Toysdaily 玩具日報

查看: 33311|回復: 82

[分享討論] 我對Hottoys的迷思...

最近2手市場出現左好大變化,好多HT單同現貨的價錢都回落左,但仍有部份熱門產品價錢堅挺,綜合幾點:
1、翻炒舊貨:
以往HT絕少重出舊的figure,就算有(例如Joker)都係有新造型或技術上有重大改良(如可動眼) 先會出,因此如閣下對某款產品或角色有大愛,只能重二手市場買,導致過往HT產品長期有價有市。但自從Bruce Banner + Hulk 套裝、Batman Armory + Bruce + Alfred套裝等的出現,導致一手市場的供應增加,Hulk同DX12價格應聲而跌。至於其他未公布會重出的產品,相信買家可以觀望下先,而炒家叫價時亦不敢過份進取。
2、供過於求
以前HT好多熱門角色的訂貨期好短,誇張的話幾日就截單。但最近這幾個月出的新產品,好多都仲有得訂,甚至有現貨賣(e.g. DX13),這種情況過去幾年都好少發生。現在如果HT唔係玩限量或抽籤(e.g. Mark 21、Thor 輕甲版),相信都幾難炒得起。
3、生產能力增加
以往HT出貨速度一向都被人投訴慢,通常比預計日期要遲好多,但HT似乎搵多左幾間廠生產,最近好多都提早出貨,而且公布新產品的速度越來越快。炒家無論持貨能力、空間需求和現金流有壓力,自然心急散貨。

總結:
HT這樣的改變無形是玩家的福氣。雖然我自己是玩家,但對我都有好有壞:
1、買貴了
小弟遲入坑,當年為了儲齊套Avengers四子,用了3牛去買Hulk,現在2牛左右就買到現貨。DX12就2牛3魚買,現在2牛左右就買到現貨。好彩我不是炒家,自己收藏都不致於蝕錢,最多都是買貴了。
2、Pre-order?買現貨?
有時驚HT突然截單,所以我鍾意去落左訂先。不過好似隻Tony Mechanic咁,我訂了普通版,後來發現一街都是蟹貨,連Bonus Part都比普通版平了一截。咁我以後重訂唔訂,還是等大貨出…?

以上只是小弟愚見,歡迎交流。如有得罪,請各位師兄高抬貴手,唔好插爆我。
依家買 Ht 玩具已經只會喜歡的系列,如 Iron Man、Predator 或只出一次半次的版本(如城市獵人、哥哥),其他都好少訂,要玩又可等二手買一個,玩完再放都抵番。{:1_205:}
依家HT既做法對真玩家係好事,只佢希望出貨快時又可以KEEP住QC質素,就大家HAPPY!
但睇得出HT既IRONMAN系列開始技窮,等睇佢出DIECAST啦!
其實我一向無理, 因為主要都係喜歡, 見價錢合理先去買/訂, 之後發生咩事, 升或跌都唔關我事了.
如果講第一點, 我反而覺得HT依家似"食老本", 都無點去開發其他電影系列 (當然一條ironman line都夠玩好耐) 佢出ver2, ver3我都好少入了, 而且唔想等一年先有.

HT如果將來的產品都有現貨就更好了, 因為我自己買野都係"有mood先買" (除了必須品) , 好少咁神心訂定先. 有就買, 無就大不了玩少隻. 有現貨我反而我可以見到OK就買, 唔洗等成年派貨~
回復 4# jeffloh

我都好想HT有現貨買。其實HT依家咁賺錢,真係冇必要收咁多訂金。收訂只係確保無賣剩蔗唔駛discount賣貨。
回復  jeffloh

我都好想HT有現貨買。其實HT依家咁賺錢,真係冇必要收咁多訂金。收訂只係確保無賣 ...
fishnchips 發表於 10-1-2014 04:06 PM

咁其實都睇有無人願意訂啦. 我自己幾喜歡EB個銷售手法, 有大貨先賣, 我唔洗訂, 見到實物先至決定都未遲 (不過我自己好少買EB, 因為我唔好bruce lee同NBA). 我自己唔太喜歡訂野, "感覺成日好似有d野未完成, #住晒", 所以都無玩好耐了~ (利申: 我唔覺唔玩HT是可惜~)
宜家買件玩具真複雜, 又要考慮炒家多唔多, 又要考慮 Hottoys 有幾多間廠......
HT做法對玩家係好事,,,而對炒家係壞事,,,,,,,:67:
頭像被屏蔽
回復 1# fishnchips
大致上都同意:^
其實 Tony Stark The Mechanic 事件,都係炒家搞出黎,如果只係買家去買,根本市面上唔會咁多貨,訂左嘅根本唔洗驚會訂貴左。而家 hottoys 有新招都好,等啲炒家唔會係唔係都入,咁大家訂得舒服,唔驚無得玩,唔驚買貴左。
昨日訂M39好有feel
好熱鬧有條人龍,但都係玩家style 訂
頭像被屏蔽
對玩家來講係好事 可以買到心頭好 就算今次買唔到仲有機會出ver 2
我就覺得係大家想多咗,我係HT都會維持現行銷售手法,炒家問題根本由消費者心態衍生岀來,即使bandai模型不停生產一樣有炒家,最重要咁都有人以炒價入,試問hottoys玩具點可能無炒家?而生産商又為什麼要為呢d 「炒賣行為」負責任?

其實要合理價買hottoys,在乎自己想法啫,何必一廂情願要其他人單方面配合自己所訂的價值觀?而又因其他人不合乎自己價值水平,就週圍大呼小叫?看開一點吧啦!