Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 操行零分的精囗口口批發

無貨比也可作其他的補償吧!..什麼都沒有只懂用規條保障自己當然是無問題...佢可以對客人咁樣..客人也會作出合適的對應矣..:he:
收到相熟店鋪告知,原來精3口有入日版,只是日版要交給訂了貨的店舖發售,得失街客事少,得失幫佢地大手入貨既店鋪就事大了,大家以後訂貨識揀啦∼
回復 78# cyrus2007

即係邊度訂最終都係入佢袋 :77:
其實我見其他舖賣左幾日時,我問過旺角精品職員有得拎未,佢答我因為我訂嘅係船貸,所以要過多幾日先有。跟住過幾日就收到SMS 話無貨要取訂。

之前,訂其他野佢無貨比俾時,佢會打電話同我講話佢老細會問其他行家拎貨俾我,結果都等左一個月先有,當然訂果樣野唔係俾人炒緊啦。
回復  cyrus2007

即係邊度訂最終都係入佢袋
toylover 發表於 30-6-2014 06:05 PM

無錯~希望多d人睇到呢個post, 不要再訂左冇貨咁慘........
我唔介意遲D先有貨,但開得訂就要肯定要有貨俾人啦,雖然佢張單後面有條款保障佢自己公司,但換轉講,D客幫佢訂左野時,如街價比訂價平時,個個訂客都要求全數退訂買街貨,佢又會點。
如果你賣樓試下收左人訂唔賣
唔使賠雙訂嗎?
咁點解人俾左訂唔買你起碼可以殺訂?
仲可以限人30日ਜ ...
龍星丸 發表於 29-6-2014 09:08 PM

師兄説得對為何他可以殺訂,要你30日內取貨? 但店鋪就全無責任要付,根本就是蝦你小買家無反抗能力,我就選擇永不幫襯精3口這大批發.
其實佢已經可能獨犯商品說明條例了,其中一項"產品的供應狀況"
嘩~睇到火都嚟~打去消委會告發佢啦,害人害物,,,賠雙倍訂呀~!!!!!!!!!
~~~~~~~我永遠唔幫襯精三口!!!!!!!!!!!!!
師兄説得對為何他可以殺訂,要你30日內取貨? 但店鋪就全無責任要付,根本就是蝦你小買家無反抗能 ...
taifat1975 發表於 30-6-2014 10:54 PM

其實有邊間唔係咁? 我在一扭訂好似都係咁...
(我唔知一扭同米青是否同一老闆)
其實有邊間唔係咁? 我在一扭訂好似都係咁...
(我唔知一扭同米青是否同一老闆)
toylover 發表於 1-7-2014 10:02 AM

但人地一扭拎唔到貨就一早通知...
賠訂都試過賠雙訂啦...
貨到又唔會唔通知...

你諗下訂左唔拎貨係買家責任...
但係冇貨遲通知係邊個責任先???
用D 19條款黎保障自己未多舊魚...

你話邊間唔係咁...
我又舉個例子畀你聽下...
頑X訂左野,真係唔夠貨畀,人地點都死都死返黎畀你...
訂野真係有問題,亦唔會派貨個時先通知你... (前排日版神話個單)
但人地一扭拎唔到貨就一早通知...
賠訂都試過賠雙訂啦...
貨到又唔會唔通知...

你諗下訂左唔拎貨係 ...
小堅 發表於 1-7-2014 12:34 PM

我只是回佢 "為何他可以殺訂,要你30日內取貨? 但店鋪就全無責任要付"

你的論點 "拎唔到貨就一早通知" 已講過好多次

重覆又重覆冇意思
我只是回佢 "為何他可以殺訂,要你30日內取貨? 但店鋪就全無責任要付"

你的論點 "拎唔到貨就一早通知 ...
toylover 發表於 1-7-2014 12:44 PM

未答左你囉...
你諗下訂左唔拎貨係買家責任...
唔通你一年後去拎咩...

我覺得大家相向...
我相信之前個師兄既意思係,你要人守30日拎貨既責任...
麻煩唔該你都要派貨既責任...
未回你冇貨未早通知囉...
明白未???
唔好成日一知半解就係到話人先得...
回復 89# 小堅

我做人處事不嬲都係一單還一單, 一樣還一樣

唔會因為一樣衰, 就撈埋來講

咁係對人不對事

嗰位師兄講 "為何他可以殺訂,要你30日內取貨? 而....令佢選擇永不幫襯精3口這大批發."
我只是講其他訂都係差唔多, 不涉及其他話題

但你就撈埋來講, 而且唔係只講一次, 咁仲唔係對人不對事?
回復  小堅

我做人處事不嬲都係一單還一單, 一樣還一樣

唔會因為一樣衰, 就撈埋來講

咁係對人不對 ...
toylover 發表於 1-7-2014 01:02 PM

唔好係到扮理性,講咩一單還一單...
講左咁耐你都唔明人地個位師兄想表達D咩...
引用個位師兄既留言...

「咁點解人俾左訂唔買你起碼可以殺訂?
仲可以限人30日攞貨?
調轉又淨係退訂就了到事 」

我已經答左你啦,凡事相向...
你要求人地跟足你個規矩做野... (例如限30日內取貨)...
咁你係唔係都要提供返相對既服務先???
如果一間鋪淨係保障自己,令賣家/訂左既師兄冇任何保障既話...
咁係唔係永世不不幫襯...

人地講到咁明你都唔知人地講乜,仲有乜野好講...
重點係:保障同埋相向問題...

要幫鋪頭講野唔係咁做既...
仲要話人對人唔對事...
麻煩你諗清楚先回覆...
為左幫鋪頭睇你可以去到幾盡...