Toysdaily 玩具日報

樓主: wingjapan123

[非官方產品] 無限合金百獸王

冇版權都都賣千五,咁笨大D超合金就真係平靚正。
paul75 發表於 13-11-2014 11:36 AM
咁e隻百獸王都唔算翻版既…佢個名叫百獸の王者

抄到足比人拉嗰時罰得金D吖ma!
可變戰士 發表於 12-11-2014 10:15 PM
我見到都好多老變, 隻霹靂星掂唔掂?

幾好玩的!不過可動能力高咗個好重手
warxv 發表於 13-11-2014 09:51 AM
其實我一直有個疑問,究竟係唔係改個名叫第三方,或者好似TD叫非官方,再加句都係為左滿足玩具迷多年心願之類 ...

對!這點真的係一個問題!但為什麼他們有生存空間!第一點係因為佢地無用老變的logo!第二點佢地通常裝扮係原創!不停打做話係fans所出的。。。等等等!
大家都知!唔係原廠!個個都等唔切原廠出!!!所以會有這種現象!
其實我一直有個疑問,究竟係唔係改個名叫第三方,或者好似TD叫非官方,再加句都係為左滿足玩具迷多年心願之類 ...

很意外,你忽然會扯到版權話題上....

我的工作屬於一個需要尊重知識產權的圈子,算明白這個觀念的意義。
「尊重知識產權」是一個普遍價值,
正如大家當面對「孝敬父母」、「珍惜食物」、甚至「清潔香港」之類的道德觀,
就算有人不願意,也很難公然反對。(其實我們可以玩玩 structuralism,不過呢度係 TD ,算罷啦~~)

我只是覺得,大家正討論這件產品的質素,
討論了十版,無論如何,算建立了一點前設,
老友你在加入討論了一會,
忽然帶領大家重新檢視版權道德,進而關注人家的說話口吻。

可能你o岩晒,
不過....
嗯,
點講呢....

尤如大家身處黃崗口岸正開開心的預備一路向西,
你忽然大聲宣讀主禱文.....

......說得遠了,不如我o地再討論一下「賽鋼」有幾膠好過啦?
係咪?

最後,
利伸!!!!我係真正玩家!!!
唔係人地的寫手!!!

有圖有真相:$:$:$

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

我本無意在版權問題上作討論,但看到留言中提及"被消失"...才有點不吐不快之感.至於我係乜水呢件事中並不重要,反正我唔係海關.  發表於 14-11-2014 12:02 PM
看見開箱相, 嗯.....真的吸引到我, 真係幾欣賞有心人既努力

對於不少人關注的手臂連接用料為POM, 我想問唔用POM 那覺得想用什麼材料先合理呢??? 難道單在這部份用上五金嗎? 有時設計上要考慮整個產品的平衡及影響, 不是說用某種材料就一定GOOD, 有時重量上、技術上、生產上、組裝上等要考慮的, 所以玩家有時會誤以為合金就一定好, 這真係唔係一定的事

不過如果有人擔心呢部份, 生產商不妨考慮下做一個簡單壽命測試就可了. 簡單的話人手安排就可, 複雜D咪弄一夾具, 加TIMER, 半自動又得, 唔駛全自動, 做幾多次抽插都得啦, 到時便證明到這設計及用料選擇是耐用

而按圖估計孔位那邊應該有些空間做點事,所以設計上應該可以避免用上箭頭的.  發表於 14-11-2014 08:26 PM
看到留言所及種種,師兄應該也是熟門路朋友了.那位置不宜用合金,而POM確是一個不俗的選擇,當然還有些其他的材料,問題是設計本身,這種箭頭式設計近年已經少見當然有其原因啦,  發表於 14-11-2014 08:25 PM
看過試作品試玩影片,相信不動心的玩友不多,最震驚的應該是授權生產的廠商。買先前30週年作品的朋友應該會如此想:

櫥櫃那組真的不是無限合金的產品嗎?

如果20日發售的廠商是BANDAI,願意用US$248購買嗎?

玩到兒時的玩具是種幸運,玩回童年的記憶是種幸福 !
心中的小男孩告訴我們:給我一組好玩的玩具機器人,就這樣!

其實因為好多玩家,等極都無人出一隻好的百獸王,
所以先會有人買,
包括我本人同朋友有訂!

再講這隻你覺得好原著?,
老實講,其實佢改了好多地方,不原著!!!

其實CHING有無下載過音樂,電影等?
如果你話無我都信你,但我相信有好多CHING會有!

我覺得佢地只係找到個生存空間,而今次係好多人都好受!
因今次係我第一次訂無版權產品(無法餓了太耐),但我有去試玩,
如CHING係玩家你覺得超合金追得上真玩家要求?
老實....無,合到體就可動不好,有高可動就合唔到體,
如宇宙,金毛,六神,其實好多好多,
包括其它廠都無向真正落手玩玩家方向做!
如只係買來收藏DISPLAY的玩家方向做!
這是係我一路對笨大不滿,所以好多年無買笨大,
買其它細廠千值練等合金!

不得不讚第三方係好有心做,當然還有好多要改的地方,
不過反轉來說,我都希望佢拿版權又唔係買唔到,正正經經做得似樣D不要加加減減!

再舉個我個人想法,我會買一D好好笑的明老返!
因為就咁放係家都笑死!

最後我想講,現在香港係無公義的!這是事實不長談,明的會明!

還有我真只係一個訂了的玩家,同想講現在大廠出現好耐D問題而無想過進步,
如做得好我必會買笨大,因上色完成度係最好!

只係不吞不快,小分享個人睇法,THX收看:64:

我都有買老翻,原因一般都不過係貪平,沒什麼冠冕堂皇的理由.而呢一款不感興趣的原因是貴及其結構的安全系數看來不大理想...關於點解講到版權就下面紅魚兄代答了.  發表於 16-11-2014 12:26 AM
至於係唔係好多人受,這個恐怕要比較一下現版權持有人的產品出貨量及這一款的出貨量先會有個客觀一點的答案.而笨大合金人,我基本上款款都會寫篇罵下的,不過我唔敢話自己係"真玩家"然後點點點...  發表於 16-11-2014 12:20 AM
似與不似不到我去講,版權持有人會決定,而產品有無侵權做既人自己都應該清楚,如果無問題佢地大可以繼續放片宣布,甚至反告批評佢地侵權既有人.  發表於 16-11-2014 12:14 AM
Killthecat 發表於 15-11-2014 11:13 AM
最後我想講,現在香港係無公義的!這是事實不長談,明的會明!

warvx大係講緊呢段, 是外國的維權行動, 完全唔關亞洲區事(包括香港).

再者, warvx大指的是版權持有者維護自己權益, 其實沒有錯的, BEN大用"被消失"一詞, 感覺好像他朋友才是受害者, 這才是本末倒置的地方.

之前warvx大的回應: "不過我都只係想講,"被消失"都應該係"被害者"的用語吧.否則用"遭到有關方面要求...."應該正路一點. "

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... =7365622&fromuid=66

"先唔理私人恩怨,有事要通知各位支持百獸之王者的朋友

接朋友來電,據佢講為琴日COLLECTION DX 出左段片後,引起極大回響(尤其尾段比拼), 所以 D 鬼佬玩家周圍 FORWARD

當中有人唔 LIKE 非官方物品在周圍宣傳,所以向 FACEBOOK 投訴佢地,以致「被消失」

此事非朋友所料到,所以為免進一步受到禁制,所以決定自行關閉網站,待事情冷卻後再開放

佢話亞洲呢邊不受影響,貨品如期推出,係香港、台灣訂左既朋友可放心(個別例子除外)

暫時我收到既資訊係咁多,有最新消息會第一時間通知大家"
[quote][url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=7366999&ptid=229959]Killthecat o

• 哈哈!!本在前的一段書寫了一段感想!!我也
明白各位大大的想法!!
大家老實點講!!
原廠出的商品要考慮到是否跟原著一樣!和能接近原全變形等等等!!也會因作者的要求令件玩具要跟足要求!
三方出又好!所為無出版權的玩具大部份的賣點係多創意和更加理解玩家的要求!
過千元的問題!賣得過千玩家一定對佢有要求!
之前十五機出過千元我好記得佢話版權貴!所以要賣過千!呢隻定價又係點計出來呢
先回覆之前師兄!
細個出的係幾百元玩具!真係被細路時的我!玩的玩具!
現在所為出的超合金!都係被我地呢點叫大細路的人玩!
有過千和過萬也好正常!
所以我覺得五獅合体只係未有大廠出得好!所以未能收貨!
我也有訂!不過睇相!佢隻手真係O 鬼曬咀!!我細個玩過隻五獅係用條尾來合体!只係希望有改進!買件過千的玩具大家都想佢保值保存長久點!
我唔專業!只係有問題!只會用小市民心去問!
Pom係乜點解要叫這!我未必要知!我有去查,我都係打去廠問人係乜野!!哈哈
出得大人玩具!要求多多係一定!
至於買和不買!自己係可以去決定!
個人認為!如果因為在這的緣!可以在這接触到出品人的朋友!係件好事來的!
所以每人都會被出自己的意見!總結來說都係好事來!
師兄!笨大出的玩具通常都會有張意見表!和笨大其實係可以配翻你部份的配件!不過配件只會係日本先可做到!
我都希望ben兄能和他朋友說下!
我時常說在口!
好的玩具能存好久!
支持本地!出品!

之前傳 20 號出貨,但仲未見有貨 …
亞力山大大帝 發表於 24-11-2014 01:50 PM
之前傳 20 號出貨,但仲未見有貨 …

在友站已通知推遲到月尾! 要再改可以自由換電池!
cccccto 發表於 24-11-2014 05:29 PM
在友站已通知推遲到月尾! 要再改可以自由換電池!

Thx cccccto 兄 .... 有點期待
睇相覺得吾錯,但都係等件貨出左街,再睇下質量係點先買會穩陣D{:1_203:}