Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 「奇蹟合金MA-01」機甲艦隊ダイラガーXV﹣報告完成!

用當年社團出既黃金俠比, 其實可參考既係同樣係香港出品, 同樣係金屬用料比重高~

比外型及變形設計, MA- ...
人仔貓 發表於 8-6-2013 11:11 PM
非常中肯。{:1_197:} .................

回復 119# 人仔貓

多謝人貓中立比較

我承認首批貨質量唔夠好, 這點我從來都無用任何借口做擋箭排. 我是太心急出貨, 是我QC 把關不力. 但用一舊電渡金磚和十五機相比finishing 好似亦有欠中肯, finishing 會因制作難易度而大受影響... 單色產品當然會多色產品容易制作,  

怎樣也好, 貨品出問題是我的責任, 對此再次向受影响朋友said sorry!
回復 122# character

Character兄今次成績有目共睹,當然首批質量係有進步空間;但有理想嘅售後服務,總算係解決了玩家及支持者們(如我)嘅憂慮。

支持!

(Character兄可check我頭post, 我都幾多QC問題架,最離譜係兩隻手掌。XD)
你好兄你的報告很真彩. 多謝你. sad 件請去代理取換. 抱謙麻煩到你
師兄, 我都好樂意接受批平

如果師兄係用超合金魂黄金俠同我比較, 我好樂意接受我比人爭很多,  ...
character 發表於 8-6-2013 06:12 PM

Character兄,我对十五机合体没爱。不过,我觉得能有人大胆落本去做,绝对值得鼓励。至于质素问题,我看过相片,上色用料可能不及笨大,但是玩设计、玩感觉、玩童年回忆、市面没有同类产品,这个价钱也在可以接受范围。我无订,但如果,迟下市面上多点货(最好价钱能再经济一点),我应该也会买一个来玩。

君不见笨大大王者很多人妈妈叉叉,但又跑去买(包括我在内),就是他有特别变形系统、大大只和没有代替品咯。

我去了大陆打工好几年,所以,对你说的成本非常了解和同意。(。。。。定价还有留水为给批发和交贵租的零售。。。。)如果你卖EX合金三一那种价钱,我相信能做得更好(不过EX合金都很多问题)。但这样又会少了一批人能享受玩具挚爱咯。

希望这次出品,你们能赚到钱。以后,再多出一些新机械人新合金。因为,现在实在太多翻兜又翻兜、version N的玩具。
人仔貓兄做乜delete咗個post, 我回緊你的。{:1_198:}
你好兄你的報告很真彩. 多謝你. sad 件請去代理取換. 抱謙麻煩到你
character 發表於 8-6-2013 11:57 PM

多謝Character兄,唔好客氣。其實果啲defect我接受到。所以無為咗炮轟而炮轟。:71:

回復 125# gazza1211

又係十分中肯嘅評論。讚同!

回復 122# character

所講Finishing除指著色coating外, 亦包含產品整體雕刻/邊緣/修口/夾口等等是否工整利落~

一舊電渡金磚的finishing其實一樣可以有好多因素引致做得唔好...
就係佢設計相對簡單, 細節的優劣更易讓人察覺~
生產過程其實各有本身所面對的困難, 分別只係能否克服倒...

當然純計分色工序MA-01事實上係繁複好多~
不過MA-01的finishing不與其他產品比較同樣是有待改善...

冇錯其實我一D都唔中肯, 因為已經好偏袒MA-01...
I did not get the toy yet
so really cannot comment on the quality

But I have to praise the toymaker Character having the courage to stand up and face all players openly in the most popular toy forum in HK

I admire his courage - he is a real MAN

Thanks Character for all u do
回復 112# 你好

比起你好兄既詳盡報告,我果個post只能抆車邊,盡其量只係稱得上分享~:(
你好兄呢個post有心思得多啊~:77:
回復 130# chinam

Chinam兄咁客氣!

其實我想寫好多野,但Chinam兄你個報告實在太詳細,變左好多地方唔想overlap,所以唯有提及一些Chinam兄未有觸及的地方。

其實係Chinam兄你珠玉在前,令到我要動動腦筋加把勁就真。{:1_208:}
外型設計其實很不俗,只不過qc質量可能爭咁d,希望黎緊第2批貨打後會有改善,咁就very good!
本人都是上年已訂, 等收貨中.

上過淘寶一望, 發現大陸版本盒面好像有點不同. 製作人能否確認?

謝謝!
回復 133# MasterGen

只有一個版本
香港人做到超高可動合體機械人, 真係好勁!!!!!!!!
如果拎到百獸王license黎做就發達喇!!!!!!!!!