Toysdaily 玩具日報

查看: 23238|回復: 100

古主一樓開始 "俾全訂" 既玩法, 大家點睇?

好耐冇去過古主一樓, 今日行過發現有啲貨品有 "全訂" 同 "訂" 兩隻訂法
"全訂價" 比起 "訂價" 平幾十元~

唔知其他店又有冇開始咁樣 "全訂比幾十" 既訂法呢?
定還是古主一樓帶頭試下水溫呢?

曾幾何時, 未係乜都有得訂既時候, 店舖都以平過現貨價黎引人訂
到所有店所有貨都有得訂既時候, 呢個情況已經成為過去~

近一年半載巿場上都有不少 "現貨平過訂" 既情況,
過去好多時 "訂平過現貨" 既誘因已經不存在, 取而代之係 "訂為左有貨"
但當多貨都嘔既行貨都係咁開訂, 現貨到又週街貨甚至插水,
咁 "為左平啲", 同 "確保有貨" 兩個原因都愈變愈弱~

呢家古主一樓開始玩呢個 "全訂平過訂",
小弟覺得係變相想重新撃活 "早訂有得平" 既誘因
但究竟 Work 唔 Work 呢?

講真, 全訂價平得果幾十元, 係多貨既話, 係咁二插少少都唔止幾十~
即係 "全訂價平過現貨", 都可以只係一個"樂觀既假設",
同時亦係 "店舖所製造既假象", 就好似超巿以前既原價/特價既技倆

換句話說, 現貨可以平過 "訂價", 現貨亦絕對可以平過 "全訂價"

而 "訂貨為確保有貨" 既買家, 就要選擇所謂既 "全訂特價", 定係 "訂價"
唔知各大大會選擇 "全訂價", "訂價", 定係 "買現貨" 呢?
改收全訂, 舖頭手頭現金突然多左, 點洗好:he:
頭像被屏蔽
唔訂            
                 .
頑皮仔魂限全訂比真係平嫁,不過好似多數有港魂d貨先開,唔係成日有
頑皮仔魂限全訂比真係平嫁,不過好似多數有港魂d貨先開,唔係成日有
TsChoi 發表於 23-9-2013 09:49 PM

依家全部都係咁,呢招一樓都係抄頑X
回樓主,只限魂SHOP先有全訂呢回事,其他好似雅典娜咁都係唔全訂就貴全訂先正常
好似某本地12吋人偶公司咁
收千幾蚊訂隔年幾先派貨
將d訂放人仔定期隨時賺得仲多過賣人偶
依家全部都係咁,呢招一樓都係抄頑X
x2
近排多貨先有呢個情況。
點解行貨都要訂,係因為行貨都分分鐘無貨,而一般打工仔工作無定時,唔想四圍撲,用訂貨來買個安心都無可厚非既~~
至於講價錢的話,以近期既龍星為例,未夠一個月已經插水近魚半,都知咩事啦。
所以,要訂貨既心態,求安心OK,千萬唔好求平呢﹗
全訂。佢走佬點算??
頭像被屏蔽
如果佢走佬, 應該有千千萬萬的師兄需要一齊找警方落案的 , 相信不少師兄的訂單可能10隻手指也數 ...
mythsgod 發表於 23-9-2013 11:24 PM

如果條數夠大,容易成為走佬的誘因。。。。。我地班ching電車男去報案,d差佬都笑我地傻仔:全訂都濟!
我反而覺得一扭..精品出全訂..開頭係會平
但之後佢應該想借全訂取代而家沿用的50/100/200預訂方法
等人慢慢接受新玩法..然後慢慢調高全訂價格
此風不可長!!
改收全訂, 舖頭手頭現金突然多左, 點洗好
antitid 發表於 23-9-2013 09:43 PM

真係, 除左現金多左, 一個唔該件大貨質素其差或者現貨價狂插都唔使驚撻訂~