Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Ironman 3 電影今天上映! 之 熱烈期待! 歡迎觀後感(含劇透) 3.75玩具無無聊亂入!

但我記得最後Guy Pearce好似講左句:「我才是真正的滿大人!」之類的話
那麼,大家只是誤會了那戲 ...
neoneo 發表於 28-4-2013 07:41 PM

果句話係說明佢係幕後黑手。
我覺得係荷里活怕得罪中國巿場,先搞到滿大人個角色變成咁。
中國人唔可以有懷人?咁都接受唔到,仲話係先進國家......唉

搞咩鬼合拍丫......整到不論不類
在Im同Avengers的設定下,使用魔術是很難有說服力的。
多謝。

終於有c兄回應。比人彈下,我心裡舒服好多了。
無明: 發表於 28-4-2013 09:23 AM

真係好難明白孩記點解要出呢種手腳交換的設計???
同套戲完全無關係......
在Im同Avengers的設定下,使用魔術是很難有說服力的。
無明: 發表於 28-4-2013 08:31 PM

AVENGER 有外星人, 又有神, 點解用魔法很難有說服力???

如果BATMAN電影話JOKER其實係一個演員扮出來, 其實幕後有一位真正BOSS搞出來的, 相信同樣令人難以接近!!
無明: 發表於 28-4-2013 08:31 PM

Loki 用魔法wor, 而且同一時空,已經有好強說服力。
合拍先係満大人被惡搞的原點,唔怪得孩佬無出過奸角figure。
回復 245# avengers2012
我覺得電影係有意將Guy既角色同滿大人既角色合埋,
成為marvel電影宇宙既滿大人
Guy身上既龍紋身俾左我呢個諗法
其實滿大人一開始就係用黎宣揚"反共"既角色
"中國人有壞人"冇問題,
反而"美國人係英雄vs中國人係壞蛋"既思想先最不合時宜

回復 248# gumng
神都只係外星人...
其實我覺得o係觀眾娛樂,商業上
比起強化人,
魔法更加唔襯iron man既大銀幕,
唔係marvel電影食開o個飯,
我對唔用魔法既滿大人冇異議
回復  avengers2012
Guy ...
ghost777 發表於 28-4-2013 09:41 PM

神都只係外星人...

漫畫滿大人的10隻魔法介指都是來自外太空, 魔法係外星力量又有何問題?? AVENGERS 內 IRONMAN用地球科學對抗外星科學, 點解IRONMAN又會覺得夾硬? 而且接返去AVENGERS2 都好合情合理!!

依家搞到 TONY 爆哂自己D甲, 醫好自己, 同開始因為想對抗外星人, 而整咁多甲出來的想法完全相反, 都唔知搞咩??? 克服心魔就要所有爆甲?? 夾硬咗D........
回復  avengers2012
Guy ...
ghost777 發表於 28-4-2013 09:41 PM

中國人英雄打壞鬼老,打壞日本人就合時宜?
不接受中國有壞人,思想封閉才是強國的優勢。
回復 251# gumng
咁講都岩既,我只係有d嫌十隻指環個形象唔夠外星,
只於爆甲o個段...應該係想呼返之前宣傳o個句"到底是我創造了鋼鐵人,還是鋼鐵人造就了我?",最後Tony對身份執著既取捨,只係效果唔好...

回復 252# avengers2012

係稍為主觀左,
針對原作,我只係認為一開始用有反共思想既Tony去打中國壞人Mandarin,好似有美國o個種"大英雄"
加上Mandarin個名有"中國官員"之意,又好似唔係咁好聽
對於電影,Mandarin唔係中國人係有排講,
但宣揚糾正美國既"偽中國文化"冇咩錯
回復  gumng
咁講都岩既,我只係有d嫌十隻指環個形象唔夠外星,
只於爆甲o個段...應該係想呼返之前宣傳o個 ...
ghost777 發表於 29-4-2013 12:03 AM

"到底是我創造了鋼鐵人,還是鋼鐵人造就了我"
呢個TOPIC我完全FEEL唔到,成套戲TONY不斷強調自己是工程師,所有嘢都係佢一手製作,包括IRONMAN盔甲,再加上TONY自大的人格,又點會"有鋼鐵人造就了我"呢個疑問?? 

唔係話呢IR3唔好睇, 只係及不上 IRONMAN 第一集 和 AVENGERS!
今集中間查案查好耐, 有點悶場!!
愛國者同滿大人表現又令人失望!! 愛國者好似傻仔一樣, 不停被老點, 尾段大戰完全無表現!! 滿大人又係另一傻仔......明明係大奸角.....唉!!!!
遙控盔甲本來好有新意, 但玩兩玩就覺得主角無哂危機感, 睇到尾已經唔緊張!!
尾段大量戰甲出現, 但全部都一兩嘢就被打爆, 之前出現的MK4-7都無咁化學,無一套甲令人段像深刻!
最奇怪係女角死, TONY好似完全無感覺??
結局爆甲就更加無厘頭.....

優點是 "激念" 敵人的設計, 有未來戰士般打不死的感覺, 有壓迫感, 可惜BIG BOSS和普通戰士沒分別, 但算比第二集打得精彩!!
頭像被屏蔽

睇完IM3,
最失望係:WM 原來真係無戲份,只有愛國者 :blame:
最驚喜係:滿大人,破格兼鬼馬 (小弟無睇過漫畫,故十分接受滿大人戲內角色) :DD

最後,今集多左好多裝甲,可惜完全無IM2中mark v果種驚喜、驚嘆;因d甲無乜機會表現嘛 …… 反而有點兒戲感覺 ,除mk 42外,齋出多一兩副好過 :38:
今集好有趣,可能配合中國市場,Tony今集身手好左,係因為閒時會打木樁(詠春?!),而唔係靠打沙包(美國隊長就成日打)^_^
回復 255# Pysis3j
真係睇唔到:@
我只睇到心臟醫生黃學析:78:
漫畫的滿大人

http://marvel.com/universe/Mandarin
http://en.wikipedia.org/wiki/Mandarin_%28comics%29