話有人迫∼」

<唔  無人迫而又究然同人講:「但你冇理由迫」  唔  你呢排壓力係咪好大呀?  要保重啦  如果情&#20917;繼續落去  都係及早就醫好D  
不過  你下次又會唔會同人講你話:「唔係話有人迫∼」  又唔代表真係無人迫架  嘩  情&#20917;真係好唔樂觀:42:

shiufon 發表於 31-10-2014 10:33 PM
哈哈,本來我諗住已經講過幾次,所以諗住省略,不過既然師兄提起,我亦不妨再講多次。
我支持學生,係支 ...

<你其中一段既原話係「學生憑住良心同信念站出&#22175;,我好認同,」喎    又變左&#22001;?究&#31454;同一番說詞你重要兜幾多次?  唔通你講緊既「站出&#22175;」係&#21946;學校罰企既學生  而唔係所謂「佔中」&#22000;班?      原來「站出黎」唔係指佢地既行為  奇怪  咁點解跟住又話:「但反佔中者憑住對保衛家人生計而反對」呢?唔通係反對佢地既良心同信念?   嘩  咁飄移法  真係好難追囉  可能其他地方你個說法又唔同而我miss左la:  你知啦 你成日都要就自己講過既野加加減減改改然後再重覆ga ma  :38:  (補充  你大部份同其他人既對話我都無睇的)  

<一切所謂&#22021;公義,&#21946;呢件事上已經蕩然無全?咁史上既抗爭者都好唔公義囉  下次紅燈&#22000;時你見倒馬路上有人有危險都唔好衝出去截停D車再救人啦  因為你用緊唔守法既方式係凌駕於其他駕駛人仕享有緊既權利

<我都知暴力唔一定係乜乜乜  不過你既表現同下述人仕相差無幾囉
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... tra=page%3D1&page=1  

<成王敗寇,......好多年後先知道。?咁你而家又點解實牙實齒話唔得呢?    得啦  等緊你兜架啦

<唔好迴避啦   你都認左自己認為不用改變既立場 啦  又點仲支持爭取改變呀  就好似同講緊:「我覺得獨裁好好啦  不過我都支持你爭取共和既  不過要跟番獨裁國既法例去爭取囉    唔好違法呀」一樣荒謬  係得既  而家D人唔駛企出黎啦  天才!

<係囉  D「政府官員  大地產商  建制派 甚至共產黨呀等等」就算囉  D小市民?公義蕩然無全呀!

下面幅圖  請自行&#21024;去「最底」兩字再按喜好腦補吧!
shiufon 發表於 31-10-2014 10:42 AM
哈,見到Tachikoma兄&#22021;回應真好,Code兄話絕筆,幾驚連你不屑回應,你知喇,講得正興奮,一個人唱 ...

「簽署中英聯合聲明時大陸重係一窮二白,鄧伯伯想留人,......果頭將成個市打成死城,佢做得出架。」

<而家D極權者比起廿幾年前又容易做左了  以前話哂都真係要大開殺戒至攪得掂ar  而家 唔駛lu  自動自覺就有人幫佢作呢樣作&#22000;樣黎嚇D異見者  駛少好多:34:
shiufon 發表於 31-10-2014 10:42 AM
哈,見到Tachikoma兄&#22021;回應真好,Code兄話絕筆,幾驚連你不屑回應,你知喇,講得正興奮,一個人唱 ...

「OK,咁你去問下&#21874;示威者,係咪個個都俾差人打過囉  我可以好肯定咁話你知  唔係!但係&#21946;部份傳媒口中,而家全部變晒勾結黑社會&#22021;魔警,你認為又公平咩?」

<個傳媒話「全部變晒勾結黑社會&#22021;魔警」  係就真係唔&#21873;喎  邊個呀   
但係  咁同你原先講既「你話受制裁同警察濫用暴力對待是兩回事,但要令犯法者受制裁,唔用武力你可以拉到佢?捉賊係咪只可以令佢上庭受制裁,但捉人過程中唔可以打佢?」有乜關係?

「「良好&#22021;教育、醫療、法治同基本&#22021;社會福利」我滿意,當然唔代表個個人都滿意,「滿意」係一種好主觀&#22021;感覺,無一個人可以代表其他人。唔滿意&#22021;人可以講出唔滿意&#22021;地方喎,唔俾書你個仔讀?公立醫院唔俾你睇街症,定係俾人打劫去報案警察唔啋你? 你是旦講得出一樣&#22021;,咪大家再討論果&#21874;係咪屬於「貪得無厭既人」囉。」

<哦  原來有以上幾種野就係良好架?質素唔駛理既  哦

「至於講買樓&#22021;,問政府之前,不如先返屋企問自己爸爸媽媽,點解佢地唔買俾你,而要政府幫你買?」

<邊個要政府幫佢買樓?你指借錢俾佢買定買俾佢?

>><你其中一段既原話係「學生憑住良心同信念,我好認同,」喎    又變左&#22001;?究&#31454;同一番說詞你重要兜幾多次?  唔通你講緊既「站出&#22175;」係&#21946;學校罰企既學生  而唔係所謂「佔中」&#22000;班?      原來「站出黎」唔係指佢地既行為  奇怪  咁點解跟住又話:「但反佔中者憑住對保衛家人生計而反對」呢?唔通係反對佢地既良心同信念?   嘩  咁飄移法  真係好難追囉  可能其他地方你個說法又唔同而我miss左la:  你知啦 你成日都要就自己講過既野加加減減改改然後再重覆ga ma   (補充  你大部份同其他人既對話我都無睇的)

其實討論&#21655;幾日,我開始有&#21874;懷疑自己係咪能夠適當以文字表達自己意思,已經咁清楚表明立場,唔明點解Tachikoma兄會兜兜轉轉去斟酌返同一件事?

佔中一事上,我已經講過好多次,我係支持&#22021;,支持學生&#22021;信念,同願意企出&#22175;&#22021;勇氣,但佢地行為上明顯係錯&#22021;,如果唔係周永康阿戴生佢地都唔會話事後會去自首,首先呢一點,我相信係無爭論餘地。

咁一件連做緊&#22021;人都承認係錯&#22021;事,警察去制止,甚至其他市民去制止,都係好合理。但正因為呢一件事&#21946;理念上係好&#22021;,所以即使好多人受到影響,都唔去計較,而採用包容&#22021;心去任由學生佔領街道,我個人&#22021;理解係咁樣。

就「包容」兩個字,上次師兄同我爭論&#21655;一輪,但在我而言,犯法就係犯法,無論你理念有幾崇高,無論你為大家帶&#22175;幾好&#22021;未來,都係唔可以改變&#22021;事實。大家(即係冇反佔中果&#21874;)容許佢地咁做,我覺得用包容&#22175;形容係好合理。

咁反佔中果班覺得自己&#22021;人權被侵害,行出&#22175;反對,我覺得都係有佢地&#22021;道理,所以我先不斷重覆又重覆地講,呢一次運動係可圈可點,無話邊一個係絕對&#22021;衰人。

但而家產生&#22021;問題係,部份朋友將今次&#22021;事劃清界線,變成敵我分明,唔係企我呢邊,你就係敵人,連中立&#22021;空間都唔俾人,唔發言果&#21874;係&#21946;度助紂為虐,做離地派。要贏就一定要贏全部,唔可以受到質疑,連解釋都唔會聽,你解釋完,佢又會從你解釋&#22021;說話中質疑另一樣&#22050;。

就好似我今次話支持,其實係一樣好簡單&#22021;事,但就被質疑好多&#22050;,抱住乜&#22050;心態,口話支持,點解又講&#21874;單打說話,又話認同警察用暴力等等。我只想講,支持一件事,唔係盲目讚同當中所有人做&#22021;任何&#22050;。理解大家立場,明白事情可行性,諗諗對家點解會咁做,聽多&#21874;唔同聲音係好緊要。而唔係無視實際狀況,總之擋我者就係唔&#21873;,我係為人民爭取民主自由,唔同意、懷疑、甚至有其他想法&#22021;都係敵人。

請唔好誤會,Tachikoma兄我唔係想挑釁你,直到而家,縱使大家言語上係有針鋒相對,但我都認為同你&#22021;討論係友善&#22021;,係有意思&#22021;,如果唔係我唔會花咁多時間去打字,shiufon只係一個帳號,重係註冊冇幾耐&#22021;新帳號,我唔需要為&#21655;保住呢個帳號&#22021;面子,一定要講贏某位朋友而大發謬論,登出,再註冊另一個名係輕而易舉&#22021;事。

討論有火花係好正常,有時為&#21655;證實自己論點,講&#21874;過火位&#22021;話一&#21874;唔出奇,大家唔服我講失敗者果段話我可以理解,因為連自己都覺得過火&#21655;。但對呢一個話題,其實我係有&#21874;唔明白,一個咁簡單&#22021;表態,點解會變成一個咁複雜&#22021;質疑?一個支持,係咪真係要義無反顧地支持到底,先算係支持?

今次運動,大環境話俾我地知,成功機會係非常非常渺茫,我地暫時睇唔到有任何理據支持人大係會改變主意,甚至用「其實已經失敗&#21655;」&#22175;形容也不為過。但無論如何,「雨傘運動」&#22021;信念已經植入大部份香港人&#22021;心係無可否定&#22021;事實,亦會間接同直接影響今後香港&#21946;民主發展上&#22021;路。

身為香港人,我好自豪有咁多年青人願意企出&#22175;,佢地行為上係錯,但理念上值得尊敬,我唔係&#21946;度兜,呢段話我唔係今日第一次寫。我可以再一次理直氣壯咁講,我&#22021;立場無動搖過,從9月28號&#22021;留言開始,我就一直未動搖過,亦自覺唔需要轉&#36570;。

一有 '支持 +1' 就錯晒次序
完全睇唔明呢個 POST 做乜緊

按錯一個掣  乜字都無哂  無心機講la  第日有心情至再傾過la

犯法就係犯法!!當有人定立只有利自己的法律!!!如二十三絛!!才會有今日事惰發生!
Tachikoma 發表於 2-11-2014 05:51 AM
按錯一個掣  乜字都無哂  無心機講la  第日有心情至再傾過la

打好成篇用剪貼最安全!!:52:
香港收歸腐敗的中國已成事實 > 成年人太明白現實與夢想的分歧會向現實屈服,但年青人有夢想,熱切追求自由公義的心與大無畏精神。解放黑奴也曾經是他們遙不可及的夢想,一百年的抗爭絕非易事,我欣賞敬重他們的勇氣與堅持。
冬暖夏涼小恐龍 發表於 2-11-2014 12:09 PM
香港收歸腐敗的中國已成事實 > 成年人太明白現實與夢想的分歧會向現實屈服,但年青人有夢想,熱切追求自由 ...

正因為香港好多人都欣賞敬重佢地&#22021;勇氣與堅持,所以今次大家意見先會咁分裂,如果唔係根本就無討論空間。

Tachikoma 發表於 2-11-2014 05:51 AM

我以前都試過:help:,所以而家死都&#21946;pad寫完先剪貼