Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 十萬火急速報! 6" Agent Venom 發售消息

德國對葡萄牙中場我會睇呢個post,既方便又快捷

想不到看巴打們吵嘴可以那麼有裨益:DD
路過

學左好多野,多謝哂:64:

越辯越明,受益匪淺
Hasbro現在這種ML搭電影順風車的出法,
會有一定程度限制到ML系列的多樣性...
只要沒相關的電影推出,就玩不到一部分的角色figure...
這點是不能完全怪罪Hasbro,畢竟跟市場與通路的下訂單趨勢有關.

但是就算有電影推出,Hasbro現在所選的角色似乎就是能用舊素體上色就用素體上色,
沒什麼太多的新雕刻了...這點就是比較討厭的一點阿...
像之後的X-MEN,只有Stryfe算是全新雕刻吧?其他款都舊素體換個小地方就出了...

(配合X-MEN電影推出的Legends,其實如果重出一下ToyBiz的ML10哨兵機器人就棒了...唉...)
路過一回
其實MARVELOUS NEWS 當日張流出圖係我流比佢地
CHECK返日子係1月頭貼上4CHAN,當日我都唔知係TRU EX仲以為係SDCC EX
你話1-2月係VA買係真係唔知,因為我都係TRU訂了不過係3月出
ANYWAY,玩玩具就take it easy 啦 5am兄
係日報少見的Henry兄都現身:71:

其實鐘意咪買,就算香港區罷買孩佬; 孩佬的銷售政策大多依舊,始終影響不大!為一新款而SET入大有人在:DD

但MS妖后無得出真係算有點遺憾><
路過一回
其實MARVELOUS NEWS 當日張流出圖係我流比佢地
CHECK返日子係1月頭貼上4CHAN,當日我都唔知係TR ...
henryiny2k 發表於 17-6-2014 01:39 PM

你都好耐無現身啦Henry兄,希望你一切安好啦~!

SET BOXSET, ARMARM CHECK 返網上最早有RECORD O既都係2月23日買到,不過既然唔係OFFICIAL RELEASE DAY, 我都認同唔應該再&#25886;呢個SPECIAL CASE O既日子黎討論了。

其實經歷過上次討論我都已經盡量忍手/忍口,只係見有時大家會只係信傳媒/網站D單方面報導而放棄左作為玩家應該有O既第一身感受就好抵唔住頸~

不過你講得ARM...玩玩具 TAKE IT EASY....下次(盡可能)當自己時運高睇唔到

BTW, 下次有料就呢道放啦~ 果面好日都唔睇一次呀!
幸好大家未忘記我 {:1_198:}
其實我仲有繼續玩美玩不過無上任何Forum出post~因為懶
Devil係出名"海鮮鬼"我都好想打鑊佢 ;)
玩玩具最緊要Happy ~ :p
幸好大家未忘記我
其實我仲有繼續玩美玩不過無上任何Forum出post~因為懶
Devil係出名"海鮮鬼" ...
henryiny2k 發表於 17-6-2014 03:21 PM

Totally agree! :71:

I means "playing toys for joy only", not related to Seafood Ghost... :shy:
搞到頭先係街見到間店叫Seafood station, 諗起海鮮鬼心裡笑了:)
其他唔講未出事LAW, Quicksilver 事件只係一連串事件O既其中一PART O者,你點會一口咬定佢係唔批d license出去O既主因GA? 佢地之前好FRIEND 咩?

你可唔可以唔好唔睇人REPLY就一味講自己野GA~   
未講左LAW....出Hugh Jackman Wolverine 要食埋其他CHARACTERS, 計過數制唔過未唔做LAW~
MINIMATES 係咪一SET出GA? FUNKO POP 係咪散賣GA?
消遙丸 發表於 16-6-2014 08:03 AM

我幾時有話過Quicksilver事件係主因?

咩&#22050; "出Hugh Jackman Wolverine 要食埋其他CHARACTERS".......?
我係指剩係出Hugh Jackman Wolverine一隻!都冇呀!關其他CHARACTERS咩事?
Minimates係一pack兩隻,Funko POP係散賣
好高興 DEVIL_FUDOU 你肯認真咁回覆,都等我好認真咁覆返你啦

1. ALL-NEW X-MEN Boxset + 2. Jubilee Wave
以我所知我果套係我O既FRIEND係響VA O既斗斗城買的, 佢TOTAL 買左6 SET, 我要左兩SET。我到依家都未開,無影過相POST上FACEBOOK/YOUTUBE/FORUM,所以如果以你所諗出左一定要有人即刻買再即刻出ONLINE REVIEW先叫出左, 我果套係坐時光機買的, OK? 不過無論1/2月買到O既人係咪坐時光機買都好啦,響你心目中PERFECT TIMING 個RANGE 可以咁廣闊的話,咁大家各自表述啦,無須要拗落去了~

3. 有關WALMART, TARGET, TOY R' US 的誤解
其實你可以繼續沉醉響呢個諗法,覺得HASBRO係一個毫無BARGAINING POWER O既VICTIM,WALMART一定好唔介意佢地COMPETITOR有得賣HASBRO O既PRODUCT而自己無得賣, 所以惡晒, RIGHT? WALMART霸權其實係講緊同供應蕃茄薯仔膠拖鞋牙刷呢D SUPPLIER O既關係,真係唔係講緊同HASBRO 呢D 龍頭大哥GA...

4. 配箱問題補充
有ONLINE STORE開左訂啦, 成CASE食AR,不如你搞清楚先啦!
所謂XX EXCLUSIVE 其實有好多隻GA, 例如同類型SHOP O既限制/地區限制/時限
見你成日話香港無視EXCLUSIVE,唔通香港D舖去孩記個倉偷貨黎賣咩? 咪又係孩記供貨

5. 死貨溝生貨 + 6. 最後亦係最重要
睇到呢到就真係真相大白啦!! 原來你幫個WAVE字做左個新定義!!

我就跟一般普羅大眾咁跟主流網站個WAVE O既定義, 你可以睇下大家點理解WAVE:
marveltoynews.com/nycc-2013-captain-america-marvel-legends-2014-infinite-series/

marveltoynews.com/amazing-spider-man-marvel-legends-wave-2-case-ratios-revealed/

咁響你O既新定義下, 我真係收皮了~ 打攪晒~

最後都好抱歉浪費左大家咁多時間同精神去扒文,尤其係對樓主XIDO大大說聲對不起,小弟實在無意思騎劫你個POST 的,SORRY!
消遙丸 發表於 16-6-2014 08:05 AM

1. ALL-NEW X-MEN Boxset
我諗你平時一定好少上Youtube睇review,通常大部份人買到之前已經有review出,但當然,我唔排除所有人1/2月買到都唔post相唔寫review,等到2月尾3月先post,有咁既可能性啦

2. Jubilee Wave
之前漏&#21655;一點想講返,如果Hasbro係講過唔算數,如果出呢set Jubilee Wave唔係因&#29234;X-Men電影既話,咁點解會全set都係X-Men角色?點解唔照返上年SDCC公佈既lineup咁出?或者搭其他更熱門既Avengers角色?

3. 有關WALMART, TARGET, TOY R' US 的誤解
我唔知點解你會有咁既睇法,可能你識人&#21946;Walmart度做?定識人&#21946;Hasbro度做?但我話晒都&#21946;北美洲住&#21655;十幾年,亦有朋友&#21946;美國住(雖然你都有),更加有幸曾經去過SDCC同NYCC,同ML同MU既話事人吹過幾次水,亦有去到Panel度發問過,你要沉醉響你既睇法我亦都阻止唔到你

另外,Hasbro一間玩具廠係龍頭大哥?無論Hasbro&#21946;玩具界幾大都好,玩具既主要target只係小朋友同一d collector,而蕃茄薯仔膠拖鞋牙刷既target係1-100&#27507;既男女老幼,邊個大你自己諗吧

4. 配箱問題補充
你指rxxxkxxxxxx?乜你唔知佢就係MK某店咩?而家講緊美國唔係講緊HK喎,你使唔使再搞清楚d先?

http://marvelousnews.com/database/index.php?itemid=165
http://marvelousnews.com/database/index.php?itemid=1898
http://marvelousnews.com/database/index.php?itemid=2036
我就真係唔知係邊個幫個WAVE字做左個新定義喇
ANYWAY,玩玩具就take it easy 啦 5am兄
henryiny2k 發表於 17-6-2014 12:39 AM
Devil係出名"海鮮鬼"我都好想打鑊佢 ;)
玩玩具最緊要Happy ~
henryiny2k 發表於 17-6-2014 02:21 AM

既然henryiny2k大大出手,我唯有自動收皮,我唔會再響該爭拗上作出任何回應
既然henryiny2k大大出手,我唯有自動收皮,我唔會再響該爭拗上作出任何回應
Devil_Fudou 發表於 23-6-2014 11:53 AM

既然Devil_Fudou兄唔再回應,我盡量試下平心靜氣咁俾埋呢ROUND FEEDBACK 就CLOSE FILE 啦:

0. DOFP 玩具
如之前所講,電影公司為保障自己最大利益,會要求買LICENSE 出商品 O既公司將成套戲O既CHARACTER一LOG咁買晒。你可以想像如果A公司可以淨係買左Hugh Jackman Wolverine O既LICENSE,電影公司其本上係好難可以將其他CHARACTER賣到出去。而對於買LICENSE O既公司黎講,如果買左一SET CHARACTERS返黎而當中只係得一隻係有銷量保證的話,又未必有利可圖。你舉例O既MINIMATES 其實連DIAMOND SELECT TOY都係要一SET咁ORDER的:

diamondselecttoys.com/marvel-minimates-series-58-x-men-days-of-future-past-asst

而FUNKO POP 如果去出 N 款分開散賣,最後就好有機會淨返其他二線角色死貨。

隨住時間過去,電影公司係會有機會放寬佢地O既底線,所以過多一排會有單枝O既Hugh Jackman Wolverine product 都未定,but not now~

1. ALL-NEW X-MEN Boxset + 2. Jubilee Wave
已經係觀點問題,我直接SKIP了

其實過去十年不斷有WALMART霸權O既討論響各大傳媒同財經雜誌報導過,AMAZON 都有一大堆書講,你可以搵D黎睇下。簡而言之,可以為WALMART提供蕃茄薯仔膠拖鞋牙刷o尼類偵O既中小企數目如恆可沙數,你唔聽話WALMART隨時搵到第二個頂,因為都係可以REPLACEABLE O既貨物,同孩記O既完全唔同。而如果你覺得孩記O既TARGET只係小朋友同COLLECTOR就更加大錯特錯,相信你係忘記左HASBRO O既其他PRODUCT(TRANSFORMER, SCRABBLE, MONOPOLY, TWISTER, NERF, JENGA...)。對於一間大型連鎖店,如果玩具部會搵唔到SCRABBLE 或者JENGA賣,其實對於自己O既BRAND NAME 都係一件幾肉酸O既事。

4. 配箱問題補充
Agent Venom呢一set係Walgreens Exclusive,COMIC STORE同ONLINE SHOP係order唔到既,你搞清楚先

見你講ONLINE SHOP, 而R店係做WORLDWIDE SHIPPING O既ONLINE SHOP,唔係淨係香港,美國都一樣買到,如果籠門無搬又無新O既DEFINITION OF "ONLINE SHOP",佢當然係討論範圍啦,非常清楚~!

marvelousnews.com/database/index.php?itemid=165
marvelousnews.com/database/index.php?itemid=1898
marvelousnews.com/database/index.php?itemid=2036

BE FAIR, 用返同樣係marvelousnews.com O既SOURCE,都係咁樣理解WAVE的:

marvelousnews.com/index.php?catid=252&itemid=16723

睇晒4 條LINK就應該唔難發現,以前TOYBIZ/HASBRO 會一個WAVE 出晒一整個SERIES O既FIGURES,所以你會有WAVE一定等於SERIES 呢個觀念,而你POST MARVEL UNIVERSE 果條LINK 正正就證明左佢地係會將一個SERIES O既FIGURES 分開幾個WAVE出,而且新O既WAVE仲會"REPACK"舊WAVE O既FIGURES再出,情形就有D似SPIDERMAN 同CAPTAIN AMERICA O既MARVEL LEGENDS 咁。