Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 操行零分的精囗口口批發

現在香港法律好似開訂冇貨比都係犯法,因為開訂前賣家有責任有足夠貨品供應!!!!!!!!
一隊波每個位都總要有人踢
賊船踢呢個位踢得耐左
咪蒸粉補上囉

我也是蒸粉受害者之一
點都唔會去佢度訂野
米青咁大間竟然夠膽玩無貨... 驚驚...........
玩具 發表於 25-6-2014 05:39 PM

最亂來係啲職員明明返到貨又亂話比個客聽未必返到,呢下咪玩死個客...
點解個個斷章取義, 是否個個都係打手?

一單還一單, 佢平時點衰係另一回事
(行申: 我未同佢訂過嘢, 因為唔就腳, 行開買嘢就試過)

而家係代理話突然冇行貨, 唔係佢收咗錢冇貨, 責任係在代理度, 代理 sales 話可以落單佢咪開訂, 唔通某件玩具代理講明香港冇份, 佢都敢開訂話有行貨?

其實.... 其他玩具鋪冇開訂行貨咩? 點解得佢一間出事?
如果其他係有行貨, 只有佢話冇, 咁佢就係黑店, 攞唔到貨都開訂

(行申: 我未同佢訂過嘢 ...
toylover 發表於 28-6-2014 08:27 AM

請你攪清楚,吾係個個,依架話佢"吾早通知客"再引發插佢其他野.....有乜問題?又吾係插佢無貨比....你睇曬D post先啦....

我擺明順便借呢個post插佢其他野,佢無其他衰我亦無野可入佢位~如果要一單還一單,依度其他插佢的人要每人都開一個post插...

個個插就等如係打手?你睇清楚插乜先啦....
(行申: 我未同佢訂過; ...
toylover 發表於 28-6-2014 08:27 AM

斷章取義???
代理是否出貨日先知自己拎唔到貨???
精口是否出貨日先知冇貨派畀佢呢???
早少少通知個客冇行貨得唔得,係唔係會死???
定係諗住到時入日版頂返就算,點知日版炒到上天就話冇貨呢???
麻煩回答以上問題,如果咁都係打手既話...

再講你話一單還一單...
前面係師兄只係講佢既經歷...
如果講經歷都係打手既話,咁以後唔駛開POST啦...

擺明今次係精口問題,你又可以賴得代理到既...
我相信代理知道冇貨,細鋪未必通知,精口呢D龍門大鋪點都會一早通知掛...
老老豆豆,唔係無行依隻野都唔會炒啦,太多假設都無用。我自己去精品,只係買現貨。
老老豆豆,唔係無行依隻野都唔會炒啦,太多假設都無用。我自己去精品,只係買現貨。
果汁先生 發表於 28-6-2014 09:44 AM

日本個邊都大炒,日本個邊應該冇行貨啦...
炒既原因係鳥山明好少出玩具...
佢同代理d呱葛冇人知,昨天已係其他舖訂返隻鳥山明,老闆只收我舊半水,証明而家都仲係有貨
其他玩具鋪冇開訂過行貨?
點解其他完全冇人講? 還是其他店舖訂的人一個月前已知冇行貨攞返錢?

我唔係業內人仕, 唔知正常代理係幾遅先通知有定冇
佢同代理d呱葛冇人知,昨天已係其他舖訂返隻鳥山明,老闆只收我舊半水,証明而家都仲係有貨
crazy2012 發表於 28-6-2014 10:30 AM

你講係行版定日版?
其實是否真係冇行版出?

如果只是米青冇, 其他店舖有行版, 咁就真係米青冇信譽
其他玩具鋪冇開訂過行貨?
點解其他完全冇人講? 還是其他店舖訂的人一個月前已知冇行貨返錢?

我 ...
toylover 發表於 28-6-2014 10:47 AM

我相信如果係大鋪有訂過行而拎唔到貨既師兄,一定會出聲...
你話其他鋪係指細鋪???
我知皆旺有間鋪人地係用日版代行版畀訂左行貨既客的...
同埋開呢隻訂既鋪頭唔多,景品開訂黎黎去去都係得幾間...
有D鋪就算有開幾平我相信都唔會去訂...
你講係行版定日版?
其實是否真係冇行版出?

如果只是米青冇, 其他店舖有行版, 咁就真係米青冇信譽
toylover 發表於 28-6-2014 10:50 AM

由頭到尾都冇話過佢冇貨畀人有問題,因為代理冇貨冇辦法...
一開始已經講緊係「點解唔一早CALL客既問題」...

我玩景品訂景品都已經好長時間,由以前只得日版到後來代理拎到行版黎做都已經6-7年...
我可以同你講,如果代理拎唔到貨,一定會通知間鋪...
我以前訂景品係皆旺到訂,亦有試過因為代理冇行版既問題...
但點解人地可以早成一個月通知,仲會問埋你想退訂定加錢轉日版...
而精口咁大間既鋪反而冇收到通知,我真係唔係好相信囉...
由頭到尾都冇話過佢冇貨畀人有問題,因為代理冇貨冇辦法...
一開始已經講緊係「點解唔一早CALL客既問題 ...
小堅 發表於 28-6-2014 11:03 AM

所以我覺得分析清楚比較公平, 如果佢收到消息開始計, 成兩個星期先通知到, 咁就係佢哋冇效率

但如果佢收到消息, 只是兩三日內通知, 我覺得係可以接受, 工作係由上而下輪住處理, 呢 d 玩具鋪唔同中小企, 做嘢一定懶散好多, 唔會乜都即時處理
所以我覺得分析清楚比較公平, 如果佢收到消息開始計, 成兩個星期先通知到, 咁就係佢哋冇效率

...
toylover 發表於 28-6-2014 11:26 AM

我唔知佢幾時收到消息...
不過好似我講返我既經歷...
一定唔會出貨前先收到消息的...

咁照師兄咁講,如果出貨時先通知代理拎唔到行貨...
我相信有訂既師兄都會覺得佢遲CALL客...
因為當收到電話既時候,出面日版已出...
如果早少少通知,就唔會畀佢一鑊橋起晒...
最少你都畀我知道冇貨,等我自己出去搵...
連呢個機會都冇,淨係話代理拎唔到貨...
我覺得佢有D推卸責任...