Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 睇完Man of Steel 會死心塌地去訂請舉手 (含劇透)

回復 56# 船頭尺

鬼佬真係, 多毛多到呢~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~{:1_224:}
我睇完反而想要個女副將軍
今次我都覺得幾大突破, 有破格既劇本! 內容十分刻劃主角心不由己, 不斷忍藏自己既能力, 不斷尋求自我的肯定, 養父一角極為重要, 不斷引導主角選擇自己既前途, 正與邪只係一線之差!呢段睇得出導演用心刻劃而唔係刻意騸情! 到最後人生交叉點既係, 1) 自己星球重生而作毀滅性殺戮地球人呢? 2) 拯救地球人而滅絕自己族人呢?呢點做得恰到好處...配樂值得一讚, 輕易令到你進入戲內感受當時主角既心情,最後唯一覺得講唔通既情節係尾段超人大戰撤得將軍既時候點解個女主角成日都咁快跟到超人既呢?怪怪咁
整體我會比85分, 因為要擺脫一部舊作(仲要係街談巷議既巨著)係一件極度困難既一件事黎!!!!
回復 62# saihttam

強悍女人愈想幹�征服她!!!
回復 63# SimonC

我buy師兄睇法,如果唔欣賞nolan對超人內心刻劃的表達手法,就如12”版面彈多讚少。 論打,邊有SPL咁好睇? 部論災難片,當然2012。 若以這角度評論man of steel, 就有點可惜。
回復  BigOil

即有人買六合彩係唔啱啦? 同 埋我個主題係叫人對套戲有愛就去訂, 你唔係應該 ...
darknight 發表於 29-6-2013 08:31 AM

唔明第一句?我而家就係買緊六合彩囉。我訂ge原因都係有愛,唔理對腳改唔改都訂咗先,而我相信HT會改好下身?我亦係一廂情願HT會修改好!亦唔理∼點都訂咗先∼因為鍾意superman,唔會話等出大貨先去後追比錢人賺囉!我意思就係咁。我不明白你覺得我係你所講睇法!
回復 66# BigOil

Good. 我都係咁念。
回復 65# darknight

大家都有同感:71:睇戲要用心去睇先得, 如果純睇特技既話就浪費左導演同編劇既一番心血喇:73:

回復 68# SimonC

Yes. 坦白講, 論特技, 鬼唔知係假. 但我鐘意NOLAN對角色的演譯. 尤其係地球人未必會信一個外星怪人. 呢個想法係好現實/寫實的. 以前漫畫又真係好平鋪直敍.{:1_223:} 始終年代唔同了.... :(
搭訕,有愛還有愛,但唔可能在訂之餘又賭博咁估對方一定會改件貨!
回復 69# darknight

對對對!!描寫人類內心既陰暗面, 係NOLAN既拿手好戲!點到即止....喺佢既世界入面唔係識飛, 有錢, 或者有特異功能就代表係英雄, 而真真正正喺任何環境及感到絕望既時候, 都勇於面對自己, 不放棄自己既理念, 堅持正義, 才是真正既英雄:71:
本人已睇完,還是覺得一般,總算好過上一部超人回歸
個將軍不懂心計,又沒耐性,用硬手段叫超人出場,失敗!
今時今日的英雄電影,大奸角是腦殘完全是死罪,根本追不上時代!
所以完全比不上蝙蝠俠
希望續集奸角有腦d啦!
HT的超人就不會訂了!
今日睇左..下星期出開去就訂:die:
回復 71# SimonC

後現代卻係非常殘酷,連一個簡單的希望也可以撕破, 好似WATCHMAN咁英雄個個唔係英雄. LINCOLN也要拉他下馬話佢語言偽術. 我欣賞NOLAN把SUPERMAN寫得寫實之餘, 不會把他全拉下馬.
回復 70# 水水的基地

同意. 那是我一半的一廂情願; 那HT她自己一半的社會責任/良心就交給她自己定斷. :o