Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 十萬火急速報! 6" Agent Venom 發售消息

大家真係唔駛愁,孩記o既既野, 呢WAVE冇人ORDER, 大不了又再溝D死貨落下一WAVE, 或者直頭整SET VENOM/S ...
消遙丸 發表於 12-6-2014 03:37 PM

呢個係市場技巧黎。。。餓你地,到時搶一通,
點解咁多年黎製造垃圾都行得通?因為真係WORK阿嗎,而且死貨慢慢都去得哂
而家Marvel Legends只會跟電影出,整SET VENOM/SYMBIOTES WAVE?可以,等唔知幾多年後果套Venom電影出 ...
Devil_Fudou 發表於 12-6-2014 06:04 PM

唉...孩記其實已經用行動話左俾你聽佢係講過唔算數GA LA~...

睇下呢兩套ML:

邊關電影事??
好在SM2既ML一隻都未買...睇尼可以食番SET!
唉...孩記其實已經用行動話左俾你聽佢係講過唔算數GA LA~...

睇下呢兩套ML:

邊關電影事? ...
消遙丸 發表於 12-6-2014 09:49 AM

從來都冇話過d figure一定要關電影事,只係每套ML都會係食住電影個勢咁出
出呢兩套都係因爲Days of Future Past電影

而入面一隻電影figure都冇,亦都唔關孩記事
你唔覺市面上半隻Days of Future Past電影既產品都冇既咩?例如Hot Toys亦都係一隻都冇出
其實有傳係Marvel有心要封殺Fox,特登唔批d license出去,因爲Fox存心同Marvel Studio作對
又要SET入??? 加一款又入多一SET, 同一SET要入幾多次先停???
從來都冇話過d figure一定要關電影事,只係每套ML都會係食住電影個勢咁出
出呢兩套都係因爲Da ...
Devil_Fudou 發表於 13-6-2014 08:21 AM

而家Marvel Legends只會跟電影出,整SET VENOM/SYMBIOTES WAVE?可以,等唔知幾多年後果套Venom電影出果陣咪有囉

每次我出聲鬧孩記都好似避免唔到Devil_Fudou兄呢D為拗而拗O爭拗...

話"Marvel Legends只會跟電影出", VENOM/SYMBIOTES WAVE要"等唔知幾多年後果套Venom電影出果陣咪有囉" 果個係你,然後話"從來都冇話過d figure一定要關電影事"果個又係你,咁點解如果有VENOM/SYMBIOTES WAVE就一定要等VENOM MOVIE??? 咩野LOGIC?

再者,套ALL-NEW X-MEN ML 係電影上之前差不多半年見街,套JUBILEE ML就似乎套戲落畫都未會有得賣,如果咁樣都叫"食住電影個勢咁出",我就覺得真係好牽強下...

而最重要O既係, 我討論緊O既係孩記D 配箱賤招,今日可以衰到用一隻搶手新FIGURE黎引大家SET ORDER,我預測佢如果唔賣得訂單唔夠的話,又會將D死貨溝返入其他SET道賣又有幾出奇?又唔係未試過...

題外話: MARVEL同FOX關係差似乎係真,但係咪因為咁就無玩具出就可以話係眾說紛紜,至於話"Fox存心同Marvel Studio作對"就天更加似係純粹臆測。傳MARVEL 同FOX 響X2之後就唔ARM牙,但之後O既"X-Men Origins: Wolverine "同上年O既"THE WOLVERINE"未一樣又出玩具又出GAME。大家問心, X-MEN MOVIE出晒兩TEAM人俾你買,又有幾多人會隻隻入晒? 最後咪又係狼人SOLD OUT, 其他做晒PEG WARMER....賣LICENSE 果個以為自己賣緊大包,買LICENSE 果個又以為自己買緊毒約,咁又點會CLOSE 到個DEAL呀...
每次我出聲鬧孩記都好似避免唔到Devil_Fudou兄呢D為拗而拗O爭拗...

話"Marvel Legends只會跟電影 ...
消遙丸 發表於 13-6-2014 06:02 PM

其實又唔好凈係用香港上畫期 日本經常遲一兩月個
由有消息拍電影 再到出碟 都係黃金時間
(不過HT遲年至年半係個別例子)

Devil_Fudou講既係電影造型(FOX)
唔係漫畫造型(孩記一直都有)
有人幫你拍電影宣傳 孩記點會放過
所以出極都係漫畫造型

------------------------------------------
Marvel Studios唔中意FOX炒佢玩crossover (x-men vs f4)
Marvel Studios禮義廉

話"Marvel Legends只會跟電影出", VENOM/SYMBIOTES WAVE要"等唔知幾多年後果套Venom電影出果陣咪有囉" 果個係你,然後話"從來都冇話過d figure一定要關電影事"果個又係你,咁點解如果有VENOM/SYMBIOTES WAVE就一定要等VENOM MOVIE??? 咩野LOGIC?

再者,套ALL-NEW X-MEN ML 係電影上之前差不多半年見街,套JUBILEE ML就似乎套戲落畫都未會有得賣,如果咁樣都叫"食住電影個勢咁出",我就覺得真係好牽強下...

而最重要O既係, 我討論緊O既係孩記D 配箱賤招,今日可以衰到用一隻搶手新FIGURE黎引大家SET ORDER,我預測佢如果唔賣得訂單唔夠的話,又會將D死貨溝返入其他SET道賣又有幾出奇?又唔係未試過...
消遙丸 發表於 13-6-2014 05:02 AM

唔知係我表達能力差定係你理解能力差,我既意思係
"Marvel Legends Series只會跟電影title出,但當中既figure唔一定要係電影造型"
咁樣講會唔會好d?

ALL-NEW X-MEN Boxset大約係3月頭出,Days of Future Past電影係5月23號上,你係點樣計到半年?{:1_215:}
而Jubilee Wave話係6月出,我當6月尾,套戲咁hit一個月應該未落畫啩....?

可能因爲HK差唔多乜都買得到,所以HK人係唔會明白 "跟電影title出" 既主要用意
美國既主要市場係retailler,例如Walmart, Target, Toys'r'us等,如果retailler唔入貨,玩具商係冇佢符
呢個亦係之前咁多wave d variant出唔到貨既原因
因爲retailler入完第一水就唔再入第二水,所以第二水d running change variant全部都出唔到貨

但跟電影title出就唔同,食住電影title個名,retailler會對d產品有信心好多,先會入貨
而事實證明,轉咗該新政策後既Captain America Wave同Spider-Man Wave,全部variant都出晒嚟
證明"跟電影title出"既個新政策係非常成功

尤其係其它國家,例如我身在既加拿大,之前成日會skip wave....
之前Return of ML wave3,即係冇BAF果一wave,同埋Rocket Raccoon Wave,我呢邊係冇入過貨...
但轉咗該新政策後既Captain America Wave同Spider-Man Wave就全部variant都有入貨
可想而知"跟電影title出"既威力係幾咁大
所以我相信Hasbro有排都唔會棄用呢個政策

而配箱問題,你要知道HK同美國既銷售方式係唔同,reatiller跟本就冇set order呢回事
所以跟本就唔係你所講既 "衰到用一隻搶手新FIGURE黎引大家SET ORDER"
雖然冇錯,咁既配箱真係俾佢玩死,隻Agent Venom肯定會好難入,而且仲要係Walgreens Exclusive
但HK一向有無視exclusive既能力,所以起碼仲買得到先
但我加拿大呢邊既冇Walgreens,亦唔會無視exclusive,你地HK既情況已經比我好好多...

"將D死貨溝返入其他SET道賣",ML又真係好似未試過喎:58:
題外話: MARVEL同FOX關係差似乎係真,但係咪因為咁就無玩具出就可以話係眾說紛紜,至於話"Fox存心同Marvel Studio作對"就天更加似係純粹臆測。傳MARVEL 同FOX 響X2之後就唔ARM牙,但之後O既"X-Men Origins: Wolverine "同上年O既"THE WOLVERINE"未一樣又出玩具又出GAME。大家問心, X-MEN MOVIE出晒兩TEAM人俾你買,又有幾多人會隻隻入晒? 最後咪又係狼人SOLD OUT, 其他做晒PEG WARMER....賣LICENSE 果個以為自己賣緊大包,買LICENSE 果個又以為自己買緊毒約,咁又點會CLOSE 到個DEAL呀...
消遙丸 發表於 13-6-2014 05:02 AM

Marvel Studio同Fox既過節,其他唔講,Quicksilver呢一嘢係Fox擺明車馬向Marvel Studio挑機
Days of Future Past電影原本係冇Quicksilver呢個角色
但當Marvel Studio公布Avengers2會用Quicksilver同Scarlet Witch後
Fox即刻改劇本用Quicksilver,劇本原本係用Juggernaut
Days of Future Past仲要出先過Avengers2
咁都算係純粹臆測?

而玩具,冇錯,出晒兩team人的確唔係個個會入晒
但你都識講,"最後咪又係狼人SOLD OUT"
咁點解市面上半隻Wolverine產品都冇?點解會冇人出Hugh Jackman Wolverine?

更明顯既係Funko Pop,我唔知HK有冇得賣呢個系列
但呢間公司既呢個系列,係非常離奇地攞到非常多既license,呢條line差唔多乜都有出
不論漫畫,卡通,Game,電影,電視劇,明星,等等既lincense佢都有出
例如 Marvel, DC, Disney, Star Wars, Hello Kitty, NBA, Walking Dead, Spongebob, Ghost Buster, 忍者龜,等等等等
可以去官網睇吓: http://www.funko.com/#/work/
或者呢個site都有: http://fugitivetoys.com/category/funko-pop-vinyl

呢條line短短幾年已經出咗600幾隻,遲d連龍珠都出
Avengers同Iron Man呢d咁hit唔使講啦一定有出啦
就連票房明顯較差既Thor2同Superman: Man of Steel都有出

但係咁hit既Days of Future Past電影就一隻都冇出
你唔覺得好有問題?

我見到Days of Future Past電影唯一既產品就只有Diamond Select Toys既呢set Minimates
但一直delay,而家delay到要10月先出,到套電影過晒戲先有得出

同公司本來仲有一隻Marvel Select Mystique
但剛剛公佈已經cancel咗... 冇得出....

你仲覺得只係眾說紛紜咁簡單?
[img] [/img]沒有腰關節,笨笨的特攻,但總要把他拿下:love:
回復 23# Devil_Fudou

小弟實在唔想應響大家討論隻AGENT VENOM O既心情同焦點,盡量長話短說,其他大大無興趣的可以直接SKIP,抱歉~

1. ALL-NEW X-MEN Boxset
ALL-NEW X-MEN Boxset 係一月頭已經響美國(唔係加拿大)O既斗斗城有得賣,我果套響VA普通空郵寄到返香港都只係1月20日到,我所講O既"差不多半年"就係咁計,至於點解一路無乜人提?可能係食住電影個勢食得應過頭掛

2. Jubilee Wave
其實大部份網站響公佈ASSORTMENT RATIOS O既時都已經UPDATE左係JULY/AUGUST 出而唔係之前講O既JUNE, 與日本雜誌說法一致。
到時香港就好大機會落左畫,不過聽講美國D戲可以一上上半年,又真係可能未落的。所以我重申我O既觀點,就係我唔BUY呢兩SET都叫做係"食住電影個勢咁出",不過既然大家睇法唔同, 其實就呢一點O既討論可以到此為止

3. 有關WALMART, TARGET, TOY R' US 的誤解
其實之前已經提過, WALMART, TARGET, TOYRUS(以下簡稱"大店") 同HASBRO之間O既關係並唔係RETAILER同WHOLESALER O既買賣關係,佢地行O既係RETAILER/SUPPLIER O既合作關係。HASBRO 俾貨大店賣,大店賣完找數俾 HASBRO。所以閣下所提O既"如果retailler唔入貨,玩具商係冇佢符"情況並唔存在。而如果你發現大店SKIP左某D WAVE, 最大O既原因係HASBRO自己供唔到貨/唔想供貨。你提到O既WAVE 3 都可以話係HASBRO ML 消售策略最失敗O既一WAVE。HASBRO 玩弄小聰明,諗住出DEADPOOL可以勁吸金,同各大ONLINE STORE/RETAILER報單PRE-ORDER O既LINE-UP 都係有機會有VARIANT(RED DEADPOOL),咁到派貨O既時候大家先知瀨晒野。HASBRO過度有信心OVER-PRODUCED,最後攪到灰DEADPOOL果SET都去唔晒一地死貨(唔係爭係講香港, 講緊GLOBALLY),BBTS 都係今年先走得晒D SET,而香港O既玩具墳場都仲長賣長有。咁隻RED DEADPOOL/白DR DOOM 未放倉等有機會再"食住電影出"。呢一SET 係HASBRO ML 失敗O既轉捩點,有機會再出文詳談。

4. 配箱問題補充
在下所講O既SET ORDER應該係叫CASE ORDER, RETAILER 從來都係一CASE 咁ORDER 的,問題係如果佢D配箱太賤格,好似之前WOLVERINE 果SET咁,COMIC STORE同ONLINE SHOP 呢D RETAILER未又係會要END-USER 成CASE 買, 呢SET AGENT VENOM 都一樣係要一CASE 咁PRE-ORDER。咁未就係我講 "衰到用一隻搶手新FIGURE黎引大家SET ORDER"O既意思。

5. 死貨溝生貨
起初我講孩記死貨溝生貨賣,心裡面諗緊O既就係STAR WARS BLACK SERIES,不過再諗真,我地呢個POST 討論緊O既AGENT VENOM WAVE未就係佢死貨溝生貨賣LAW~! 其實WINTER SOLDIER O既WAVE 3 都係類似策略啦....真係咁難理解咩?

6. 最後亦係最重要
其實成個討論係由你呢個REPLY而起:

而家Marvel Legends只會跟電影出,整SET VENOM/SYMBIOTES WAVE?可以,等唔知幾多年後果套Venom電影出果陣咪有囉

響在下舉左例之後閣下又再搬籠門:

搬完籠門都算,仲要覆多句問我係咪理解能力差:

"Marvel Legends Series只會跟電影title出,但當中既figure唔一定要係電影造型"

好啦,咁希望你唔好介意我理解能力差咁不恥下問,亦都好希望你呢次唔好再回避呢個LOGIC 問題: 以上3句說話,其實你發唔發現第2句同第3句係打緊緊你第一句個嘴?? 講白D, 即係如果FIGURE唔一定要係電影造型,VENOM 點解一定要跟VENOM套戲出??聖誕出套 ASM 2 VENOM WAVE, VENOM 換左CARNAGE咁出得唔得? 跟ASM3 出又得唔得? 唔跟電影出SDCC BOXSET得唔得? 呢SET AGENT VENOM孩記咪話俾你知只要有$賺,佢咩都做得出LAW!! 如果我有誤解呢個LOGIC, 請直接指教。如果我所講O既LOGIC你都認同,咁就麻煩你話我知依家你係BUY 第1句, 第2+3句, 定會有第4句搬出黎?

我個POST O既原意只係想叫大家睇定D唔好做傻仔,孩記絕對知自己O既貨邊D賣得邊D唔賣得,有叫座力O既一定會諗方法改色改配件再出或直接重出,THAT'S IT!
回復  Devil_Fudou

小弟實在唔想應響大家討論隻AGENT VENOM O既心情同焦點,盡量長話短說,其他大大無興 ...
消遙丸 發表於 15-6-2014 01:25 PM

我唔知係你記錯日子,定唔知喺邊度買咗流出貨,各大website都係1月16-17號先公佈呢一個boxset
http://comicsalliance.com/hasbro ... el-legends-box-set/
http://marveltoynews.com/marvel- ... xclusive-announced/
Marvelousnews亦係1月20號先報導toysrus.com開始收pre-order,release dates 3/19
http://marvelousnews.com/index.php?catid=252&itemid=16947
2月4號都仲係講緊pre-order
http://marvelousnews.com/index.php?catid=23&itemid=17015
仲有你上youtube search吓d review,全部都係2月尾3月頭
你係喺邊度可以1月頭就買到?分享吓好喎~~
(我所講既全部都係美國既日子,加拿大係3月尾先到貨)

2. Jubilee Wave
:71:,但我亦要講,Cap2,Amazing Spidey2,同DoFP三套電影頭同尾只係相隔2個月,Hasbro總唔可能2個月出3 set ML,仲未計All New X-Men boxset,而且學kaselai大大話齋,到出碟都係黃金時間,DoFP DVD大概會係9月出,呢隻Jubilee Wave 7或8月出perfect

3. 有關WALMART, TARGET, TOY R' US 的誤解
我所講既入貨,並唔係指大店同Hasbro買貨,的確個形式係 "HASBRO 俾貨大店賣,大店賣完找數俾 HASBRO",但唔係Hasbro(或其他商品生產商)俾貨大店,大店就會要,呢個亦係我所指既 "如果retailler唔入貨,玩具商係冇佢符",尤其係Walmart,Walmart既霸道程度,唔單止要睇佢要唔要你d貨,甚至連賣幾多錢都係由Walmart決定,因爲所有商品既目標都係打入Walmart

4. 配箱問題補充
Agent Venom呢一set係Walgreens Exclusive,COMIC STORE同ONLINE SHOP係order唔到既,你搞清楚先

5. 死貨溝生貨
係你自己講 "呢WAVE冇人ORDER, 大不了又再溝D死貨落下一WAVE",而家Agent Venom呢一個都仲係Spider-Man果一WAVE喎,不過相信只係大家對WAVE既定義唔同,我對Wave既定義係,不論係Blackcat Carnage呢一水,定Spider-Girl呢一水,抑或Agent Venom呢一水,都係Amazing Spider-Man2 Wave,或者可以叫做Ultimate Green Goblin Wave,而你就每一水等如一個wave,所以呢一點冇需要討論落去喇

6. 最後亦係最重要
從來都冇搬過龍門,你就當我中文唔好,我第1句既意思係
"而家Marvel Legends Series只會跟電影title出,整SET VENOM/SYMBIOTES WAVE?可以,等唔知幾多年後果套Venom電影出果陣咪有囉"
我想問,而家Amazing Spider-Man2同埋Captain America: Winter Solldier呢兩Wave係咪每一隻都係電影造型?唔係吖嘛?咁即係d FIGURE唔一定要係電影造型啦下話?

而且我由始至終所講既都係
"上 Captain America電影 出 Captain America Legends"
"上 Spider-Man電影 出 Spider-Man Legends"
"上 X-Men電影 出 X-Men Legends"
"上 Guardians of the Galaxy電影 出 Guardians of the Galaxy Legends"
我既第1句,第2句同第3句都係咁既意思,乜真係咁難理解咩?

雖然你每一水當一個Wave,但我想話,Series/Wave從來都只係用作每一代咁解,我唔知你點解會每一水當一個Wave,就算每一水當一個Wave,就算VENOM 換左CARNAGE咁出,都冇可能叫做VENOM/SYMBIOTES WAVE啩?SDCC BOXSET就更加冇可能叫做一個WAVE

最後,我都好希望佢諗方法改色改配件再出或直接重出,我都唔想捱貴貨
但我隨便舉個例子,之前SDCC X-Force Boxset果隻Psylocke都好多人想要,但而家已經過咗兩年都冇消息話會再出
呢個post真係學到嘢
Marvel Studio同Fox既過節,其他唔講,

其他唔講未出事LAW, Quicksilver 事件只係一連串事件O既其中一PART O者,你點會一口咬定佢係唔批d license出去O既主因GA? 佢地之前好FRIEND 咩?

而玩具,冇錯,出晒兩team人的確唔係個個會入晒
但你都識講,"最後咪又係狼人SOLD OUT"
咁點解市面上半隻Wolverine產品都冇?點解會冇人出Hugh Jackman Wolverine?

我見到Days of Future Past電影唯一既產品就只有Diamond Select Toys既呢set Minimates
但一直delay,而家delay到要10月先出,到套電影過晒戲先有得出

你可唔可以唔好唔睇人REPLY就一味講自己野GA~   
未講左LAW....出Hugh Jackman Wolverine 要食埋其他CHARACTERS, 計過數制唔過未唔做LAW~
MINIMATES 係咪一SET出GA? FUNKO POP 係咪散賣GA?
我唔知係你記錯日子,定唔知喺邊度買咗流出貨,各大website都 ...
Devil_Fudou 發表於 16-6-2014 10:15 AM

好高興 DEVIL_FUDOU 你肯認真咁回覆,都等我好認真咁覆返你啦

1. ALL-NEW X-MEN Boxset + 2. Jubilee Wave
以我所知我果套係我O既FRIEND係響VA O既斗斗城買的, 佢TOTAL 買左6 SET, 我要左兩SET。我到依家都未開,無影過相POST上FACEBOOK/YOUTUBE/FORUM,所以如果以你所諗出左一定要有人即刻買再即刻出ONLINE REVIEW先叫出左, 我果套係坐時光機買的, OK? 不過無論1/2月買到O既人係咪坐時光機買都好啦,響你心目中PERFECT TIMING 個RANGE 可以咁廣闊的話,咁大家各自表述啦,無須要拗落去了~

其實你可以繼續沉醉響呢個諗法,覺得HASBRO係一個毫無BARGAINING POWER O既VICTIM,WALMART一定好唔介意佢地COMPETITOR有得賣HASBRO O既PRODUCT而自己無得賣, 所以惡晒, RIGHT? WALMART霸權其實係講緊同供應蕃茄薯仔膠拖鞋牙刷呢D SUPPLIER O既關係,真係唔係講緊同HASBRO 呢D 龍頭大哥GA...

4. 配箱問題補充
有ONLINE STORE開左訂啦, 成CASE食AR,不如你搞清楚先啦!
所謂XX EXCLUSIVE 其實有好多隻GA, 例如同類型SHOP O既限制/地區限制/時限
見你成日話香港無視EXCLUSIVE,唔通香港D舖去孩記個倉偷貨黎賣咩? 咪又係孩記供貨

5. 死貨溝生貨 + 6. 最後亦係最重要
睇到呢到就真係真相大白啦!! 原來你幫個WAVE字做左個新定義!!

我就跟一般普羅大眾咁跟主流網站個WAVE O既定義, 你可以睇下大家點理解WAVE:
marveltoynews.com/nycc-2013-captain-america-marvel-legends-2014-infinite-series/

marveltoynews.com/amazing-spider-man-marvel-legends-wave-2-case-ratios-revealed/

咁響你O既新定義下, 我真係收皮了~ 打攪晒~

最後都好抱歉浪費左大家咁多時間同精神去扒文,尤其係對樓主XIDO大大說聲對不起,小弟實在無意思騎劫你個POST 的,SORRY!