Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2014年10月 聖鬥士聖衣傳說 雙子座 (官圖P27)

點解要講到俾人逼住買玩具咁樣,唔中意可以唔買,大把其他選擇,或者玩下D舊玩具囉
套movie好唔好 ...
wingsiu 發表於 23-4-2014 10:26 PM

我覺得雙子係炒得起至多人入返。

當然可動擺pose是強項吸引人。
估唔到要將cg版獨立成line,而唔係計落神話到,笨大應該係覺得有market先另開line搞宣傳
但係之前出LC,Omega都冇乜人買,根本上出親非車田正美筆下角色嘅都冇乜人買
始終星矢晤可用好似高達咁求其出隻有v字天線嘅機械人就大把人俾錢lor...:67:
我就認為……
應該話雙子遲遲唔復刻……
齊唔到十二宮
復刻都無特典
D人把心一橫追初回雙子……

根本好多人都係儲完黃金就收手或散入

EX就泥完黃金就開始有新動作……

星矢出親插水都要出係因為佢係主角
焗出既姐……
根本唔係車田既星矢就一定唔掂既喇……
但皇級係車田野……
相信尺寸  質素  用料  結構  
都會影響受歡迎程度

再泥少林功夫 + 足球  只會多個機會
比我地慳返d錢……哈哈……
我就認為……
應該話雙子遲遲唔復刻……
齊唔到十二宮
復刻都無特典
D人把心一橫追初回雙子……

根本 ...
薜安 發表於 23-4-2014 11:01 PM
如果復刻(應該叫再販吧)都有特典, 咁仲點會叫初回...???咁對初出買既人唔公道係咪可以圍插/開火...???
你都識講係焗出, 無論營商環境定係市場需求, 佢一定要出, 但再出一樣既角色或款色倒模, (雖然都係星矢...)又係會俾人插, 唯一出路就係借個名氣出新野博銷路...
LC同OMG一開頭就係博較年青同小朋友市場, 老餅迷唔中招係理所當然, 要知道佢地由始至終都係想搵新客層...
根本唔係車田既星矢就一定唔掂既喇……
但皇級係車田野……
相信尺寸  質素  用料  結構  
都會影響受歡 ...
薜安 發表於 23-4-2014 11:09 PM
高達/萬能俠都有幾十個版本啦, 大把都係死到癱癱腰...
請記住係要將每件產品相對當時營商情況黎作例證或表述, 做生意無一定對或錯, 所有都係時勢造英雄...
試諗下皇級既價錢, 如果今年出, 有EX既定價俾消費者參考(俾佢加埋物價指數及消費稅)定千幾蚊大把人追捧...
無須講質素差, 因為受眾己經對EX同舊神話既質素"順利過度", 一路小喇叭一路俾錢買~~!!!!
我覺得雙子係炒得起至多人入返。

當然可動擺pose是強項吸引人。
mushroom 發表於 23-4-2014 10:48 PM

我反而覺得系好多人想齊十二金共鳴但又遲左入坑,E家好多人都系缺雙子同天蠍,其他都一系再版過或者出冇幾耐同埋人氣唔高周圍都仲有得賣, 例如海鮮二人組
應該出SHF系列, 細隻啲方便儲.
咪係囉 ~ 頭炮係舊TV版5小強已經係另一件事啦 ~ !
已經可以即刻玩5小強力戰拉打劇場嘞 ~ 大有作 ...
Kuuga_iwsp 發表於 23-4-2014 12:10 PM

我反而覺得係想借玩具谷套omega,但都係垂死掙扎。

總之,強烈要求shf出聖鬥士星矢系列。

回復 69# iorik

Source:blog.x {:1_200:}uite.net/d anny0903seiya/twblog/123457454
當年11年公佈出ex話過開發時考慮過出shf,甚至有試辦
但最後卻因為覺得星座型態都好重要先決定出ex
之後12年就出omega,omega d聖衣咁似布衣根本上就tailor-made嚟出shf,
完全睇唔出邊忽似聖衣:42:
回復  iorik

當年11年公佈出ex有傳言話開發時考慮過出shf,甚至有試辦
但最後卻因為覺得星座型態都好重 ...
nickson555 發表於 24-4-2014 01:09 AM

梗係啦。唔加多舊膠架點加到8000幾円。

嚟個真骨彫囉,彫返5000幾円都好搵錢。
如果出到件聖衣唔洗用内架都合得返個星座型態既話咁就有突破~
我反而覺得系好多人想齊十二金共鳴但又遲左入坑,E家好多人都系缺雙子同天蠍,其他都一系再版過或者出冇 ...
wingsiu 發表於 23-4-2014 11:46 PM

都係供求問題…………………………

接受到幼腰, EX就是好物了。
新客層?!……佢d產品價錢係中坑至玩到落去
仲月來月貴  仲想搵新客層?……
可能係富二代果層掛……
遲d怕且要係廣東道開店先散到貨……
能d富二代細路唔知咩叫少林功夫+足球
會覺得d新野改得好好

可能會有人誤會我係反對新星矢既野
其實我只係想說新不如舊  仲要貴
根本好多人都覺  新野至會唔賣得……
又或者咁講啦, 我諗大家都歡迎bandai出多d新野既, 就算唔買, 以一個玩具家既限角度睇下都開心~
不過今次大家係咁小, 係唔想佢再出聖衣神話2.0, 3.0..............用番現有神話外型不斷番炒新一代

如果用另一個玩具形式出, 例如 shf / figma 出, 我就十分支持, 不同嘗試絕對係好事.