Toysdaily 玩具日報

古主一樓開始 "俾全訂" 既玩法, 大家點睇?

依家訂野好似買股票咁...我玩開SIC, 一隻上, 一隻落...
mk某熟舖好叻仔, 死魚伯時用不同ac, bid咗頑仔好多隻龍星......聽佢講怕頑仔認得佢, 分多次去交收, 不停變裝........有時黑超, 有時mask, 有時cap帽, 飛髮前後各去一次, 之後染金毛又去一次, 最後一次留晒"騷"去........交收晒後就開始狂冧了.........:x
個人陰謀論:收全訂是否代表公司現金流有問題需要短時間內集資應付問題?或者儲夠一個數目(指金錢)後就從此人間蒸發?因為每個皆全訂累積金錢數目實是非常可觀很容易會儲上數百萬元貨款, 現實許多公司也用此招式騙財像美容的coupon收集一定金錢後就突然結業,各師兄不可不防!
mk某熟舖好叻仔, 死魚伯時用不同ac, bid咗頑仔好多隻龍星......聽佢講怕頑仔認得佢, 分多次去交收, 不 ...
MR_OOO 發表於 26-9-2013 12:23 PM

百變星君.......佢咁樣轉 Look 法都好重皮................
搞一大輪仲要插水, 真係喊都無謂.....
個人陰謀論:收全訂是否代表公司現金流有問題需要短時間內集資應付問題?或者儲夠一個數目(指金錢)後就從此人 ...
leehow 發表於 26-9-2013 01:03 PM

如果真係姑仔玩收全訂走數, 真係玩具界大新聞
講真, 姑仔既規模同客路都算係強, 唔會咁掛?
如果姑仔都出啲咁既事, 仲有邊間舖有人夠膽俾訂?
如果真係姑仔玩收全訂走數, 真係玩具界大新聞
講真, 姑仔既規模同客路都算係強, 唔會咁掛?
如果姑仔都 ...
movie_arms 發表於 26-9-2013 09:22 PM

幾年前有單老行尃走數事件, 個阿叔係愛民邨同葵涌廣場都有舖, 做咗好多年, 同瑞記拎好多貨, 又做埋拆家, 突然有一日走佬, 成幾球數, 玩死瑞記又害死好多細舖, 好似姓王/黃.......
個人陰謀論:收全訂是否代表公司現金流有問題需要短時間內集資應付問題?或者儲夠一個數目(指金錢)後就從此人 ...
leehow 發表於 26-9-2013 01:03 PM

我覺得唔駛乜都講陰謀論既...
我前面已經解釋左點解魂限會收全訂...
如果好似你咁講收全訂就代表間公司現金唔夠既話...
咁頑X、精X都有同樣問題...
依家人地畀你選全訂或者選畀訂金...
有兩個選擇你自行決定囉...

好似動漫天下隻會場限定步驚雲咁...
佢夠叫我畀全訂啦,我連佢改左之後個樣都未見到...
你仲叫我畀全訂...
仲要拎貨唔係HT到拎...
訂唔訂就自己決定...
睇左某d回覆,幾時開始買野個價錢要幫人諗埋租金電費等變到要諗埋人地賺左你舊錢會點洗:x
leehow 發表於 26-9-2013 13:03

人家現在依然是兩個模式收訂, 相信很多人不會畀全數, 因為投機玩具迷越來越多,閣下有點「杞人憂天」。
幾年前有單老行尃走數事件, 個阿叔係愛民邨同葵涌廣場都有舖, 做咗好多年, 同瑞記拎好多貨,  ...
MR_OOO 發表於 27-9-2013 12:26 PM

唔係好明點樣又玩死瑞記又玩死細舖
例如佢擺明想走佬既話, 收左細舖錢, 理論上唔會同瑞記訂貨
咁只係玩死細舖~ 點會玩死埋瑞記?
我覺得唔駛乜都講陰謀論既...
我前面已經解釋左點解魂限會收全訂...
如果好似你咁講收全訂就代表間公 ...
小堅 發表於 27-9-2013 02:28 PM

其實網上好多時買野都係變相全訂
例如 醫悲, 都係俾晒錢人地先會寄俾你, 仲要係海外~
又例如 amazon 果啲都係~