Toysdaily 玩具日報

古主一樓開始 "俾全訂" 既玩法, 大家點睇?

回復  movie_arms

孤仔 會全訂便宜點的貨, 一般都是 魂限/會場限, 而且一般都是因為佢看到資料便率先開 ...
mythsgod 發表於 23-9-2013 09:46 PM

我冇詳細留意 "俾全訂" 既貨係咩類別, 多謝大大提供資料
不過想當日 "訂貨" 呢樣野
由 "訂店舖先入貨" --> "個別貴價貨" --> "貴價貨" ---> "任何百幾以上既貨(包括行貨)"   
咁既演變都可以發生, 
"全訂" 唔知會否若干時間後演變成  "任何百幾以上既貨(包括行貨)" 都開訂......
「所謂便宜點, 只是改作和頑皮仔 同價」....hahahaha, 就好似我講既超巿技倆~
套戲叫「計你平啲」, 店家自導自演~
頑皮仔魂限全訂比真係平嫁,不過好似多數有港魂d貨先開,唔係成日有
TsChoi 發表於 23-9-2013 09:49 PM

小弟除左 SHF 比達同杜拉格斯之外冇乜買魂限
可能魂限相對而言冇咁易現貨比訂價/全訂價低.....
小弟無聊諗有冇可能他朝連行貨都玩呢招~
依家全部都係咁,呢招一樓都係抄頑X
yugi 發表於 23-9-2013 09:52 PM

頑X 幾時開始呢招的? 小弟只幫襯過頑X買一兩次現貨.....
好似某本地12吋人偶公司咁
收千幾蚊訂隔年幾先派貨
將d訂放人仔定期隨時賺得仲多過賣人偶
layman 發表於 23-9-2013 10:39 PM

當收訂之風愈盛行, 收既金額可能會愈來愈高
12 吋人偶公司收訂既金額/比例都節節上升~
近排多貨先有呢個情況。
點解行貨都要訂,係因為行貨都分分鐘無貨,而一般打工仔工作無定時,唔想四圍撲, ...
kkkiii0079 發表於 23-9-2013 10:56 PM

一年彈三五七單既 "有行貨都炒"
就成功令大家成為驚弓之鳥, 想著 "行貨都分分鐘無貨" 而乜都訂
事實上, 正正常行貨黎左之後有排賣既貨, 整體點都遠比 "連行貨都一出即升即炒" 為多~
另外仲有再販呢個因素未計~
全訂。佢走佬點算??
gazza1211 發表於 23-9-2013 11:17 PM

聽 TD 既 Ching 講, 以前既走數事件好似報左警都冇乜幫助.....
我反而覺得一扭..精品出全訂..開頭係會平
但之後佢應該想借全訂取代而家沿用的50/100/200預訂方法
等人慢 ...
littleb2 發表於 23-9-2013 11:45 PM

小弟都諗緊有冇可能慢慢向呢個方向走....
早五六七年, 邊會有人覺得百幾元既行貨都會搞開訂......
可能到五六七年後, 大家會講: "早五六七年, 邊會有人覺得百幾元既行貨都會搞全訂"
會唔會最近有大大發覺現貨價比訂貨價錢平, 驚啲人經常撻訂呢?? {:1_197:}

咁當然魂限嘢收全訂多, 我訂黏土都係收我5草嘢! :36:
回復 18# movie_arms
好似係龍珠,非公認尼類非主流魂限開始(多數有港魂)
"任何百幾以上既貨(包括行貨)" 都開訂,e+扭蛋都有得訂,又有限定,冇野冇可能啦...
收訂對賣家的確有著數,一黎可以搶人客,而且未有貨品交易就有流動資金落袋,每個月都提早賺左一舊錢,如此類推直到汁粒
如果收全訂比唔到貨商譽一定大跌,所以鋪頭應該唔敢樣樣都開全訂
個人好少訂貨,多數等玩評出左先買現貨,除非覺得唔訂會冇貨之外
問題其實得一個, 就係無任何野去監管訂購呢樣野.
但其實鋪頭經常訂同現貨有距離, 佢地信譽都會扣好多分.
所以你要做一個精明消費者. 考量一下件貨配唔配合日元原價. 同埋要估計到時會唔會炒起.
不過個人黎講, 除左HT訂左真係包有貨同埋價錢平d外, 其他細鋪就唔敢訂
到時插水就想撻訂都冇得撻, 硬食~~
有時真係好平 !
好似頑皮仔 king form 咁
四舊都唔使呀大佬...

就落左搭了... hehehe
平時的話... 九成九都唔會全訂
訂唔訂就要看件貨魅力有幾大了~
樓主所講嘅情況應該祇係魂限貨全訂平幾十
而普通行貨也只收訂金唔敢做全訂
最近多次係貨到後重平過訂或平价日本貨到引致減价
我想一扭為免比客鬧食水深應該會行貨繼續唔做全訂
等客仔自己選擇撻訂定繼續攞貨!
(注意最近一扭通常到貨後出面個個平過自己訂价的話,都會企硬唔減派哂訂客貨先)
所以自己現在已不再訂行貨除了限定貨品!
頑X 幾時開始呢招的? 小弟只幫襯過頑X買一兩次現貨.....
movie_arms 發表於 24-9-2013 12:05 AM

頑X用呢招好耐啦...
最少有半年或以上...

而一扭只限魂限先開全訂或半訂...
當然亦有例外,好似隻雅典娜咁亦開過全訂或訂金...
同埋佢依家轉左魂限訂日版... (比港魂更平)

好似隻冥蝶咁,我係一扭訂&$) (200蚊訂)
頑X要*)),如果畀全數冇記錯係&^)定&%)...