Toysdaily 玩具日報

古主一樓開始 "俾全訂" 既玩法, 大家點睇?

bandai野質素總算有保證..所以我通常係佢d大單野,先會去訂(宇宙大帝)..或比全訂(metal build),不過當然唔會 ...
老文 發表於 24-9-2013 11:32 AM

我諗都係要姑仔, 頑仔, 青口呢啲有啲歷史有啲口碑既店舖先有會開得起全訂而又有買家肯訂
第二啲舖, 莫講全訂, 就連普通訂都好多大大唔會博~~
回復  小堅

咁我又唔知呀...mb果次都係我第一次比全訂既玩具..其他就好似未試過了(因無玩開星矢野 ...
老文 發表於 24-9-2013 11:41 AM

其實某兩大鋪都係抄頑X...
見佢有全訂又試下...
不過幾時開始就真係唔記得...
回復 62# 小堅

其實我肯比晒全訂都係睇自己對果隻野緊唔緊張..明知魂限加日版,唔訂到時追唔到現貨實夾死..要有一定到手的決心..何況當時計佢係最平..咁唯有乖乖比錢:unhappy:
呢啲真係冇乜辦法....
遠既案例, 我自己記得既搶貨事件有經典既人馬胸像, 以前 POP 不時既一出即炒 ...
movie_arms 發表於 24-9-2013 01:16 PM

人馬胸像個陣都未咁興訂野,不過一隻胸像一出就5xx,仲要周圍搶...
我真係見到都驚...

好多時候爭訂既都係熱門貨品...
例如:EX、神話之類...
近期插水插得最勁既應該係龍星丸...
隻龍王丸個陣一出就炒...
好多人驚到時食炒價,或者有好多炒家入貨...
搞到出左冇耐就截訂...
到現貨插晒水,好多人就話撻訂之類...
其實玩玩具玩到咁,都幾可悲...

題外話:
OP我淨係留左套兩年後組立式...
同埋之前儲開既GM同DX呢幾款...
之後個D冇買...
依家連OP野都唔敢買,太多又冇位擺...
POP淨係留左隻白星公主係到就算...
回復  小堅

其實我肯比晒全訂都係睇自己對果隻野緊唔緊張..明知魂限加日版,唔訂到時追唔到現貨實 ...
老文 發表於 24-9-2013 01:58 PM

其實畀全訂吸引人呢招我覺得幾好...
不過只限魂限,普通野就未搞...
魂限就真係有幾多訂單就出幾多隻...
只要自己鍾意又負擔得起...
我都會選擇全訂...
呢輪我諗多左好多人撻訂, 咁用個所謂平d既全訂價(其實可能係等如以前開訂既水平), 完全將風險俾哂消費者, 何樂而不為?

我自己訂得都未試過撻訂, 如果真係訂野有得揀都會要平d俾全訂, 不過如非好鐘意同限定野而家都唔會訂了
等現貨,唔X訂(全訂){:2_295:}
其實某兩大鋪都係抄頑X...
見佢有全訂又試下...
不過幾時開始就真係唔記得...
小堅 發表於 24-9-2013 01:45 PM

無記錯孤仔應該係metal build 00 raiser開始, 因為我都有訂
無記錯孤仔應該係metal build 00 raiser開始, 因為我都有訂
fatcheong 發表於 24-9-2013 03:37 PM

mb同地妖跟頑x開波玩全訂
好耐冇去過古主一樓, 今日行過發現有啲貨品有 "全訂" 同 "訂" 兩隻訂法
"全訂價" 比起 "訂價" 平幾十 ...
movie_arms 發表於 23-9-2013 09:16 PM

只可以話除限定而家仲堅持定係昂犬犬, 見我簽名
人馬胸像個陣都未咁興訂野,不過一隻胸像一出就5xx,仲要周圍搶...
我真係見到都驚...

好多時候爭訂 ...
小堅 發表於 24-9-2013 02:01 PM

人馬胸像事件都算係近年日系呢類事件既經典之一~~~
不時都有炒完就插既起落~ 就如 OP 既 POP, 兩年後/ 路飛兄弟/ 不死鳥, etc,
曾經秒炒上天, 之後再販死貨收場~~~
當日七武海 DX 組立/ Grandline 系列, 又係好快炒~
之後店舖見好路, 又大量入, 之後又係大幅回落~
又冇話可悲咁大鑊既......如果自己被玩具既價格影響住日常心情就唔太健康
我自己就睇得好開, 玩具只係消閒物品~
炒高左, 自用既, 日子還是這樣過~
插水既, 都係自用既, 咪同自己講早買早享受~ 又唔會因為插水而唔鐘意件貨~
睇夠玩夠, 平賣賤賣, 當自己租玩具~ 又唔係同佢情定終生要過人世~
講真, 平時返工+顧住屋企仲唔夠多野煩同辛苦咩~
以物小喜, 不以物悲~
呢輪我諗多左好多人撻訂, 咁用個所謂平d既全訂價(其實可能係等如以前開訂既水平), 完全將風險俾哂消費者, 何 ...
fatcheong 發表於 24-9-2013 02:32 PM

完全將風險俾哂消費者, 何樂而不為?
就好似也苦有人可以賣逃保貨, 件野逃保賣5元, 佢 Mark 10元, 收5元訂~ 幾爽~~
但仲仍然有好多不知逃保存在既人幫襯
只可以話除限定而家仲堅持定係昂犬犬, 見我簽名
what 發表於 24-9-2013 04:32 PM

又好難咁樣將呢個行為一刀切定調為「昂犬犬」既.....
事實上有買家真係冇乜閒情去行街, 只想到就近店舖訂, 攞貨, 走人~
即使擺明係買貴左, 亦未必人人都覺得係問題

或者就好似有人會選擇到樓下8元七仔買支水, 都唔行10分鐘去街巿4元買支水
當然可能情況係同一間七仔, 今日8元, 聽日4元, 但我既意思係有時金額未必係最大考慮
而唔同買家有自己唔同既價值觀, 所以大家自己有自己一套買得開心便行了~~
其實畀全訂而真係有折扣我覺得OK
唔好全訂貴過人就得了
全訂咁就睇下平幾多囉:he:
如果好鍾意+限量::46:
咁就唔係咁講::75:
為有硬食:68: