Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Ironman 3 電影今天上映! 之 熱烈期待! 歡迎觀後感(含劇透) 3.75玩具無無聊亂入!

其實pepper死左個時tony都即刻好火衝去打大佬,不過唔夠打柒晒{:1_225:}
最後爆甲係想pepper開心姐
今集d戲份集中係MARK 42,唔似以往咁平均分,另外果然mass production質量係差d:x
其實42除左可以分體飛來飛去之外,
戰鬥力連mark 3都不如。
:78:
百龍天舞 發表於 29-4-2013 10:39 AM
十分同意

。。。。。。。。。
?到底是我創造了鋼鐵人,還是鋼鐵人造就了我?
呢個TOPIC我完全FEEL唔到,成套 ...
gumng 發表於 29-4-2013 12:59 AM

的確今集好似d甲好易俾敵人打爆, 不過都要諗下, 今集對付的係咩敵人, 之前2集都係對付d無tony咁出色技術的人整出黎的盔甲或機械人, 但今次對付的係真正有思想, 又可發出高熱整熔裝甲, 仲可以快速復原的人類, 我覺得已經唔係同一個層次
真係好難明白孩記點解要出呢種手腳交換的設計???
同套戲完全無關係......
gumng 發表於 28-4-2013 09:22 PM

無可否認,D小朋友玩得好開心。

佢地覺得,咁先至係玩!!

重伸,如果是兒童玩具就太貴了!

我四草一隻都覺貴!
終於睇完 IM3...好老實, 我真是好鐘意
套片充滿娛樂性...冇咩悶位...
特別是滿大人的舖排...可能唔夠終於 ...
36韜 發表於 28-4-2013 05:47 PM

其實...跟本每套甲入而都有一個reactor, 能源唔駛用佢心口的reactor的, 所以佢拆左舊野都唔駛驚
百龍天舞 發表於 29-4-2013 10:39 AM

Agree! Mk 7 同樣是prototype, 戰鬥力差10倍。
基本上今集無重心戰甲,新不如舊。

今集d甲通通都係紙皮豆腐,
以往ironman套甲好捱得打,
MK7比外星人圍射時, 雖有損毀, 但都頂得住,
電鞭條鞭都好勁, 一野可以爽切架F1
MK5雖然薄甲, 但都唔會比電鞭一野切開....
MK6仲可以硬食雷神既攻擊....

但今集D MK乜 MK 物, 廢到比D"高溫人"好似切菜咁切....
即係話"高溫人"仲勁過雷神???
一係就TONY大量生產D廢甲黎hea....

又, 先前已經同"高溫人"交過手, 明知近戰冇著數, 下下比佢烤熟,
之後就好應該飛遠D射爆佢地把啦...成班戰甲射擊能力弱化晒....只會近戰比位人入....

愛國者都係咁, 比人捉住一隻手加熱, 就唔識得還拖....?
膊頭, 手臂,掌心D武器通通用黎裝飾..??
之後比人用兩條鏈釣起就可以制服到佢?
愛國者原來連兩條鏈都扯唔斷架?
郁都唔郁, 任人魚肉..?
如果話比人入侵左個系統, 所以唔郁得, 又講唔通...
若果系統真係比人控制左, 就唔洗迫洛德佢卸甲啦...

今集雖然動作場面連場, 又多笑位....表面上好似好有娛樂性,
但其實故事上有好多唔通順唔合理, 矛盾點同犯駁點....成個故事好多甩漏....

IM2雖然冇咁多打鬥同刺激場面, 但起碼成個故事順暢同合理好多...
並且一頭一尾的戰鬥場面, 拍攝得比較有迫力, 而家睇返MK5 put on 一幕, 都勁有氣勢,
MK6同WM於日式花園與無人機大戰....當時睇到熱血沸騰, 現在印象依然深刻,
尤其一齊蓋上MASK準備開戰, 哩一鏡簡單經典~!
一樣係大混戰場面, 但拍得一招一式清清楚楚, 有節奏, 有停頓位,
唔會好似IM3最後大戰咁, 睇到眼花, 閃黎閃去, 樣都未睇清, 都唔知邊個打邊個....

總括黎講, IM3, 打鬥係多, 但都係走馬看花,
最扣人心弦的一幕, 只有pepper慢鏡put on  MK42的一段戲....

TONY創傷後遺症, 更加係因應潮流興英雄要有多少內心缺陷的硬插入劇情....
好鬼煞有介事囉~~~

看後, 只有雷聲大, 雨點少的感覺....這套攪笑片, 就是期待已久, 勁大宣傳的IM3了...?

不知不覺, 打了一大段野去吐糟~~:DD
電鞭 ...
MAX 發表於 29-4-2013 03:41 PM

200% AGREE!!!!!!!!
我覺得出完字幕講hulk 聽tony 講故聽到訓著o個part 幾好笑
電鞭 ...

我都想講,以住IM1 im2皆用更高的科技戰術打勝的。

今次尾場大戰,全場都不合理。

tony有制空權,帶走人質後可以遠走高飛。

他反而冇利用科技同優勢,竟埋身打!

根本不用同人打爛仔交,導致險象橫生!

大戰亦冇攻略目的,只是打,一味打,以屠殺為目標。

我都話咯,今次殺死人最多!

如果D甲咁易散,咁有人在裏面咪好危?

電鞭 ...

200% AGREE!!!!!!!!
電鞭 ...

不能同意更多!
要寫到咁大段可見ching對IM3之期待及對套片之失望...
我一開始係度話睇完失望, 但之後發現人人都話好睇, 攪到我覺得自己骨格精奇...睇完ching無論對IM2 / IM3 既評論, 真係講中晒細佬既心聲!! :$
絕境士兵d溫度有3000度wo,一定勁過avengers既外星人,而且絕境士兵可復原+大力+反應比一般人快
iron man suit係金鈦合金
熔點一定唔過3000度
所以熔到d甲非常合理
thor最多都係大力
最係extrmis係大力加高溫
所以可以開iron man 罐頭