Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 11月通販 SR合金 帝王萬能俠 UPDATED @ #36

巨靈神出得好,如真三一,帝萬.無失手的話.分分鐘救番起成條sr line
老文 發表於 24-7-2013 09:44 AM

睇SR巨靈神市價, 一直都在65算左右, 滯銷中, 完全唔覺佢有份救番條SR line, 幫手插就有份
初時知佢出我仲以為係之前SKL版加翼就算

原來成隻新既...睇價食飯!岩就入了.

回復 106# redfish

事情可以咁睇..因為sr巨靈神..感覺上多左人留意番sr呢條line..亦多人追番萬能俠1.2同真魔....所以我覺得真三一同帝萬唔失手..會更多之前只買合金魂的人為齊line而追番之前果d..矣

而以價論價..hk買合金魂也有冧價的情況..亦一向唔跟日圓定價走..好記得gx-01r..我買過hkd280..而gx-02r..都買過hkd400..總是覺得笨大定價過高來比人冧價買..好似抵好多
事情可以咁睇..因為sr巨靈神..感覺上多左人留意番sr呢條line..亦多人追番萬能俠1.2同真魔....所以我覺得真三一同帝萬唔失手..會更多之前只買合金魂的人為齊line而追番之前果d..矣

而以價論價..hk買合金魂也有冧價的情況..亦一向唔跟日圓定價走..好記得gx-01r..我買過hkd280..而gx-02r..都買過hkd400..總是覺得笨大定價過高來比人冧價買..好似抵好多  
老文 發表於 24-7-2013 10:16 AM

我就咁睇啦, 一件貨周圍都係貼住代理批價賣, 但仍然滯銷, 咁呢隻貨好極都有限.

下個月隻真三一定價6800日圓, 65算已經4佰中, 玩開平價SR的一定唔會買, 完全唔睇好. 再睇日本AMAZON訂價一直都30%off左右, 就知有幾好賣

超合金魂都試過淪為死貨系列, 所謂R版死得最慘, 如果好好賣, 相信一早就出埋巨靈神R版

回復 109# redfish

真心一問隻sr巨靈神如不計價錢你覺得佢質素如何?.
    sr真三一我覺得佢少出高可動有合金產品,我係相當期待的.質素高價錢平..總好過高價買難受..
真心一問隻sr巨靈神如不計價錢你覺得佢質素如何?.
真三一我覺得佢少出高可動有合金產品,我係相當期待的.質素高價錢平..總好過高價買難受..
老文 發表於 24-7-2013 10:49 AM

巨靈神質素算唔錯, 但部份跳晒樓的SR合金, 質素都唔差.

SR真三一, 代理畀個價已經過晒4佰, 一d都唔平, 呢年幾以來, 相信不少鋪都畀代理正價批發的SR超合金搞到成日唔見錢, 真心同佢地講, 賣少樣野好過
回復 111# redfish

作為買家..我當然想隻sr真三一冧到hihi...但作為玩家..我覺得sr確是越來越多人喜歡.
回復  redfish

作為買家..我當然想隻sr真三一冧到hihi...但作為玩家..我覺得sr確是越來越多 ...
老文 發表於 24-7-2013 11:07 AM

多人買的只是勁插貨, 不過呢條LINE是日本本土帶頭插水, 大勢所趨, 呢條LINE玩完的了, 插水應該冇得避免, 真三一我等佢插到5算先考慮出手

回復 112# 老文

多人喜歡只係因為好多人貪平買左一,兩隻
之後心思思想後追
不過就算有e 班人,
sr 都係死貨,炒唔起
炒起左的都係一d 記念限定別色或超少人有訂的野(惡魔人,大膠,重有最初出的魔神skl)
其他的e 家要買返
都係同開賣偵差不了多少
擊龍神果d 都係有價無市
要買的一早訂左
炒sr 只係假象
巨靈出得好,但都係賣原價

上個月到大阪,見到d 模型店賣sr 都係賣正常價
講得衰d,hk 炒起,日本無炒
頑童,國寶果d 都會做野   
根本不用怕炒
我就咁睇啦, 一件貨周圍都係貼住代理批價賣, 但仍然滯銷, 咁呢隻貨好極都有限.

下個月隻真三一定價6 ...
redfish 發表於 24-7-2013 10:35 AM

好同意, 好可能專登提高定價實質想以果個 "特價" 賣, 就好似香港D無良超市的手法咁標高原價做特價捉心理; 仲有, 笨大一開始出D唔大買角色如好多隻戰隊, 搞到插水, 隻隻插, 咁D 人就有個概念係 SR 會插或唔會大炒, 就唔急訂慢慢等, 個去貨一慢就真係減價, 久而久之成為習慣, 其實如果開始時出完鐵甲萬能俠同機戰古鐵後就出帝皇俾下驚喜人, 可能救 line 效果更大
回復 113# redfish

...只不過4舊頭同3舊中既分別矣...對我人生真係影響唔大...:43:
回復  redfish

事情可以咁睇..因為sr巨靈神..感覺上多左人留意番sr呢條line..亦多人追番萬能俠1. ...
老文 發表於 24-7-2013 10:16 AM

我就覺得如果SR嘢維持在幾百塊的話,出得好、角色有吸引力的話,三四五魚都好,我也會買。賣得不好的原因,可能是因為已經是一魚N食的產品。好像Gaogaigar,之前沒有什麽合金產品(只有爆件max合金和CM膠合金),加上高人氣,出來反應就很好。萬能俠人氣雖然很高,但各版本已經出得太多,供應款式太多價錢就上不去。好像,巨靈神,不久之前合金魂GX-04S才再再翻出,CM又將有新的連飛碟版推出,SR巨靈神無飛碟,質素怎麼樣好,買的人比預期少也很正常。

個人覺得飛碟又有另外兩套件的GX-04S真的抵玩。
回復 114# lhfsamuel

sr出得好...多人買....並不等如我想佢炒..呢點希望大家明白,我只想有一隻高可動自然.同有合金feel的玩具出現.如出得好既話往後更多之前在合金魂所出的"有限可動機體"都可能在sr中出現..就係咁矣!!
回復  redfish

...只不過4舊頭同3舊中既分別矣...對我人生真係影響唔大...
老文 發表於 24-7-2013 11:32 AM

係4舊中同3舊中既分別, 相差一魚, 低過8折, 不過我會再等佢插到3魚以下先, 3魚半一隻SR, 太貴了
回復 119# redfish

不要緊..等的一向都係繼續等的,市場本來就係咁運作..何況唔買最平,可能合金魂又會出新產品..大把選擇