Toysdaily 玩具日報

[詢問] 太耐無買玩具,想問下而家係咪唔比開盒check貨換貨???

家下玩具,唔可以用消費者的心態,要用愛好者的心態。
消費者想買到品質好的產品,合理...但個人認為買玩具要用愛好者心態...以現時啲QC咁差,如果你想得到手,,有8成OK,都算好好運啦,9成要還神....唔好再期望會有高品質。
不過,,本人一向唔多認同~~((幾百蚊貨仔係咁上下啦,幾千銀都有問題啦))...依啲咁嘅心態,如果係咁,幾中意我都唔會買。祝你好運~~
哈~~呢個驗屍樓主都潛水了
皆旺,係,好多玩具黑店.

但係今次, 我想同樓主講: 你收皮啦 !玩 玩具 玩到你咁, 唔好做人勒,你死左去把啦.

RE: 太耐無理而家d玩具玩家,想問下而家d玩具玩家係咪錯哂壞哂腦???
皆旺,係,好多玩具黑店.

但係今次, 我想同樓主講: 你收皮啦 !玩 玩具 玩到你咁, 唔好做人勒,你死左去把啦 ...
mhfonana 發表於 13-8-2013 01:04 AM

真心推PO~
等大家引以為戒~
此歪風邪氣確不可長!!!
記得細個買玩具,從來都唔會考慮CHECK件,總之必然程序:攞一盒,比錢,找錢,行人,開盒,掉盒,玩。直到第一次買合金魂,個店員未收錢就主動開盒比我CHECK件,仲話小心睇有冇爛同花,我就認定買玩具有花必換,而且仲要精挑細驗。但大約十年前,有一次買合金魂經驗話我知,我想法有問題。當日去買一隻平價魔神天使版維納斯,個老板開咗一盒比我CHECK,我話有條小花痕想開另一盒,佢都肯。但當我話又有花痕要開另一盒,個老板用好無奈嘅眼神同我講:如果呢盒你都唔滿意,咁就算啦,但我冇可能盒盒開比你揀,咁我變咗盒盒都開過,我好唔掂GA。於是我笑笑口揀咗花痕冇咁明顯果盒走。而自此之後,我買貴價玩具都仍然有CHECK,但只係CHECK爛缺件,花痕?算數。$400樓下CHECK都唔會,因為多數同相熟店或者大店買,有壞都肯換。想深一層,玩具攞嚟玩,有咩理由唔會玩花?於是花痕當戰損,影相用PS。(花到二手咁就當然唔得啦!)
推PO~{:1_225:}{:1_225:}
又好似以前尐網上事件咁.....事主拎件事出嚟, 想網友公審對家, 點知畀網友公審返自己~:x
又好似以前尐網上事件咁.....事主拎件事出嚟, 想網友公審對家, 點知畀網友公審返自己~
00_GUNDAM 發表於 15-8-2013 09:52 AM

好多小朋友, 毫無自知之明
Wow~~啱啱先發現呢個神post{:1_203:}
樓主你介唔介意講聲你除左去皆旺之外仲會去邊度買玩具呢?_?
又好似以前尐網上事件咁.....事主拎件事出嚟, 想網友公審對家, 點知畀網友公審返自己~
00_GUNDAM 發表於 15-8-2013 09:52 AM

記得幾個月前又有個 post , 有條友以為自己好勁話去孤仔揀貨驗屍講到好應該咁上黎等人認同, 之後被圍攻又話怕俾人點相好驚之後潛水, 可惜果個 post 最後被刪, 而家想睇番懷念下都唔得
呢類post我覺得大部份人都變晒聖人...好L正..:$
又有少部份人自覺超脫看透世情, 重L正:x
呢類post我覺得大部份人都變晒聖人...好L正..
老文 發表於 15-8-2013 11:15 AM

同意 :p

到自己買時就... :(
呢類post我覺得大部份人都變晒聖人...好L正..
老文 發表於 15-8-2013 11:15 AM

你係咪揶揄緊鬧樓主 o既人?

老實,我覺得呢個post ,大家鬧得好有原因。

呢排有兩個 post 都係表達對玩具店o既不滿,
不過你會見到,兩個 post o既reply 可以相差好遠。
証明 TD 友都有普遍共通標準,算係好公正。

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-212702-1-1.html
同意

到自己買時就...
toylover 發表於 15-8-2013 05:55 PM

你好;
你另一個 post 有人回覆了你,
怕你錯過了,在這裡提提你。

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-212702-4-1.html