Toysdaily 玩具日報

古主一樓開始 "俾全訂" 既玩法, 大家點睇?

我反而覺得一扭..精品出全訂..開頭係會平
但之後佢應該想借全訂取代而家沿用的50/100/200預訂方法
等人慢 ...
littleb2 發表於 23-9-2013 11:45 PM

我見你係人講你又講咁...
一扭除左魂限外...
普通野我暫時係見雅典娜係有全訂或畀訂金之外...
其他都係畀50/100/200 (要睇件貨既價錢)...

你個新玩法論點好似唔成立...
如果真係連普通野都要全訂既話...
到時你可以唔訂...
選擇權係你手,點解講到唔訂會死,畀人控制住咁呢???
其實大家又唔駛咁緊張...
鋪頭係魂限方面有全數或訂金既做法...
主要係魂限同通販既畀錢方法唔同...

魂限要一早畀定錢先,而唔係出貨前畀...
相反通販就可以出貨前先畀...
兩者分別唔駛多講,大家一睇就明...
魂限一件既金額比通販貴...

所以鋪頭係魂限用全訂黎吸引顧客...
除左可以確保有流動資金去畀魂限條數之外...
仲有就避免大家撻訂...
頑X 幾時開始呢招的? 小弟只幫襯過頑X買一兩次現貨.....
movie_arms 發表於 24-9-2013 12:05 AM

由菲利開始,因為日圓插令日版平過港魂shop

魂 ...
小堅 發表於 24-9-2013 09:10 AM

因為好多人都仲係唔知魂shop咩來咁
笨大普通野唔使訂,只訂魂限。
如果全訂平D係可以考慮,當然要量力而為。
回復  movie_arms
好似係龍珠,非公認尼類非主流魂限開始(多數有港魂)
"任何百幾以上既貨(包括行貨)" 都開 ...
TsChoi 發表於 24-9-2013 12:41 AM

一樓話晒都有啲規模, 信譽都算咁上下~ 細店, 我諗都幾難 R 倒人俾全訂......
問題其實得一個, 就係無任何野去監管訂購呢樣野.
但其實鋪頭經常訂同現貨有距離, 佢地信譽都會扣好多分.
...
mcmilk 發表於 24-9-2013 01:15 AM

呢啲有時真係道高一尺, 魔高一丈, 有心厄訂走數都幾難搞......
到時插水就想撻訂都冇得撻, 硬食~~
大次子 發表於 24-9-2013 01:38 AM

唔知多唔多Ching試過撻訂.....我自己就未試過, 因為即使插水都係收左貨一兩星期後既事 lu
樓主所講嘅情況應該祇係魂限貨全訂平幾十
而普通行貨也只收訂金唔敢做全訂
最近多次係貨到後重平過 ...
doglwl 發表於 24-9-2013 07:39 AM

希望唔會有行貨都玩全訂既一日吧~
我見你係人講你又講咁...
一扭除左魂限外...
普通野我暫時係見雅典娜係有全訂或畀訂金之外...
其他都 ...
小堅 發表於 24-9-2013 09:03 AM

堅大, 冇見一排又換左頭像~~ hahahaha
講返正題, 訂野又真係唔會話說得上被控制住既.....
雖然買家任何時候都有選擇權, 不過大家都想有更理想既巿場~

魂 ...
小堅 發表於 24-9-2013 09:10 AM

謝堅大解說~~
不過姑仔點解唔一早行全訂呢一套?
謝堅大解說~~
movie_arms 發表於 24-9-2013 10:03 AM

都係果句,因為呢招係抄人的:x
由菲利開始,因為日圓插令日版平過港魂shop
yugi 發表於 24-9-2013 09:36 AM

都唔係好耐之前......
頭像被屏蔽
謝堅大解說~~
movie_arms 發表於 24-9-2013 10:03 AM

原因係簡單...
因為佢依家玩日版既魂限...
日版魂限比港魂更新截止...
所以代表要更新去畀錢...

主要係因為YEN價下降...
以前十幾算既魂限...
依家都係十算或更低...
再加上依家港魂企硬十算...
所以佢有時會轉玩日版...
你會見有時佢會貼行版同日版...

好似冥蝶咁,隻野定價8000YEN...
頑X十算價唔駛全訂,但一扭就九算幾唔駛全訂...

好似冥蝶咁,