Toysdaily 玩具日報

[新聞] 林慧思老師

關閉 [複製鏈接]
回復 26# 原罪
正如鎖post那篇的最後留言,林老師性情中人
事後道歉了,整件事應該算數的了.

為何還有一大群人出來聲討,我覺得原因有三.
1/ 她是教師.
香港有不少家長都是怪獸,就似我與你對罵時那句,有口話人無口話自己.

2/ 她是社民連成員.
這個身份對她是不公平的,長毛是老粗,長期被人指指點點,這種情況他受得著.
但老師不同,她肯定是初次面對這種情況,說實在,政治的事真是要受得起壓力.

3/ 陰謀論.
聲討林老師可能只是煙幕,遲些可能會說為了學生的道德觀,又來些"正確教育".
回復  原罪
正如鎖post那篇的最後留言,林老師性情中人
事後道歉了,整件事應該算數的了.

為何還有一大 ...
超音 發表於 2-8-2013 11:57 AM

已經有文章把學民與林老師事件一起評論。
順手打埋學民…
算啦,你估真係gto,呢種老師???
公審完咪又係轉移視線囉,一句英文會教壞人,呢種人真係唔知点做家長先啦。
回復 32# 原罪
學民是學生,說他們被類似林老師的人教壞,
或反過來說林老師只會教出似學民般的學生,
以陰謀論視之,絕不希奇.

以愚意論之,林老師最終可能會受不住這種政治壓力,而自己不做教師.
回復  原罪
學民是學生,說他們被類似林老師的人教壞,
或反過來說林老師只會教出似學民般的學生,
以陰謀 ...
超音 發表於 2-8-2013 12:27 PM

4/8號,
之前撐國教既18區教師家長聯會,會收集簽名譴責林老師。

撐林老師既會去聲援…

仲有撐警方執法既退休警員攪事傳聞(有個Whatapps流傳…但我覺得whatapps不能做罪證,所以稱為傳聞。)
已經小事化大得好嚴重。
回復 35# 原罪
說到這裡,我覺得她已被利用,成為政治角力下,上了神台的祭品.
回復  原罪
說到這裡,我覺得她已被利用,成為政治角力下,上了神台的祭品.
超音 發表於 2-8-2013 01:07 PM

一個普通人,唔應該受咁大壓力。
就因為一句話?

呢樣,係小弟做乜咁長氣都要講落去既原因。
回復 37# 原罪
政治有多醜惡,可見一斑,無論是支持及反對她的,雖說當中有些人是真心.
回復  原罪
政治有多醜惡,可見一斑,無論是支持及反對她的,雖說當中有些人是真心.
超音 發表於 2-8-2013 01:36 PM

毓民成日講,政治唔係人玩架…
其實有冇人想過林老師今次事件,是否有動機?
一名教師(有政治背景),由新界出旺角買餸(來回
車程都不小於1小時,未計等車及游街市時間)
又剛剛行到西洋菜街(當時未有買餸.),見到法輪功同青
愛事件,就停低睇(忘記自己係去買餸),又咁啱見到不平事,
就突然正義上身(其它路人就睇戲),上前指出不平時,又咁啱,全港得一間毒果記者
在場,即時拍低,之後發生事情便成為焦點,可能有人話係五毛論,但不能只準單
一方向想,而且之後被人起底從FB得知相片及內容,都係同某社團有關,仲上去網上
調理農務系做訪問(又會咁又勢力同方法找到老師做訪問),訪問時聲稱冇政黨背景(而FB於事發後黄教主大讚其叻女,而老師FB上朋友都係同某社團人仕,
咁多野連埋一齊,我就不相信係單一方向睇,如有大大們有看過老公FB便知真實。
大舊陳偉業同黃洋達都撐林老師及會有行動,咁橋又係老師朋友。
從我角度睇玩政治冇真英雄,全部係狗雄,各有各目的,
97前我只覺得葉錫恩係最公正,其他就。97後個個利益有關。
其實有冇人想過林老師今次事件,是否有動機?
一名教師(有政治背景),由新界出旺角買餸(來回
車 ...
包和尚 發表於 2-8-2013 02:50 PM

資料有不正確之處。
唔止蘋果拍低,係好多人拍底…
之後一條約五分鐘長,剪輯片,傳說係關青班人剪。話警方冷靜處理。(原片其實流傳左成星期…)

之後蘋果再剪輯成三分鐘,放上蘋果動新聞「冷靜警面對爆粗女,網民like爆」(類似咁既標題。)
有三萬人like同網民起老師底先引爆,

林老師係毓民支持者,有無政黨背景我唔知,引爆之後接受人地訪問好正常。
我住港島東以後唔好立亂出旺角睇玩具......若果咁啱眼見人打刧非禮強姦都千期唔好理.......交朋結友要問清楚是否有背景人事......有背景朋友慰問要同佢劃清界線....最重要萬萬不可以擁有FB A/c.....受教鳥.........:77:
大舊陳偉業同黃洋達都撐林老師及會有行動,咁橋又係老師朋友。
包和尚 發表於 2-8-2013 03:05 PM

大舊皇上都反哂面啦…

大舊果邊有行動撐林老師咩?人力定佢自己?