Toysdaily 玩具日報

古主一樓開始 "俾全訂" 既玩法, 大家點睇?

因為好多人都仲係唔知魂shop咩來咁
yugi 發表於 24-9-2013 09:38 AM

早早早期 "訂貨" 一般都只係適用於某啲貨品, 今日訂貨就幾乎適用於任何貨品
所以今日 "全訂" 適用用魂限,
買家 (包括小弟) 對會否某年某日 "全訂" 適用於幾乎所有貨品或會有一點懷疑/疑問
笨大普通野唔使訂,只訂魂限。
如果全訂平D係可以考慮,當然要量力而為。
taken 發表於 24-9-2013 09:49 AM

一樓果啲都易量力而為, HT 就真係更更加量力而為~
堅大, 冇見一排又換左頭像~~ hahahaha
講返正題, 訂野又真係唔會話說得上被控制住既.....
雖然買家任何 ...
movie_arms 發表於 24-9-2013 10:01 AM

題外話:
係呀,前排入左隻CBC教皇...
影左幾張相,之後順便轉埋頭像...
同埋都少玩左OP了...

講返正題先...
依家間中都見到D怪奇POST...
好多時都係大家以為訂左平過現貨...
所以搞到大家爭住去訂...
搞到個市場氣氛好緊張咁...
但好多人又唔理自己承受既風險... (現貨平過訂)
寧願到時撻訂都要訂左先,冇執輸咁...
其實除非現貨價比訂價低的幅度,比訂金大,否則很少人會撻訂吧,畢竟早買早享受,ching們不缺那一百幾十塊錢吧。。。。。。。另一種情況,是產品實物出來勁pk,很多人撻訂,搞到店鋪自己坐貨,所以,就萌生這種收全訂的手法(保證自己穩賺)??

。。。。。。。。。。。。例如,十五機合體。
姑仔好明顯因為十五機單野比人撻曬訂,隻野又唔去得,依家咪收全訂,想撻訂都唔得
這些奇怪Post 有部份不是玩家。

好多時見佢地話要訂,好正,之後都唔見佢地貼相或者再討論件玩具....但每次有新貨佢地就會出現。

題外話:

講 ...
小堅 發表於 24-9-2013 10:32 AM
bandai野質素總算有保證..所以我通常係佢d大單野,先會去訂(宇宙大帝)..或比全訂(metal build),不過當然唔會比全訂一d信譽一般既鋪頭..如至於一扭要收全訂..我就唔會係佢道訂囉!..睇泥都係15機累事...:80:

好多時見佢地話要訂,好正,之後都唔見佢地貼相或者再討論件玩具....但每 ...
taken 發表於 24-9-2013 11:28 AM

HAHA...
我係其中一個...
:he:
不過我係玩家黎的...
好多時工作關係,買完都係開盒check完就放返原盒...
不過亦唔排除有好多鋪頭或者炒家之前做勢...
買家100%風險
賣家-20%風險
bandai野質素總算有保證..所以我通常係佢d大單野,先會去訂(宇宙大帝)..或比全訂(metal build),不過當然唔會 ...
老文 發表於 24-9-2013 11:32 AM

其實魂限畀全訂係頑X開先例先喎...
:x

回復 55# 小堅

咁我又唔知呀...mb果次都係我第一次比全訂既玩具..其他就好似未試過了(因無玩開星矢野):77:..同埋mb果次我覺得值得比,一來隻野係魂限..二來當炒..三來要比全訂都會搵間好小小信譽
題外話:

講 ...
小堅 發表於 24-9-2013 10:32 AM

呢啲真係冇乜辦法....
遠既案例, 我自己記得既搶貨事件有經典既人馬胸像, 以前 POP 不時既一出即炒
仲有 OP 早期既 Grandline Men 同七武海組立果啲
果時我有朋友甚至覺得 OP 既 POP 好過買股票, 只要肯擺都有得賺
近既有功夫貓一出一星期翻個 Double......
呢啲只係我記得我有玩既例子, 仲有其他 Line
就係呢啲一年都唔知佔巿場所有玩具唔知有冇 10% 既貨,
令大家有 "早知當初訂喇"/ "好彩果時有訂"/ "唔訂就會出事"既想法
呢家已經唔會回到當日既現貨年代了~~

題外話: OP 我賣得八八九九了, 得番嚴選既 POP~~~
OP 熱潮唔經唔覺已經係四年前既事.....
當日 頂上戰爭+ Strong World 既盛世都真係只能回味,
果時2009去日本, 真係好似去左 OP 國咁, 無處不在都係 OP~~
其實除非現貨價比訂價低的幅度,比訂金大,否則很少人會撻訂吧,畢竟早買早享受,ching們不缺那一百幾十塊錢 ...
gazza1211 發表於 24-9-2013 11:02 AM

咁岩撞正十五機事件之後姑仔玩全訂.....唔知有冇關聯呢......
姑仔好明顯因為十五機單野比人撻曬訂,隻野又唔去得,依家咪收全訂,想撻訂都唔得
kevin629 發表於 24-9-2013 11:20 AM

呢兩件事發生時間距離之近, 實在令人不禁去想有冇關係~~~

好多時見佢地話要訂,好正,之後都唔見佢地貼相或者再討論件玩具....但每 ...
taken 發表於 24-9-2013 11:28 AM

網絡世界打手無處不在, 冇乜辦法~~~