Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我對Hottoys的迷思...

回復 21# GUNGUN

知足常樂. 同意師兄~
其實依家呢個情況2,3年前都試過, 個陣mark v , 船長, bruce lee, 飛髮佬, predstor 連狗 都一街蟹貨。 之後個排少左炒家訂。
太多Iron Man, 太多P仔,又太多Batman啦!冇新意,價錢又貴。唔少咗炒家同玩家至出奇!我今年暫時得Mark XXXIII 一隻。對Bat Armory就心大心細,因為知道BW 3.0 必入...如果出有紀螢就一定入:35:

RE: 我對Hottoys的迷思...

想當年為左打擊炒家
呢度好多師兄舉腳讚成加大訂額
iwillneverlose 發表於 10-1-2014 07:20 PM

當年我都有舉腳:36:
想當年M記4算左右, 我隻隻入.
依家, 1年兩件
仍是那句,香港玩家被 HT 寵壞了!未有 HT 前,Medicom 那些所謂"人間体" 人偶,也可以被吹捧成神物,隻 The First 稍為出得好少少,已經驚為天人! 那時有誰會想到有今天 HT 質素的人偶出現?但今天同樣被一班人評為"垃圾"!經常罵 HT 只懂出 Ironman 的人,又知唔知 Yamato 同一個模的 VF-1X,只改色也出了超過三十隻!! HT 那批 Ironman,又有幾多款是完全同一個模的呢?而既然有人想買,又點解唔出呢?最可笑是憎人富貴那班,常鬧 CEO 沒誠意只識賺錢,無錢賺嘅生意你去做吖!只識憎人富貴但看不到人家背後的努力,回歸後特別多這些人,有錢唔賺住公屋好無?如果 HT 咁嘅質素都可以被列為"無誠意"的話,我真係想講俾你知,你地那些"誠意"和"要求",是要附出才可以換回來的,HT 的價錢,應該支持不住你們的"要求"。難得香港可以有一個百份百香港人做出來的品牌,可以衝出香港,但一班香港人就日望夜望佢幾時呢死!其他國家城市的人民,又會唔會這樣做的呢!?
小文大大,而家興上網發表自己既意見,做專家,無非希望有人認同自己唧,無需介懷。
買玩具都要諗咁多,真係辛苦自己。鍾意咪得囉,唔鍾意,比都唔要啦。
仍是那句,香港玩家被 HT 寵壞了!未有 HT 前,Medicom 那些所謂"人間体" 人偶,也可以被吹捧成神物,隻 Th ...
hk小文 發表於 11-1-2014 10:28 PM

慶幸我冇佢地果種想法。。。玩得仍然很開心
迷咩嘢思吖!咪又係錢作怪!玩玩具玩到要迷思,留番個錢睇下醫生把啦!
[quote]迷咩嘢思吖!咪又係錢作怪!玩玩具玩到要迷思,留番個錢睇下醫生把啦!
hk小文 發表於 12-1-2014 10:47 AM [url=http://toysdaily.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&pid=7166278&ptid=219532

{:1_197:} 錢作怪呢句真,鐘意就買,唔鐘意就唔洗諗。o的人就係想唔鐘意o個o的,都諗埋買唔買,炒唔炒得起,會唔會賺左蝕左咪變左而家咁囉~
[quote]迷咩嘢思吖!咪又係錢作怪!玩玩具玩到要迷思,留番個錢睇下醫生把啦!
hk小文 發表於 ...
dewback 發表於 12-1-2014 12:53 PM

自己玩洗嘜理佢賺蝕呀!你都唔會放嫁啦!會放只係你貨品唔係你玩具啦!玩具係俾自己玩嫁!有師兄講過只會買貴唔會蝕咗!諗到蝕咗只係你對玩具冇大愛啦!
玩具玩到要迷思,真係誇張咗d,如果買嘢前要迷思,做人真係做得好辛苦,放鬆d啦香港人
如果用買樓來做比喻,就算係買來自住,係吾會蝕,但試自有邊個想買貴?
而家玩hottoys好悶,一款野出幾十個版,如batman,joker ,ironman.....等等!
連你落手訂,都要想得好清楚!
出貨量又多,多到市場消化唔到!
塘水滾塘魚,無謂浪費心力。

還有的是,很多人誤解了唔買 HT 的產品是犯法的,唔買 HT 的產品是會被打一身的,一定要買才可以,其實 HT 的產品是從來沒人迫你買的!