Toysdaily 玩具日報

[詢問] 太耐無買玩具,想問下而家係咪唔比開盒check貨換貨???

報警又誇咗 d, 不過以前買合金, 係可以 check, 通常最多比開兩至三盒啦

驗屍官名詞亦係那時開始

不過而家玩具的QC 的確冇以前咁好, 八成都一定找到花件

合金魂 GX-01 年代, 係少好多人玩玩具, 那時一件咁貴的玩具, 係差不多係一件精品咁賣, 通常冇大問題 (那年代可以話冇過千元的新玩具, 過千的都是中古舊玩具)

如果樓主係想問其他玩家睇法, 而唔係想搵人做應聲虫回應既話, 恕小弟直言
我覺得店舖冇錯, 我甚至覺得佢肯俾第二盒你係因為果個係阿媽, 對一般做法唔了解
如果一開始係個仔處理, 有可能連開多盒俾你都唔會肯

以我一向買密封玩具既經驗同理解,
一般只會因為缺件, 又或者明顯大問題(例如對眼冇上色)先換~

不如想像你開玩具店, 一批貨十隻, 得兩隻所謂完美品,
咁你如果肯俾所有客開完又開, 我想問你有冇信心果八隻所謂非完美品賣得出?
定還是你作為老細會覺得: 唉, 呢批貨又唔掂了, 就當賣兩隻算數, 其他八隻跳樓賤賣算了~

講真, 玩具有花, 平常不過既事,
當然, 買左返黎發現係舊品當新而有花當然賣家有問題
但如果全新未開封有花,
行版既話你可以搵代理求助
日版既話就睇下店舖有冇咁好人肯換俾你~

你問係唔係買玩具要講運氣? 我覺得有一定運氣成份~
我自己買野都有時返到屋企開左發現有花,
平平地會入多隻, 貴既, 只有接受~ 退後兩步, 少少花都未必睇倒~

如果店舖真係任客人開晒全批貨慢慢揀, 我諗執左都未得了~
報警, 差人既做法係可預期既結果, 我覺得差人做法冇錯
如果樓主唔服差人既做法, 可以從民事途徑告店主
由法官去判斷誰是誰非~

我唔係法官, 我只係一個普通玩家, 討論一下, 表達一下意見~
嗰忽瑕疵仔都要嘈咁耐,仲要浪費警力~~~~~:38:
:blame: 就係你呢啲粉長搞到啲玩具盒盒俾人開過晒, 少少花仲想點呀, sr巨靈神咋, 唔係超合金魂巨靈神呀, 幾魚野都咁樣 !!! 呢類貨我中唔少啦, 唔係大過份咪算囉, 睇圖都唔係好嚴重唧 .......... 竟然仲報警浪費警力 {:1_236:} 間鋪做著閣下生意真係黑呀 ........
自己帶CUTTER
要求開盒CHECK
CHECK兩盒
重點講完
luciferdark 發表於 4-8-2013 09:08 PM

{:1_220:} 師兄一語中的 !! 真係好明顯 ~
小弟有理由相信閣下係遊客,

1. 呢度好多大大都唔會去"雞旺"買玩具, 因為......下刪一百字!
2. 因為買玩具時遭遇不滿而報警, 呢度好多大大都知唔會有用而唔會咁做!
3. 因為真係好多遊客會去"雞旺"買玩具

其實唔可以一眼望通嘅玩具包裝好多時都係講彩數, 大大算把啦!
又係一個驗屍官:45:
首先多謝各位回覆,有幾位大大亦講得好好。
不過我唔係遊客,只係一個死窮鬼。
cutter 我唔係為開人地盒而帶去。
因為阿姐把交剪更容易整花個盒。
我係好小心咁去開盒,cutter係代替用間尺打開盒既兩邊。
第一盒有2cm長花痕,我先要求要另一盒。
第二盒既凹痕,係胸部彎腰整凹既。一開盒已有。

我唔係搵人認同,亦唔會開店名搞事,而家明白到今時今日玩家係靠運氣。
謝謝各位大大,祝大家生活愉快
就正如你去馬會買六合彩,買電腦飛唔中要職員換張頭獎比你既道理一樣{:1_206:}

而家玩具邊到話有百份百QC{:1_206:}
首先多謝各位回覆,有幾位大大亦講得好好。
不過我唔係遊客,只係一個死窮鬼。
cutter 我唔係為開人地盒而 ...
ssricky82 發表於 4-8-2013 10:50 PM

如果你諗住用幾百蚊就可以買到藝術品既話...
我冇野好講...
其實上色唔靚仔, 上到BANDAI都未必會受理, 睇下BANDAI專登加呢句在盒上就知:
"装飾工程は手加工での彩色の為、商品個々で多少のバラツキがあります。
あらかじめご了承下さい。 "

缺件, 錯件, 爛件就有得換

三百幾蚊野就係咁水準,圖中呢d少花痕就算二千蚊既合金都會有。唔係發生係塊面就可以接受。
閣下既心態大概無乜邊間鋪接受到,除了反斗城。

靠運氣呢句真,無運就要講錢,要完美就好似某ching咁買十隻metal build00 ,㨂隻最靚其他賣番出去。
依家啲玩具,一開過盒就唔見幾十蚊架啦,所以一般都唔會開俾你check的∼
睇完樓主篇偉論,只有一個感想︰

完全痴線。
樓主你都覺得[sr巨靈神真係好正,我玩得好開心.] 就算喇!

人都無完美, 更何況仲係sr. 只係生產上qc處理得不夠好啫!

你都要喺店主角度睇, 做生意嘅難處!

(利申:本人無買過sr系列, ht只係睇window box, 但合金魂都唔會check.)