Toysdaily 玩具日報

樓主: wingjapan123

[非官方產品] 無限合金百獸王

另一個post 好似有不同說法wor.
仲有唔好講到"賽鋼"料好犀利, 講到尾咪又係塑料, 係機械工業用料裡面其實cheap爆, 新填地街有幾間專賣膠料既鋪頭, 幾蚊雞就買倒一枝3mm"賽鋼"膠條, 呢條3mm"賽鋼"膠條一屈就攣有幾勁呢? 而且個插咁單薄肯定連3mm直徑都冇, 咁強度有幾高呢?

p.s. 如果大家唔信可以走去新填地街買條試下咪知真相囉!!
leehow 發表於 10-11-2014 08:51 PM
仲有唔好講到"賽鋼"料好犀利, 講到尾咪又係塑料, 係機械工業用料裡面其實cheap爆, 新填地街有幾間專賣膠料 ...

支膠條易屈攣,我信,因為好多金屬、如係鋁、銅,只要稍為夠長,都好易屈攣。
其實師兄你之前幾個 reply 都好有意思,無端端變成罵戰就好無謂。

師兄你提過用 B 記(bandai?)比較,
我覺得比較難。
始終 Bandai o係模型、合金界已經稱神。
其他玩具公司就算可以追到佢水平,
通常都會貴過佢。

只要比較一下當年 CMS、Yamato 群雄鋼、甚至 Fewture EX 合金就知合金玩具有幾難做。

我諗我明白你心情。
經過15雞一役,大家都對呢個生產商有戒心。
十五雞推出前,我大力撐佢,
撐足一年,後尾搞成咁,果種感受已經唔係錢o既問題,
直情係覺得被出賣........果種 on 9 式心痛法,對呢間公司冇可能唔嬲。

後o黎,
我斷斷續續o係出面聽人講,話十五雞事件原來好複雜,牽涉o既人好多,
生產者自己都係受害人云云...
呢 D 花邊o野我只係聽完就算。

我最關心都係件玩具。
既然佢就o黎出,
我就耐心D ,睇下佢成品係點。
我冇訂,
我自己心態係,出得好,我情願貴少少高追,
好過買多隻 15 雞。

至於點為之出得好....
大家尺度唔同。真係見人見智。

很認同Gary大大所講"果種 on 9 式心痛法....", 我都一樣如果成品係ok既話...情願貴少少高追...!!!
我訂左到貨後我再出post俾各位參考下先決定買唔買啦。

taken 發表於 10-11-2014 09:51 PM
我訂左到貨後我再出post俾各位參考下先決定買唔買啦。

多謝壯士!!!{:1_377:}
其實有咩好嘈, 又冇人強迫你去買, 如出貨真係咁差咪唔好買囉, 到時就件實物話件野幾垃圾絕對唔會比人話係抺黑, 但而家洗唔洗未出就不停咁抺黑呢o

十五機我都有訂, 初版果隻真係好垃圾我最後都係撻訂冇要到, 我都好同意樓上ching 所言最緊要係件玩具做得好唔好我懶得佢係邊間公司出, 所以今次我都會等出左大貨先決定o
迷團話有實物睇, 不如去睇下先作評論喇! :58:

我以前都捧CM野,D1/35votoms買咗唔少,雖然平,但全部以五馬分屍收場,條屍仲會滴油,點會唔心痛。所以,冇信心米唔好買住,但未出先判死刑就未免......都係個句,你唔鐘意米唔好諗,米當時運高睇唔到囉。

我自己開始都有D怕,但睇左Ben介紹同YouTube條片便去馬。

我心態是予佢麻麻先未必好正,到貨時可能有驚喜呢∼

當然你想佢有笨大合金水平就未必有啦,笨大都出左好多垃圾先有今日啦。

土炮第2隻咪當投資,希望哩間公司有第三隻出。
買唔買靠自己判斷啦

Garycharm 發表於 10-11-2014 09:29 PM
支膠條易屈攣,我信,因為好多金屬、如係鋁、銅,只要稍為夠長,都好易屈攣。
其實師兄你之前幾個 reply ...

其實我都有訂架,不過訂完先睇見個插咁危險, 咁就希望出大貨時有多兩件補件冇咁驚之嘛, 多兩個插又唔駛咩錢既, 但係自已要搞反你就煩啦, 而且總好過弟日有問題出post又講啦咁到時d人又唔鐘意啦, 不過既然佢都自認小氣只會接受稱贊, 其它一概都有罪有問題提出就係抹黑咁我都冇野講啦, 其實咁既做人態度我都唔會對佢出品有乜期望! 亦都唔覺得佢會有乜售後服務可言, 因為以佢邏輯理解佢件野係完美既, 有問題就必定係個客有罪啦!

過左幾個鐘,有關方面搵人找我留訊息話我觀點有錯...如此雅量...我認同師兄講法,佢應該覺得個設計係完美的了.  發表於 11-11-2014 01:30 PM
有時我地都會講官圖無限好,其實仲有"官辨"無限好,係幾十啤件中搵最好的出來比老闆睇,個老闆可能真心認為無問題.只不過到量產時就.....呢種不顧後果的廠國內頗多.  發表於 11-11-2014 10:19 AM
講咁多把鬼咩,喜歡玩具的人唔會講咁多廢話,喜歡就買,唔喜歡就唔買,是人玩玩具

以事論事,我覺得呢隻百獸之王好正,我買硬