Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 操行零分的精囗口口批發

我都係受害者, 我仲係今年一月頭訂,到今日先知話冇貨
師兄係4日前已經收到通知,我咁早訂,差不多係最遲先知

真係另我對多一間野死心,我之前係皆旺地庫訂野,已經有唔開心嘅經歷,
唔再玩SHF, 轉嚟蒸粉訂其它都係一樣,有幾多間分店,又有咩用,冇信用

我仲訂咗唔少野,真係而家開始唔會再係到訂野,
訂咗嗰啲比埋錢就以後同呢間冇信用嘅野有交易.

以後寧願喺啲要俾貴啲,但係一定有貨嘅舖頭訂
我覺得唔開訂好地地,俾晒錢,好期待咁等,最後一句退錢就算.

仲有我寧願買唔到心頭好,好過訂咗,最後乜都冇,又谷氣,仲要蝕埋車錢
聽到咁多位師兄講到精口口口咁,真係大能鑊,重係佢度訂左2隻MP10老文添!

我連電話話冇貨都未收到,一心諗會唔會係返船貨啊∼? 如果真係無貨現在先通知各位,不如我地集結所有受害者,一同從民事告佢,我相信嬴面很大,至少令佢輸堂費再加上我地精神時間再加上隻野出面熱炒緊既賠償,各位受害者請在此留言再一同商討解決佢既辦法∼
我只係覺得你開得訂,收得我錢,就代表你比一定到貨,呢個係合約精神,我洗理你同代理點攪,你無信心有貨就唔好開訂,無行你咪自己找日版來比貨,一係唔好賺人錢,除非佢張寫明唔保證有貨就無得好講,但如果係咁,仲洗同你訂野?

小弟誤解了事情始末,如有冒犯各師兄請海涵見諒:64:
由頭到尾都冇話過佢冇貨畀人有問題,因為代理冇貨冇辦法...
一開始已經講緊係「點解唔一早CALL客既問題 ...
小堅 發表於 28-6-2014 11:03 AM

好同意,令人最火係係FB就講到自己幾真心真意為客,其實最無站係客果邊冧就係佢地

遲遲收吾到貨去追問,問佢究竟有冇貨比,約幾時度有,毎次個例牌回覆就係支吾以對ge反應,之後就話貨到就會call你,真係on8+1,我鬼吾知你貨到會call我,吾通你留番嚟自己玩乎?我依架吾係新貨未出就走嚟追,係你爭我件貨好耐,我火到來追,你比個甘ge答案?呢個就係你地ge service?
回復 66# fadeasho999

{:1_237:}師兄......講緊唔係呢樣~

而係做生意唔得老實,冇誠信。:49:

早知道冇行,冇老實一早退訂。:74:

重諗住 ~ 點食盡D客。:time:

到派貨時, 日版有水位 就質比客。:36:

如果冇錢執 嘅話,到時先退訂 叫佢地返屋企。{:1_216:}
希望大家唔好隨便俾某些別有用心嘅人或鋪頭煽動,人哋張單背後明文寫明,有貨派貨,冇貨就退訂 ...
fadeasho999 發表於 29-6-2014 01:02 AM

哈!你真搞笑,係就係有寫,不過唔該你睜開雙眼睇清楚,上面係甘寫”如果因生產商未能全數供貨,所有訂金會全數退回”,我諗大家都清楚咩叫生產商,講多都無謂,如果你識精3口d人既話,就拿拿聲叫他們飛去日本入貨,如果唔係就真係因小失大了∼各位訂左既就自己諗清楚訂既目的都係為件貨,不過如果下下都甘善良,對方只會有持無恐,日後訂貨只有商家有保障,買家落訂何障之有呢∼?

我就唔知精3口同瑞華行果邊點傾,責任係精3口對買家(因已全數付款),瑞華行對精3口,如果有何損失,精3口可以一樣告返瑞華行!各位受害者真係不發聲∼? 法律上買家是offeror,精3口是offeree,condition就是用$9x購入wcf鳥山明,offer已全數付錢,有單有據,完全完成了offer的責任,而acceptance精3口沒貨俾已明顯毀約,不用一堂時間已可以有結論
基本上都無寫行定水

亞都無寫啦
希望大家唔好隨便俾某些別有用心嘅人或鋪頭煽動,人哋張單背後明文寫明,有貨派貨,冇貨就退訂 ...
fadeasho999 發表於 29-6-2014 01:02 AM

當訂了野可能冇貨,那麼為什麼要訂??
   當然你可以話:人地話明唔一定有貨,你仲訂係你問題
但做生意唔係咁囉

麻煩你追完POST先講啦...
由頭到尾大家都係講緊 1)「冇貨點解唔一早CALL客通知人地」...
依家唔係追討佢冇貨畀,2) 亦唔係要求訂行貨要佢畀日版我...
3) 你一早知冇貨早少少通知係唔係有問題先???
紅字係整個POST既重點,而唔係話佢冇貨畀就係黑店...

公道D講句,衰記拎唔到行,鋪頭畀唔到行,怪得邊個先...
1) 但衰記拎唔到行唔會係派貨個日先知掛...
2) 鋪頭亦唔會派貨個日先知啦...

如果你覺得有人煽動既話,麻煩你解釋下以上兩點囉...

再講,所以條款都係對賣家/鋪頭一方有利,你拎出黎講多舊魚...
以後大家唔駛訂貨,間間訂完話冇貨,跟手同你講條款,傻的嗎...
:53:
如果你賣樓試下收左人訂唔賣
唔使賠雙訂嗎?
咁點解人俾左訂唔買你起碼可以殺訂?
仲可以限人30日攞貨?
調轉又淨係退訂就了到事

真係多謝你!經你個人分析的傳譯下,提醒返大家原來單背後係有寫呢啲條文!
無貨比都絕對吾會係店問題!甘以後各bors就能夠更清楚仲應吾應該去呢間shop訂野了!
同意,咁仲訂來做乜? 就係為左增加佢現金流:57: