Toysdaily 玩具日報

樓主: wingjapan123

[非官方產品] 無限合金百獸王

Garycharm 發表於 10-11-2014 09:29 PM
支膠條易屈攣,我信,因為好多金屬、如係鋁、銅,只要稍為夠長,都好易屈攣。
其實師兄你之前幾個 reply ...

warxv ---  合金玩具....其實都唔係好難做,只係有些人砌過模型,攞模型概念去攪合金先出事. 呢隻野,睇佢對手接位,P唔POM,QC如何,佢咁比例,仲有合金件加大了負荷,先天設計就唔應該如此.  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 1 小時前

"P唔POM"

大佬,你都係講番中文啦~~~   :help:

又POM其實BANDAI用好多,好多關節都係POM的,說明上都有寫...所以我估講POM會多人識過賽鋼呢D上一代行內人用既名.  發表於 11-11-2014 01:24 PM
POM即是賽鋼,塑料名稱一種,號稱強度可以和鋼比賽而得名.不過即如PS叫不碎膠但一跌就碎一樣,那種強度是實驗室中的單項數據...現實中綜合數據是另一件事.  發表於 11-11-2014 01:22 PM
希望會有驚喜,好似hktv開台咁。
其實係咪同一間廠我晤介意,因為每件玩具都係獨立睇,好似老變d三方廠都偶有佳品,呢件唔岩咪唔買囉
Garycharm 發表於 11-11-2014 11:53 AM
"P唔POM"

大佬,你都係講番中文啦~~~

warxv
又POM其實BANDAI用好多,好多關節都係POM的,說明上都有寫...所以我估講POM會多人識過賽鋼呢D上一代行內人用既名.  [color=#999999 !important]發表於 半小時前

warxv
POM即是賽鋼,塑料名稱一種,號稱強度可以和鋼比賽而得名.不過即如PS叫不碎膠但一跌就碎一樣,那種強度是實驗室中的單項數據...現實中綜合數據是另一件事.  [color=#999999 !important]發表於 半小時前

果D 第三方老變,
例如MMC 隻霹靂星係咪都係用佢?

無玩過霹靂星,答你唔到. 不過一般都唔會成隻用POM做,因為POM本身係注塑上有相當多問題的,多數只用來做關節.  發表於 11-11-2014 03:03 PM
leehow 發表於 10-11-2014 08:12 PM
..." 隻百獸王你有冇比版權費先! "....

呢一下好應 :(
但係呢隻真係好正, 好太機會會買. :)
米青訂價15魚找一雞,應該會訂了
乜野心態?件貨都未出,咁快彈到一棟都冇?就算係同一班人攪,唔比有進步架咩?
個人喜好問題,我十五機冇買,哩隻百獸我都唔會買,
但睇相睇review, 我覺得真係比過去所有百獸成品玩具都好好多,
單講造型design 已經殺哂,睇擺pose demo 都見可動性同平衝性做得好好,
唯一懸念只係正式生產成品質素,哩樣野到件貨出左自然會有人寫review,
係龍係鳳咪到時先慢慢講囉,件貨未出就死力想唱死隻野算點呢?
唔通想唱到佢插水執平貨呀?咁樣好PK 囉。
人地勞心勞力做件貨,除左想搵錢,最重要係想滿足百獸王迷嘅失落,咁多年,
好多fans對住toynami 果幾隻野其實係唔多開胃,今次哩隻就算唔係fans嘅我都眼前一亮。

十五機還十五機,百獸還百獸,product 嘅野鋪鋪清架啦,
點可能用往績去判斷一件新貨好壞?
玩開yamato macross 系列就知,如果做客個個都淨係記住佢第一炮1/72 YF 19嘅質素,
我諗就唔會後面一系列超高質macross 玩具。
就算係BANDAI 出MF DX 合金第一鑊都瀨哂屎啦,但renewal 版有幾大改進大家有眼見嘅。
如果又攞番ver.1 去判renewal 版死症而唔買,就係自己硬膠走寶囉∼
其實十五機都唔係太差啫, 呢隻百獸王亦都唔差, 有人肯用心去替我們玩具友完夢, 呢件係好事嚟~~
哈哈!!
火氣熱熱!個人感受!如下
我今日去了精粉就看到個實物!都好好!不過真的要等個貨出了來才可以決定!
十五機!!!
我細細個就好喜歡!我用咗4千元買了的舊板!初期看到佢出訂!二話不說就訂咗!

結果係點!都好!大家成熟點就會發現佢係出售過程中令人不開心!
1.到貨時!貨源不足!
2. 錯色錯件多!
3.沒有更換時間表!
4.有貨就不停叫人去取!
。。。。。。。。。。。。。。。。。。
致死心問題!!!!

5.錯件未能更換後!價錢已下下去!
6.不利消息!傳有第二板本出現!
7.多出一個分銷商出貨!價錢平一半!

好的玩具真的令人回憶童年忘掉了的記憶!
但不良的分銷方法也令人永不忘記!
件玩具做幾好!都會被人講!但賣得差!你的作品有幾好都會無人記得佢的好!

有師兄說到三方!老變!
我無記錯!untoys的一件商品就企不到個價!!
其他佢個價硬!
人好奇!件野貴買有保值!會好珍惜!
哈哈3千幾的三方老變!
我都有好幾個!人的價值各有不同!!!
喜歡買就去買唔喜歡咪觀光下!

我支持有人去開發!最近心心想。。。係隻G7!!!!1198。。。。超合金魂!

講翻隻百獸王!!!
請問點解不用電鍍色!!!!
黃獅的黃不夠實!!!

小小個人意見不喜!!請原諒!
先說!!!!我係真正玩家!!!
唔係人地的寫手!!!

有圖有真相
You guys still believe it ? 1500 for this product. Really high potential become crab product
覺得個版唔錯,但作為一隻非官方作品,個價就進取咗…至少成本無俾版權費…當然出貨量無可能同b記相比,平均成本唔可以拉到好低。但作為買方,卻必然以b記價格作為比較…

先唔理私人恩怨,有事要通知各位支持百獸之王者的朋友

接朋友來電,據佢講為琴日COLLECTION DX 出左段片後,引起極大回響(尤其尾段比拼), 所以 D 鬼佬玩家周圍 FORWARD

當中有人唔 LIKE 非官方物品在周圍宣傳,所以向 FACEBOOK 投訴佢地,以致「被消失」

此事非朋友所料到,所以為免進一步受到禁制,所以決定自行關閉網站,待事情冷卻後再開放

佢話亞洲呢邊不受影響,貨品如期推出,係香港、台灣訂左既朋友可放心(個別例子除外)

暫時我收到既資訊係咁多,有最新消息會第一時間通知大家
wingjapan123 發表於 11-11-2014 11:52 PM
先說!!!!我係真正玩家!!!
唔係人地的寫手!!!

Ching好多正嘢! :shiny: 好羨慕! :$